Piškótovo-piškótový koláč (fotorecept)

Autor receptu: yogicek

Tento koláčik okrem iných sme piekli v septembri so sestrou našej mamke na 75.narodeniny. Teda ja som bol viac-menej štatista ale pozorný. Problém je v tom, že aj sestra ho jedla na nejakej oslave a nevie ako sa volá. Tak som si ho zatiaľ nazval po svojom. Teraz mám mamku na návšteve u seba tak som sa musel do ho pustiť sám. Ak niekto ten koláčik pozná a vie ako sa volá budem rád ak mi z jeho názvom pomôže. Alebo vymyslite nejaký názov ktorý by k tomu pasoval lepšie. Rád ten názov prepíšem.

30 minút
príprava
25 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Ako prvé si zlepíme lekvárom piškotky. Ja som použil barackový. Na túto veľkosť plechu použijeme 72ks čiže 36 zlepených. Musia byť pripravené skôr ako piškótové cesto.
  2. Zo surovín na cesto si pripravíme klasické hnedé piškótové cesto. Kľudne si urobte svoje aké Vám vyhovuje len dodržte rozpis na 5 vajec.
  3. Vymiešané cesto vylejeme na plech (35 x 25 x 5 cm). Na vrch poukladáme zlepené piškóty tak ako vidíte na foto. Ak urobíte dobré cesto piškóty by mali klesnúť do cesta.
  4. Cesto dáme do rúry vyhriatej na 180°C a pri tejto teplote pečieme 25 minút. Pozor nespáliť piškóty. Po upečení necháme cesto vychladnúť.
  5. Z mlieka a zlatého klasu si uvaríme hustý krém. Necháme úplne vychladnúť. Pokiaľ krém chladne vymiešame zmäknuté maslo s cukrom. Maslo pridáme do vychladnutého krému a vymiešame do hladka. Hotovým krémom potrieme cesto. Odložíme do chladničky stuhnúť.
  6. Pokiaľ tuhne krém pripravíme polevu. Roztopíme si čokoládu do ktorej zamiešame kyslú smotanu. Koláč vyberieme z chladničky a na stuhnutý krém natrieme čoko-smotanovú polevu. Zabudol som odfotiť lebo som popri pečení sledoval aj dianie na Vareche či tam vládne ako vždy kľud a mier, tak pridávam foto koláčika už so stuhnutou polevou pripravený na krájanie. Polevou natretý koláčik dáme opäť stuhnúť do chladničky.
  7. No a hotovo. Pohľad na piškótkovú mozaiku z jednej strany...
  8. ...z druhej strany.
  9. Na záver musím povedať, že ja som na pečenie tohoto typu cesta doslova ľavý a nebolo upečené podľa mojich predstáv ale mamka povedala, že ani nevedela akého má šikovného syna.:))) A mamka má vždy pravdu. No ne!
  10. Všetkým ktorí tento koláčik vyskúšajú prajem dobrú chuť.