Pinzgauer Kasnocken-Syrové halušky z Pinzgau fotorecept

pusta - fotkapusta, 19. septembra 2014
Pinzgauer Kasnocken-Syrové halušky z Pinzgau (fotorecept)
Foto: pusta

V celom Rakúsku a v nemecky hovoriacich krajinách sú veľmi obľúbené syrové halušky, nazývané ako Kasnocken, Knöpfle a inak, ide o cesto z múky, Zobraziť celý popisV celom Rakúsku a v nemecky hovoriacich krajinách sú veľmi obľúbené syrové halušky, nazývané ako Kasnocken, Knöpfle a inak, ide o cesto z múky, vajec, vody, ktoré sa spracuje na hustejšie liate cesto, vyvaria sa z neho vo vriacej vode halušky a tie sa ešte opečú na opraženej cibuli s rozpusteným syrom, je známych veľa variant, ktoré sú charakteristické pre danú oblasť. Vybrala som rakúsky recept z Pinzgau.

4
porcie
20 minút
príprava
3 - 4 minút
na 100 °C

Suroviny

400 g
1 ČL do múky
3 ks
200 ml do cesta
podľa potreby
podľa chuti
2 PL čerstvé
1 ks stredná
200 g
podľa chuti posekaná(alebo petržlenová vňať)

Postup

  1. 1

    Očistenú cibuľu som pokrájala na kocky,

    Pinzgauer Kasnocken-Syrové halušky z Pinzgau (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    ...syr Gouda som pokrájala na maličké kocky,

    Pinzgauer Kasnocken-Syrové halušky z Pinzgau (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Do misy som preosiala múku, pridala som soľ a spolu premiešala.

    Pinzgauer Kasnocken-Syrové halušky z Pinzgau (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Do jamky v múke som vyklepla vajcia,...

    Pinzgauer Kasnocken-Syrové halušky z Pinzgau (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    ..priliala som studenú vodu,...

    Pinzgauer Kasnocken-Syrové halušky z Pinzgau (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    ...zmiešala som niekoľkými pohybmi polievkovej lyžice na husté liate cesto na halušky, ktoré som nechala asi 20 minút odpočívať, cesto NEVYPRACOVÁVAŤ !!!, aby sa halušky pri sádzaní do vody neťahali.

    Pinzgauer Kasnocken-Syrové halušky z Pinzgau (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Nad osolenú vriacu vodu som položila haluškáreň a pretláčala som do vody lyžicou halušky, môžete halušky sádzať aj nožom z dreveného lopárika.

    Pinzgauer Kasnocken-Syrové halušky z Pinzgau (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Ked halušky vyplávali na povrch, povarila som ich ešte asi 2 - 3 minúty, ...

    Pinzgauer Kasnocken-Syrové halušky z Pinzgau (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    ...potom som ich scedila, prepláchla studenou vodou a nechala som ich poriadne odkvapkať z vody.

    Pinzgauer Kasnocken-Syrové halušky z Pinzgau (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Zatiaľ som dala na panvicu čerstvé maslo, nechala som ho rozpustiť.

    Pinzgauer Kasnocken-Syrové halušky z Pinzgau (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Na rozohriatom masle som orestovala cibuľu do sklovita,...

    Pinzgauer Kasnocken-Syrové halušky z Pinzgau (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    ...pridala som syr a za stáleho miešania som ho nechala úplne rozpustiť.

    Pinzgauer Kasnocken-Syrové halušky z Pinzgau (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Na rozpustený syr som pridala odkvapkané scedené halušky...

    Pinzgauer Kasnocken-Syrové halušky z Pinzgau (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    ..a za sústavného usilovného miešania som ich poopekala trošku do chrumkava a obracala, aby sa pekne obalili cibuľovo - syrovou zmesou.

    Pinzgauer Kasnocken-Syrové halušky z Pinzgau (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    Horúce halušky som nabrala na taniere, posypala som ich pokrájanou petržlenovou vňaťou a podávala som so šalátom Lollo biondo, ktorý teraz u nás doma fičí :-) - výborne sme si pochutnali.

    Pinzgauer Kasnocken-Syrové halušky z Pinzgau (fotorecept) - obrázok 15
  16. 16

    Ide o jednoduché rýchle výdatné sýte jedlo, ktoré je výživné a veľmi chutné. Pinzgau je štvrť v juhozápadnej časti Salzburgu v Rakúsku, odkiaľ je tento recept. V celom Rakúsku a v nemecky hovoriacich krajinách sú syrové halušky mimoriadne obľúbeným starým tradičným ľudovým jedlom s mnohými obmenami, do cesta sa pridáva aj 5 - 6 vajec, mlieko s vodou v pomere 1:1 alebo len čisté mlieko, používajú sa horské syry, vyrobené u regionálnych malých súkromných výrobcov, pridáva sa i viac druhov syra rôzne skombinovaných, cibuľa môže byť pokrájaná na kocky alebo sa pridáva na vrch halušiek do hneda do chrumkava opražená cibuľa, halušky sa niekde premiešavajú navyše aj s kvalitnou domácou kyslou smotanou a zvyknú sa aj zapekať v pekáči pekne do zlato - hneda, inde sa opekajú do hneda a do chrumkava na panvici, zvyknú sa posypať hotové ešte petržlenovou vňaťou alebo čerstvou pažítkou či opraženou cibuľou - možností je veľmi veľa, aj názvy sa líšia podľa jednotlivých regiónov a miestnych zvyklostí..

    Pinzgauer Kasnocken-Syrové halušky z Pinzgau (fotorecept) - obrázok 16

Diskusia k receptu

pusta
finczi, verím - je to ich tradičné starodávne jedlo a veľmi chutné :-)
dakujem za uznanie.
hubata
Takéto ľúbim! Čím jednoduchšie jedlo, tým je lepšie. Ponúka mnoho variant, ktoré sa nikdy nezunujú. Dávam ti 5 *.
pusta
@hubata , to ma veľmi teší, som rada, že sa ti tento recept páči :-)
iste príde vhod a využiješ ho.
dakujem za pochvalu a 5*
pusta
@kukulienka71 , presne tak , na 100 spôsobov vždy chutné :-)
výhodouje možná kombinácia viacerých syrov a dajú sa veľmi dobre využiť v rodine s deťmi zvyšky kvalitných syrov a stále niečim toto jednoduché a výborné jedlo vždy obmeniť. :-)
dakujem za uznanie.
kecemis
Nuz Ani ja by som nedokazal odmietnut tejto dobrote.
gitka61
Jednoduche rychle a syte vzdy maju halusky uspech.Vydarene fotky ,ako vzdy a vyborne jedlo.Vyskusam aj tuto variantu.Osobne ,ked sa velmi ponahlam ,tak na halusky dam len syr a posypem bazalkou ,ktorej sa tento rok vynimocne dari v nasej zahrade.5*****
pusta
@gitka61 , presne ako vravíš, tiež som niekedy len posypala syrom, ale musím konštatovať, že halušky ešte opečené na opraženej cibuli a rozpustenom syre sú oveľa chutnejšie :-)
poteší ma, ak vyskúšaš aj ty :-)
tento rok sa na záhrade aj nám darilo bazalke :-)
dakujemm za uznanie a 5*.
mesiar50
Halusky a syr mozem v hocijakom prevedeni.Paci sa mi tvoje jedlo, urcite je chutne.
pusta
@meiar50 - lacikám, je to jednoduché a rýchle jedlo, veľmi chutné.
som rada, že sa ti recept páči :-)
dakujem za pochvalu.
babkamt
Recept si ukladám do kk. Chutný a hlavne rýchly obed je do pol hodiny na stole.5*
selmabesna
halušky zbožnujem a toto je podla mojho gusta :D rýchla jednoduchá mňamka ..a pekne si popísala ten rakúsky pôvod :) 5* a šup do KK :)
sovka62
Uložila som si, halušky so syrom a cibuľkou musia byť chutné na každý spôsob. Milujem Salzkammergut (a Bavorsko, hneď za hranicou), pri varení a jedení môžem spomínať na tie krásne kraje.
terinka55
Tak toto musí byť maškrta! @Pusta , Tvoje halušky spievajú "ódu na radosť z jedenia". Potešila si ma. KK a 5*****
pusta
Milá@babkamt , presne tak, do pol hodiny máš chutné jedlo na stole :-)
dakujem za pochvalu, uloženie do kk a 5*
pusta
@selmabesna , som rada, že sa ti recept páči, oceňujem, že aj bonus o rakúskej kuchyni sa ti ráta :-)
dakujem za pochvalu, uloženie do kk a 5*
pusta
@sovka62 , to ma veľmi teší, že tento recept evokoval v tebe krásne spomienky :-)
priznám sa, že aj vo mne, môj muž bol Nemec a pokiaľ sme žili tam, tak som ich často varievala, mali sme ich veľmi radi obaja :-)
tých spôsobov je naozaj veľa...
dakujem za tvoj milý komentár.
pusta
@terinka55 si veľmi milá, to sú síce aj ódy na jedlo, ale jesť chutne, to znamená jedno z potešení v živote :-)
musím povedať, že ty si potešila mňa :-)))
dakujem za uznanie, uloženie do kk a 5*
sracz
Páči sa mi pôvodné pomenovanie, ako ho uvádzaš v titule rcp Ty, milá @pusta ale komu ako! Ale kombinácia surovín, technológia prípravy a dekoratívne prestretie tohoto jedla je hodné aj pre "five stars hotels in dubai"! -:)))
pusta
Milý@sraccz - ferikém drágám, no totoooo......že Dubai!!! .-)))
som rada, že sa ti recept páči.
takú poklonu si mi zložil veľkú, že si ma do rozpakov dostal :-)
dakujem ti za krásne uznanie.
rela
Halušky zbožňujem na všetky spôsoby. Dokonca iba posypané vegetou /dúfam, že ma časť varecháčov kvôli vegete neukameňuje :-))/ Tieto určite vyskúšam.
marta5
Iste vyskúšam,ďakujem - je to určite dobré.Ja som mala manžela,býval pri Šturove,tiež obľuboval tie halučky,ale u nich ich robili tak,že uvarené halušky sa dali na roztopené maslo a tam pridali surové vajička,podľa potreby.a na sporaku miešaťdo zhustnutia,Chuti to ako praženica s haluškymi a k tomu je veľmi dobrá priloha hlavkový šalat /večeru sme mali za 15 minut po richode z práce/-rychlovka a veľmi chutné
jarunka
Taketo syrove som este nerobila. Ukladam a vyskusam.
pusta
@marta5 , pozná aj ties vajcom a mám tu i niekoľko receptov s nimi.
budem rada, ak vyskúšaš aj tieto syrové. :-)
dakujem za pochvalu
pusta
@jarunka , teší ma, že aj ty vyskúšaš :-)dakujem za pochvalu a uloženie do kk.

Zaujímavé video z archívu TV Varecha