Perkelt s haluškami alebo s cestovinou

lenkac - fotkalenkac, 17. februára 2013
Perkelt s haluškami alebo s cestovinou
Foto: lenkac

Doma veľmi často pripravovaný recept :)

15 minút
príprava
30-40 minút
tepelná úprava

Suroviny

4 ks
1 ks
3 strúčiky
2 ks
1 ks
 podľa potreby
Príloha halušky:
200-300 g alebo krupica
1 ks
podľa potreby
Príloha cestoviny:




Postup

  1. 1

    Na oleji si speníme cibuľku, neskôr pridáme cesnak. Pridáme na kocky nakrájané paradajky a papriku. Osolíme, okoreníme, pridáme trošku chilli. Necháme chvíľku podusiť a pridáme kuracie stehná, ktoré tiež chvíľku necháme na tomto základe podusiť.

    Perkelt s haluškami alebo s cestovinou  - obrázok 1
  2. 2

    Všetko zalejeme vodou a pridáme nové korenie.

  3. 3

    Dusíme, kým mäso nezmäkne.

  4. 4

    Mäso vyberieme, nové korenie tiež a zvyšok rozmixujeme na úžasnú kašičku.

  5. 5

    Omáčku dáme na sporák, pridáme smotanu a mäso. Necháme ešte pár minút prevariť.

  6. 6

    Spravíme si prílohu - halušky. Všetky suroviny premiešame a v slanej horúcej vode cez haluškovač urobíme halušky. Druhá varianta sú cestoviny, ja som použila väčšie.

  7. 7

    Dobrú chuť :)

Diskusia k receptu

tassiedevil
vyzeráto velmi chutne...ale podľa môjho názoru by si to mala pomenovať ,kurča na smotane, perkelt pôvodne pochádza z madarského slova ,porkolt, /obidva O s dvomi bodkami/ a pripravuje sa zásadne na paprike...neber to ako kritiku...iný kraj iný mrav...rozhodne vyskúšam....:))
lenkac
Je pravda, že názov jedla celkom nekorešponduje s tým, ako je pripravovaný a z akých surovín, ale u nás doma sme si takto zvykli ho nazývať.. skôr som ho mohla nazvať ,, perkelt podľa mňa,, :) ale ďakujem
dodo46
@lenkac
výborne si navarila. Toto je veľmi chutné jedlo a nezáleží či má dve
bodky na o . Mnohí ľudia aj tak nevedia , čo je perkelt a čo paprikáš,
alebo čo je hrniec a kastról . /ani ja to neviem / Len pri tomto jedle
sa nerád babrem so sťahovaním kože, ktorú u nás nik nejedáva a tiež
oberať kosti v omáčke nie je nič moc. Preto keď je kura už mäkké
stiahnem ho z kože, vykostím , pokrájam, vložím späť a krásne sa dá
potom papať po furmansky lyžicou.
staja
Včera som ho robila z vykostených kuracích stehien, papriku som dala, múku nedávam. Vnučky si to objednali a oblizovali sa aj po duple.
frezia68
Paprikáš je so smotanou a perkelt bez :-))) a Tvoj paprikáš aj u nás obľúbený práve s haluškami :-)))
1x finczi
jumbo
NORMALNY OBYCAJNY RECEPT A CO MA ZAUJALO NA TOMTO RECEPTE JE TO CHILLI. DIK ZA TO.CAU
babbu
Najskôr som sa bála tých halušiek z krupice, ale bola som milo prekvapenááá. Ďakujem za niečo nové...




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia