Pestrá pohánková polievka s kyslou kapustou fotorecept
Foto: pusta
Táto pestrá pohanková polievka zasýti, zahreje, vzpruží, dodá energiu a vitamíny, je veľmi chutná a najmä zdravá.
porcie
príprava
na 80 - 90 °C
Suroviny
125 ml |
|
3 ks |
|
1 ks |
|
100 g |
|
2 ks |
|
1 ks |
|
2 strúčiky |
|
200 g |
|
podľa chuti |
|
podľa chuti |
|
1 ČL |
|
podľa chuti |
|
podľa chuti |
|
podľa chuti |
|
1 PL |
|
1500 ml |
|
Postup
-
1
Odmerala som potrebné množstvo pohanky, premyla som ju vo vlažnej vode a nechala som ju dobre odkvapkať z vody na site.
-
2
Očistila som koreňovú zeleninu, zemiaky a...
-
3
...pokrájala som ich na kocky a kolieska.
-
4
Pohanku som najprv za stáleho miešania na sucho opražila, len niekoľko minút, kým sa rozvoňala,...
-
5
...potom som pridala olivový olej,...
-
7
...pokrájanú zeleninu, ktorú som za stáleho miešania nechala skaramelizovať...
-
8
...pridala som cibuľu a cesnak pokrájaný na plátky, krátko všetko spolu orestovala, nechala som cesnak pekne rozvoňať aj s čerstvo mletým čiernym korením,...
-
9
...priliala som 1500 ml studenej vody, premiešala, pomaly som priviedla celé do varu,....
-
10
....pridala som soľ a tymián,...
-
11
..varila som na strednom plameni, kým nezmäkla pohanka a zelenina - u mňa 30 minút.
-
12
Horúcu polievku som rozdelila na taniere, pridala som posekané čerstvé zelené vňate a na každý tanier som rozdelila surovú kyslú kapustu.
-
13
záber zblízka: Polievka je veľmi chutná a najmä zdravá, ľahko stráviteľná, s množstvom zeleniny a s príjemne chrumkavou surovou kapustou, ktorá ju svojou chuťou výborne osvieži, pohanka je starobylá výživná rastlina, je to obilnina pochádzajúca zo strednej Ázie, ktorá obsahuje veľa vlákniny, vysokohodnotné ľahko stráviteľné bielkoviny, esenciálne aminokyseliny, tokoferol a cholín cenné vitamíny, minerály a najmä flavonoidné antioxidanty - rutin, znižuje hladinu cholesterolu v krvi a rozširuje cievy, obsahuje látky veľmi prospešné pre zdravie, neobsahuje lepok, je veľmi vhodná pre coelatikov a iné diéty i zdravých. Dnes táto rastlina prežíva svoje opodstatnené boom.
bylinky môžeš použiť, aké len chceš.
máš mylnú informáciu o tymiáne, tymián nezvyšuje TK ale ho naopak znižuje, lebo okrem iného má diuretický účinok,čím znižuje tlak krvi. u ľudí s vysokým TK by som vynechala úplne soľ, ktorá viaže vodu a tak zvyšuje TK, v kompenzovanom štádiu smú hypertonici len 10 gramov/na 24 hodín, čo je len malý krajčírsky náprstok. teda nesoliť vôbec a z tohoto malého celkového množstva hotové jedlo len minimálne osoliť.
pozri tu:
cs.wikipedia.org/wiki/Tymi%C3%A1n_obecn%C3%BD...
nekaramelizuje iba voľný cukor, pri ktorom vyrábaš karamel ako taký.
čo sa týka kyslej kapusty a bazalky, nie je to neobvyklá kombinácia vo svete, ani u nás. je skvelá a veľmi chutná.
možno ju zatiaľ nepoznáš, môžeš v tom prípade vyskúšať, príjemne ťa prekvapí, neboj, nezabije ťa :-)
nemusí to byť práve v tomto recepte, nejaký iný podľa teba.
skôr je u nás na SVK málo známa kombinácia surovej kyslej kapusty už v hotovom jedle, ale je fantastická
dakujem za tvoju milú pozornosť, dúfam, že som ti vyčerpávajúco všetko zodpovedala a vysvetlila, čo si ešte nevedela.
dakujem za pochvalu.
áno, je pestrá a obsahuje všetko, čo je veľmi chutné a zdravé.
je fajn, že máš doma pohanku a teraz vieš, na čo ju použiješ, nebudeš iste ľutovať :-)
dakujem za pochvalu a za 5*.
verím, že si si včera uvaril a mal skvelú večeru :-)))
teší ma, že môj recept považuješ za krásny :-)
dakujem za uznanie, potešil si ma.
som rada, že tebe sa môj receptík páči a hodnotíš ho ako skvelý :-
dakujem za pochvalu.
Pokud vám jde o všechny její zdravé a významné komponenty (včetně tolik prospěšného rutinu - jak je tady vzpomínáno v bodě 13), nesmíte pohanku vařit. Pouze spařit a v teplém prostředí nechat nabobtnat.
Naučila jsem se to od pana Šmajstrly, našeho největšího zpracovatele pohanky a autora pohankové kuchařky.
Moc hezké počtení o pohance (původu, vlastnostech a významu, včetně přípravy pohanky a receptů s ní) si najdete tady, na stránkách pohankového mlýna pana Šmajstrly.
www.pohankovymlyn.com/pohanka.php...
najmä, že aj tebe chutila surová kapusta v polievke, áno tá tomu celému dáva ten pravý šmrnc :-))
dakujem za skvelú správu.
ja som robila pohánku po prvýkrát, to sparenie ma zaujíma.
povedz mi to presnejšie, koľko asi času a ako to presne spraviť, aby pohanka dostatočne zmäkla.
dakujem.
Pohanková lámanka změkne i po pouhém zalití vřící vodou a zabalení hrnce.
šikovný spôsob.
potom v tomto recepte by bolo treba najprv spariť, zvlášť a zvlášť orestovať zeleninku, uvariť a až potom pridať scedenú zmäknutú sparenú pohánku.
to by bolo troška komplikované, nuž ale kto to chce zdravšie, urobí aj komplikované.
záleží aj na tom, kdy zeleninu pridávaš. tak jednoznačne sa to zase posúdiť nedá.
pokiaľ ide o pohánku v tejto polievke, čas jej prípravy sparením a potom k zelenine alebo varenie všetkého spolu mi vychádza približne rovnako.
dakujem za pochvalu a 5*
áno, tá surová kapusta je dáva úžasný šmrnc.
dakujem za pochvalu.