Medovníky

Perníkové domčeky

Autor receptu: redakcia

Naaranžované na podnose si ich všimne každý a každý ich bude chcieť aj ochutnať.

50 ks
porcií
60 (+ odležanie) minút
príprava
10 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Múky preosejeme spolu s cukrom a kakaom. Potom dôkladne premiešame so sódou a s perníkovým korením. Nakoniec pridáme vajcia, rum a med. Vypracujeme pevné cesto, ktoré necháme v chladničke 14 dní odležať.
  2. Po odležaní cesto dôkladne prepracujeme a rozvaľkáme na plát hrubý 3 mm. Vykrojíme tvary domčekov a rozložíme ich na plechy vystlané papierom na pečenie. Pečieme v rúre predhriatej na 180 °C asi 10 minút.
  3. Po upečení ešte horúce potrieme rozšľahaným vajcom. Perníčky necháme vychladnúť na kovovej mriežke.
  4. Z preosiateho práškového cukru, bielka a citrónovej šťavy vyšľaháme hladkú lesklú polevu. Polevu naplníme do malého papierového kornútika a perníčky ozdobíme. Necháme zaschnúť pri izbovej teplote. Potom perníčky skladujeme v uzavretej nádobe, ideálne s kúskom chleba, aby zostali vláčne.