Medovníky
Perníkové domčeky
Autor receptu: redakcia
Naaranžované na podnose si ich všimne každý a každý ich bude chcieť aj ochutnať.
|
50 ks porcií |
60 (+ odležanie) minút príprava |
10 minút na 180 °C |
Postup
- Múky preosejeme spolu s cukrom a kakaom. Potom dôkladne premiešame so sódou a s perníkovým korením. Nakoniec pridáme vajcia, rum a med. Vypracujeme pevné cesto, ktoré necháme v chladničke 14 dní odležať.
- Po odležaní cesto dôkladne prepracujeme a rozvaľkáme na plát hrubý 3 mm. Vykrojíme tvary domčekov a rozložíme ich na plechy vystlané papierom na pečenie. Pečieme v rúre predhriatej na 180 °C asi 10 minút.
- Po upečení ešte horúce potrieme rozšľahaným vajcom. Perníčky necháme vychladnúť na kovovej mriežke.
- Z preosiateho práškového cukru, bielka a citrónovej šťavy vyšľaháme hladkú lesklú polevu. Polevu naplníme do malého papierového kornútika a perníčky ozdobíme. Necháme zaschnúť pri izbovej teplote. Potom perníčky skladujeme v uzavretej nádobe, ideálne s kúskom chleba, aby zostali vláčne.