Penová torta

mesiar50 - fotkamesiar50, 25. júla 2014
Penová torta
Foto: mesiar50

Spravit penovu tortu bolo mojim davnym snom.

40 minút
príprava
220 minút
na 80 °C

Suroviny

Suroviny na penové pláty a košíčky:
8 ks
800 g
Suroviny na parížsky krém:
750 ml
400 g (použil som horkú aj mliečnu)
2 ks
Suroviny na žĺtkový krém:
3 ks
4 pl
75 g
1 ks
125 g (Rama)




Postup

  1. 1

    K praskovemu cukru pridame vajecne bielka a miesame nad parou do zhustnutia.Tento ukon prevadzame mixerom.Vyslahana hmota by mala byt husta a leskla.

    Penová torta - obrázok 1
  2. 2

    Nakreslime si srdiecko.Pouzijeme papier na pecenie.

    Penová torta - obrázok 2
  3. 3

    Pomocou cukrarenskeho vrecka si penu nanasame na papier.Ja som zacal striekat penu od kraja srdca a pokracoval som do stredu.Robil som nonstop srdiecka.Potom som dva platy uhladil nozom.Kraj srdca som nechal.Treti plat som neroztieral.Ostal len tak ako ho vidite na obrazku.Kedze som mal tej peny habadej tak som si spravil aj taketo kosicky.Plnil som ich zltkovym kremom.Recept na tento krem mam z webu. Je naozaj dobry a da sa pouzit aj na plnenie zakuskov resp.korpusov na torty.

    Penová torta - obrázok 3
  4. 4

    Penove platy som susil cca.220 minut pri 80 C.Mal som zapnuty spodny a vrchny ohrev bez ventilacie ! !Pocas tejto doby som kazdych 20-25 minut plechy v rure premiestnoval.Prvych dvadsat minut som sa od rury velmi nevzdaloval a sledoval som ci mi platy nehnednu.

    Penová torta - obrázok 4
  5. 5

    Prepacte mi prosim ,recept som robil na mobilnom zariadeni preto je bez dlznov, makcenov a kedze som ho nemal v umysle publikovat tak je tu aj malo fotiek,ale este vam sem jedno foto aj tak vlozim.Kosicky som robil tak,ze som penu striekal na vnutorny okraj papierovych kosickov a dal som tej peny potom aj na spodok.Skoda ze som nemal doma mensie kosicky.

    Penová torta - obrázok 5
  6. 6

    Priprava parizskeho kremu: 750 ml smotany a 400 g cokolady prevarime. Nechame odstat v chladnicke 10-12 hodin.Na druhy den do zmesy prisypeme dva smetafixi a slahame do penista.Krem musi byt husty.Je dobre si prevarit cokoladu aj zo smotanou predosli vecer.Preto som aj pisal,ze na druhy den pokracujeme s vyrobou tohto kremu. Priprava zltkoveho kremu: Z cukru a vody si uvarime hustu zmes.Tuto cukrovu hmotu varime a miesame cca.5 minut.Po uplynuti tejto doby cukrovy sirup vlejeme do zltiek a pri neustalom miesani varime zhruba 5 minut.Po uvareni krem miesame do vychladnutia.Do vychladnutej zltkovej zmesi namiesame maslo a pomocou mixera si spravime krem.

Diskusia k receptu

aroooo
no tak ty si teda macher, na toto sa odhodlávam už dávno a nič...., a tie košíčky, to by nedržalo aj bez tých mištičiek, veď si mal sneh riadne hustý, viem, že suseda robí na takúto tortu okrem plátov aj také nastriekané špice, ktoré spolu s plátmi suší, kk, 5*
askadaniela
@m äsiar50, je nádherná! Plánujem ju vyskúšať už veľmi dlho, ale neviem sa odhodlať, lebo moja rúra má v poslednej dobe vrtochy, budem musieť pravdepodobne kúpiť skôr či neskôr novú. Ale urobím ju potom podľa Tvojho rcp. Zatiaľ ukladám a 5*.
izabella929
@mesiar50...u ž som obdivovala a chválila tvoju tortu na Fb. je neskutočne krásna a má všetko, čo taká krásna torta má mať...hlavne z nej žiari tvoje srdiečko a to je na nej to prekrásne.-)
mesiar50
@aroooo
Neviem @aroooo ci by sa pena udrzala pokope aj bez tych papierovych misticiek,kedze ta pena je nanasana len na vnutorne steny papiera a jedna sa vlastne o najvacsie papierove misticky.No kazdopadne s tymi spicami si ma dostala.Spravit spice a ten zltkovy krem natlacit do jadra penoveho zakuska.Dakujem ti pekne.
mesiar50
@askadaniela
Ked ma tvoja rura taky vrtoch,ze nehreje tak je to ok.Aspon sa ti nespali pena z bielkov.Pri 100 C mi raz davnejsie zacali platy hnednut.Clovek ktory s takymito platmi nema skusenosti by tych 20 minut mal vydrzat pri tej rure a sledovat situaciu.Ja som to robil taktiez.Ked je uz rura nastavena na pozadovanu teplotu tak tam uz potom ziadne riziko nehrozi.Pri 70 C sa susia platy aj vyse 4 h.samozrejme pisem o spodnom a vrchnom ohreve pri zatvorenych dverach rury.Neboj sa, taka sikulka ako ty to zvladne bez problemov.Dakujem ti pekne.
salinka
Aj mňa teší, že opäť tvoríš:-) A ešte ako!!! Torta je krásna, pripomína mi Pavlovu, ale na také niečo si ja ešte netrúfam.
mesiar50
@izabella929
Mas vlastne pravdu.Do torty som vlozil aj kus svojho srdca,kedze som ju robil pre dcerku ktora bola v ten cas odcestovana.Predtym ma poprosila aby som jej penovu tortu spravil no ja som sa vyhovaral na zdlhavy proces vyroby.Nechcel som tak odcestovat aby som jej zelanie nesplnil.Navonok nie je ucite najkrajsia na svete,ale dcerka sa velmi tesila a to sa mi rata.Dakujem ti velmi pekne Izabelka.
sonulienka
Čo iné si zaslúžiš ako 5*? To teda je nádhera nemám slov. To by som si netrúfala.
kecemis
Co este robis v masovyrobe? Alebo sa pripravujes na novy, sladky zivot? Spravil si pekne srdiecko, urcite chutne. A ten komu bolo urcene iste urobilo velku radost.
hyacintka
...pripájam sa k tým, ktorí sú radi, že Ťa tu opäť vidia prispievať! :))) Nááádherná tortička a prezradím, že od malička moja najobľúbenejšia! Máš moje uznanie, že si sa nato dal a tak pracantné dielo vytvoril. 5 * ;)
mesiar50
@salinka
Potesenie je na mojej strane,ze ta ,,vidim".Nebud taka skromna,poznam ta ako skvelu kucharku.!Takato torta, pre teba hracka.Dakujem ti krasne.
radost
@mesiar50
láskavé ti v hrudi srdce bije-s tebou sa tvojim drahým dobre žije..
máš ako bonus aj šikovné ruky..
pre mňa toto stvoriť by boli "pekelné" muky..
z každého tvojho receptu-znova a znova-cítim lásku..
svedkom je i táto torta pre tvoju mladú krásku..
objímam ťa-milý brat..
nech i dalej máš život rád..:-)
hanak
@mesiar50 , Tvoju orechovú tortu som už robil 3krát. Mala veľký úspech/je to fakt delikatesa/ . A toť: ďalšie veľkolepé dielo. Prosím Ťa, brzdi!!!!!
jozka2
Pocuvaj chlapce,ty si si pravdepodobne zmylil povolanie,mal si byt cukrar nie masiar,i ked klobasky podla teba tiez nie su na zahodenie.
mesiar50
@obor123
Torta chutila skoro ako cokoladova zmrzlina.Parizske kremy maju urcite svoje caro.Dakujem ti priatelu.
mesiar50
@kecemis
Yogicekovi som slubil,ze uz prestanem s tyni sladkostami,no tuto tortu som uz viackrat pokazil,kedze som ju susil na 100 a viac stupnoch.Chcel som mat istotu,ze to funguje.Budem doma tak vam sem pridam nejaky hamburger,alebo spekaciky,slubuje.No a zivot mam radsej ked je sladsi samozrejme.Slecna sa torte potesila.Dakujem ti priatel moj.
mesiar50
@radost
Mila @radost tvoje prekrasne rymy ma zakazdym preberu k zivotu a pozitivne ma naladia.Mas moju velku poklonu a dakujem ti pekne.
obor123
Jaj, Ty mi graduješ chute. Čokoládová zmrzlina, parížsky krém. Už začínam v chladničke robiť inventúru, čo ak nájdem niečo sladké.
mesiar50
@hanak
Potesenie je na mojej strane,ze ti orechova torta chuti.Teraz ma moze len mrziet,ze som sem nevlozil orechovu s karamelovym kremom.Recept sa mi vymazal pri resetovani tabletu pc,ale keby som si ponamahal trochu moje mozgove zavity tak by som sa rozpamatal.Dakujem ti pekne kamarat.


mesiar50
@jozka2
Je pravda,ze cukrarske umenie ma fascinovalo od mladosti.Uz ako 17 rocny som robieval torty,ale zas osud to zariadil inak.Dakujem ti za mily komentar.
mesiar50
@dusan95843
Urcite by si ju zvladol aj ty.Netreba tam mat ziadnu umelecku skolu.Dva platy stejne zakryje krem a dokonca krem moze ist aj na vrch.Posypes to nejakou kokosovou muckou,alebo tam nastruhas bielu cokoladu a vec je vybavena.Skus,urcite neobanujes.Dakujem a zelam ti vsetko dobre.
mesiar50
@zolik
Teraz som sa trochu pousmial nad tym,ze do ucenia.A to z takeho dovodu,ze raz som ucil jednu pani robit veterniky cez Facebook.Posielala mi fotky napr.uz odpaleneho cesta a ja som to musel odsuhlasit ci ok,alebo nie,ale aj tak mi odlahlo az vtedy ked tie veterniky uz mala naplnene kremom.Dakujem ti pekne a zelam ti vydareny vikend.
zolik
@mesiar50 ja Ti tiez prajem pekny a pohodovy Weekend. Neboj, taketo speciality ako odpalovane cesto pri mne nehrozia. Ked, tak sa na Teba o radu obratim opät ohladne mäsa "ked uz nevim kudy kam".


palokuchki
Mal by si si zmenit meno na mesiar-cukrar. Krasna torta ako aj tie tvoje ostatne co si pridal davnejsie. Veterniky mam tiez ulozene, cakaju na vhodnu chvilu ked ich budem mat moznost upiect. Som rada, ze si naspat so svojimi receptami.
frezia68
Ci pirko ! Krásna torta,tá musí chutiť :-) len škoda,že jej chuť nespoznám,lebo nebudem piecť a iste by som takú krásnu ani nenapiekla.Ale chváááálim ***** a želám pekný deň !
pusta
túto tortu som už od teba obdivovala aj inde, obdivujem aj tu na vareche.
raz darmo, si talent, ktorý stretnem zriedkavo.
5*
bambulkaaa
Tak ta je prenadherna si velmi sikovny ! Mas moj velky obdiv ! Vzdy som obdivovala tento druh torty nadhera :) ***** a k tomu este *****
mesiar50
@palokuchki
Nie si ďaleko od pravdy.V Nitre kde som sa učil boli od nás pekári-cukrári hádam iba na sto metrov.Voňa chlebíka a tam upečených zákuskov ma neustále dráždila a fascinovala.Za masiara som išiel v tých časoch spolu aj s bratrancom.Viem si predstavit ako by sa bol potesil keby som mu bol oznamil:
cauko ja idem k cukrarom.Naozaj som o tom uvazoval.Nakoniec sme tam chodili,len za dievcatami.Som velmi rad,ze sme sa stretli a dakujem ti srdecne.
mesiar50
@frezia68
Ja som pokazil nejeden plat pokial som prisiel nato,ze sa pena nema piect,ale susit.Daval som tam pecky ako 120-150 C.pri zatvorenych dverach rury.Rozhodne sa netreba nahlit pri takychto druhov cukroviniek.Verim tomu,ze by si to zvladla lavou rukou.Dakujem ti a zelam ti pekny vikend.
askadaniela
@m äsiar50, neskúsiš si predsa len ponamáhať tie závity a nepridáš aj orechovo - karamelovú? Aspoň sa Ti nestratí recept :-). Budeme sa tešiť a vopred ďakujeme :-)
mesiar50
@bambulkaaa
Tesi ma ze sa ti torta paci i ked zdobenie takychto a podobnych maskrt nie je rozhodne moja parketa.Srdecne ti dakujem.
askadaniela
@m äsiar50 - A ďakujem Ti za dobré rady :). Skôr som sa bála, že neodhadnem nastaviť presne tú teplotu, lebo rúra je už stará a termostat nie vždy funguje ako by mal. Ale torta ma veľmi láka - veď aj ja sa viem zaťať - vyskúšam aj napriek jej vrtochom :D :D. Vyhradím si na to deň a budem ju stále sledovať v rúre, ako radíš - však je dovolenka :-). Ako dlho si piekol tie košíčky? Žĺtkový krém sa mi veľmi pozdáva, bol by vynikajúci aj ako náplň do bielkových rezov alebo aj do tejto torty.
elysa
@mesiar50 Ty si neuveriteľný :), aj pre mňa bola príprava tejto torty dokázaním si niečoho :), tiež sa mi vydarila, ale to vieš aj sám:), máme túto lahôdku radi, tiež sa mi osvedčilo "sušenie" opísané Tebou- pomaly, pri nízkej teplote a bez ventilátora... teraz mám v chladničke tortu "Anjelský dych", na oslavu včerajších synových menín... prajem Ti príjemnú a sladkú dovolenku...
mesiar50
@askadaniela
Naozaj mi nemas co dakovat rad som ti posluzil.Ked sami pozries do rury,myslim tym tu v recepte pri c.4 tak tam mozes vidiet take ani nie centimetrove hviezdicky.Povodne som ich chcel pouzit na vyzdobu torty,takze aj kosicky a aj ostatne moje vytvori sa susili pri rovnakej teplote a v rovnakom case spolu aj s tymi hrubsimi penovymi platmi.Zltkovy ma zaujal k voli tomu ze sa to nerobi nad parou.Je naozaj dobry,ale zas pri priprave torty by sme ho potrebovali minimalne raz tolko,alebo zvysit jeho hmotnost nejakym kukuricnym skrobom,alebo aj zlatym klasom.Mas pravdu pasoval by aj do tejto torty a roznych rezov.Rano bol krem v chladnicke riadne stuhnuty.Vecer ti napisem nieco o tej karamelovo-orechovej torte.Zelam ti pekny vikend.
mesiar50
@elysa
Mame v dalekej nasej rodine jednu sikulku cukrarku ktora dlhe roky pecie medzi inymi aj na svadobne hostiny a ona susi taketo a podobne sladkosti pri 70 C.vyse 4 h.Ten tvoj Anjelsky dych musi byt urcite super dobrota.Preco to sem nezavesis?Urcite by zaujala nielen mna.Tvojmu synovi zelam k meninam,len to najlepsie a najkrajsie.Dakujem ti velmi pekne.
bambulkaaa
Ze nie je tvoja parketa? Vsak kazda tvoja torta je nadherne vyzdobena!!! Urcite raz aj ja naberiem odvahu a pokusim sa urobit taku nadheru ako sa podarila aj tebe sikulko :)
mariamka
idem do kolien,, penova je moja zavislost, aj ked skor s tou klasickou horkokakaovomaslovou plnkou, s parizskym kremom citam prvykrat, netrufla som si ani na jednu, mala som na to pani,, ktora piekla najlepsiu, teraz hladam cukrara/vedlajsie povolanie mesiar, nemas zaujem? :)) krasna praca, skvela torta, srdiecko "modre z neba" nema chybu :)
mesiar50
@mariamka
Ha ha,niekedy by som rad profesiu aj vymenil.Pracujem s masom od 78 roku.Poznam ta ako sikovnu kucharku a cukrarku,nemusis si trufnut na nic !..Ked som to zvladol ja, tak ty to zmaknes duplom.Dakujem ti pekne.
babav
@mesiar50 , presvedcil si ma tvojim vybornym receptom ...konecne sa odvazim upiect tuto bezpochybne fajnovu penovu dortu.5*, KK.
Smetafix nepoznam ,parizsky krem robim tak ,ze do uvarenej smotany s cokoladou pridam pred vychladenim maslo.Vyslahany krem drzi perfektne .
Zltkovy krem v takej podobe nepoznam ,ale paci sa mi velmi ...:-).
tothka
Tak toto je pre mňa novinka, penovú s parížskym krémom som ešte nejedla, budem musieť inovovať aj ja. Najbližšie určite vyskúšam. Ty si si ozaj poplietol povolania. Gratulujem k takémuto výkonu, viem čo obnáša
pečenie penoviek.
mesiar50
@babay
Do tzv.zakladneho zltkoveho kremu si mozes pridat napr kakao,rum,atd.,ale aj samotny zltkovy krem by velmi chutil v tejto a podobnej torte resp.zakuskoch.Parizsky krem robievas zaujimavym sposobom.Tvoj komentar si s tvojim dovolenim prefotim na moj server.Urcite sa nim budem inspirovat.Logicky uvazujem tak ti to maslo v tom kreme vlastne nahradza smetafix.Kludne sa mozes pustit do penovej torty,ked dodrzis tu teplotu susenia tak tam ziadne fiasko nehrozi.Dakujem ti pekne.
hanak
@mesiar50 , bol by som velmi rad, keby si ponamahal svoje mozgove zavity. Orechova je vynikajuca a verim, ze s karamelom bude este vynikajucejsia. Teraz mam v plane tuto penovu a potom by som skusil karamelovu, ak sa Ti to do septembra podari pridat. Inac, si frajer!
ywett
torta je nádherná, obdivujem a chválim, palec hore :-)
ywett
aj tá orechová vyzerá super a karamelový krém a orechové cesto je moje obľúbené: -)
merlinja
chcem! chcem! chcem!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
milujem tieto snehové koláčiky!
32521_1358865546 - profilový obrázok
lba
lba
@ mesiar50 toľko je tu pochvala,že neviem ako vyjadrím obdiv nad Vaším umením,inak to neviem pomenovať,veľmi vám držím palec hore aby vám vaše umenie vydržalo.:-) torta sa mi veľmi,veľmi páči budem skúsiť pre môjho manžela k narodeniu.
frezia
Nuz, nenachadzam slov, len oci vyvalujem...Co to tu vyrabas za torty, jednu krajsiu ako druhu.
martamm
masiar50 nikdy nesklame, co vytvor, to pridavok do mojej KK :)
mesiar50
@Iba
Mila Iba.Nie su to ziadne umelecke vytvory.Takuto alebo aj inaksiu penovu tortu si spravis zlahka aj ty.Uz len ta poprosim,aby si mi nevykala.Som rad,ze sa ti torta paci.Dakujem ti pekne.
terinka55
@mesiar50 , si neskutočne šikovný a zručný chlap. Máš môj úprimný obdiv. A dar od Pána Boha, ďakujem! Nemôžem ináč - iba 5*, aj keď by som Ti s radosťou dala aj 10! Požehnanú nedeľu.
elisticka
jeminecku ved som sa nemohla dopracovat napisat :-) co je tolko komentov :-) super torticka a ja som veru este taku nerobila musim sa polepsit :-) som si ju ulozila a uz musim aj ja vyskusat taketo dielo :-)
hanak
@mesiar50 , ďakujem Ti priateľu! Torta vyzerá skvele a aj karamelový krém. V septembri má moja mama aj sestra sviatok, tak už sa teším, ako ich prekvapím. Potom sa pokúsim pridať foto. Ešte raz srdečná vďaka!
mesiar50
@hanak
Najjednoduchsia verzia karameloveho kremu je:
Uvarit si zo tri karamelove pudingy v 900ml mlieku a vmiesat do nich cca.150-200g masla (Rama)vymiesaneho s praskovym cukrom.(alebo krystalovy cukor do pudingu) Nemas co dakovat.Maj sa pekne.Cauko.
medovnicek
hlboko sa skáňam pred tvojou šikovnosťou, milujeme takéto penové veci, akurát som ešte nenabrala odvahu ich vyskúšať upiecť, nielenže si upiekol krásne penové pláty, vyrobil si aj super krém a veeeeeeeeeeeľmi pekne si ju nazdobil, vieš sa veru veľmi dobre zvŕtať v kuchyni:):):)
mesiar50
@medovnicek
Taka sikovnica v kuchyni ako si ty ,nemusi naberat ziadnu odvahu.! Ja som to zvladol a nevidim ziadny problem,ze by si to nespravila este krajsie ako ja.Dakujem ti medovnicek velmi pekne
mesiar50
@elisticka
Jasne,ze musis vyskusat.A nezabudni,ze ked to spravil chlapec tak pre teba taku sikulku takato akcia bude iba hracka.Pekne ta pozdravujem z NL.
stacy77777
moja poklona, na toto som si netrúfla a ani asi netrúfnem, nádherná práca
mesiar50
@stacy77777
Dufam,ze nato slovo,ze ,,netrufla"si uz zabudla.Ked som si trufol na nu ja,tak potom taka vychyrena cukrarka ako ty to zmakne raz,dva.Srdecna vdaka stacy77777.
milka24
Krásne urobená Pavlov torta. Klobuk dolu. Ja by som dala vanilkový krém a jahody, alebo maliny, černice. Mňam.
mesiar50
@milka24
Samozrejme skombinujes si to podla svojej chute a uvazenia.Ovocne torty su velmi chutne aj ja ich oblubujem.Dakujem ti pekne.
usmejsa
Skusala moja mama,ale bola na nas prilis sladka,hnusne sladka,pekne to je ale prisldke
fidolena
Krásna tortička vyskúšam aj ja ďakujem za recept . Šikovné ruky máš. 👌👍👍




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia