Foto: mesiar50
Spravit penovu tortu bolo mojim davnym snom.
príprava
na 80 °C
Suroviny
Suroviny na penové pláty a košíčky: | |
8 ks |
|
800 g |
|
Suroviny na parížsky krém: | |
750 ml |
|
400 g (použil som horkú aj mliečnu) |
|
2 ks |
|
Suroviny na žĺtkový krém: | |
3 ks |
|
4 pl |
|
75 g |
|
1 ks |
|
125 g (Rama) |
|
Postup
-
1
K praskovemu cukru pridame vajecne bielka a miesame nad parou do zhustnutia.Tento ukon prevadzame mixerom.Vyslahana hmota by mala byt husta a leskla.
-
2
Nakreslime si srdiecko.Pouzijeme papier na pecenie.
-
3
Pomocou cukrarenskeho vrecka si penu nanasame na papier.Ja som zacal striekat penu od kraja srdca a pokracoval som do stredu.Robil som nonstop srdiecka.Potom som dva platy uhladil nozom.Kraj srdca som nechal.Treti plat som neroztieral.Ostal len tak ako ho vidite na obrazku.Kedze som mal tej peny habadej tak som si spravil aj taketo kosicky.Plnil som ich zltkovym kremom.Recept na tento krem mam z webu. Je naozaj dobry a da sa pouzit aj na plnenie zakuskov resp.korpusov na torty.
-
4
Penove platy som susil cca.220 minut pri 80 C.Mal som zapnuty spodny a vrchny ohrev bez ventilacie ! !Pocas tejto doby som kazdych 20-25 minut plechy v rure premiestnoval.Prvych dvadsat minut som sa od rury velmi nevzdaloval a sledoval som ci mi platy nehnednu.
-
5
Prepacte mi prosim ,recept som robil na mobilnom zariadeni preto je bez dlznov, makcenov a kedze som ho nemal v umysle publikovat tak je tu aj malo fotiek,ale este vam sem jedno foto aj tak vlozim.Kosicky som robil tak,ze som penu striekal na vnutorny okraj papierovych kosickov a dal som tej peny potom aj na spodok.Skoda ze som nemal doma mensie kosicky.
-
6
Priprava parizskeho kremu: 750 ml smotany a 400 g cokolady prevarime. Nechame odstat v chladnicke 10-12 hodin.Na druhy den do zmesy prisypeme dva smetafixi a slahame do penista.Krem musi byt husty.Je dobre si prevarit cokoladu aj zo smotanou predosli vecer.Preto som aj pisal,ze na druhy den pokracujeme s vyrobou tohto kremu. Priprava zltkoveho kremu: Z cukru a vody si uvarime hustu zmes.Tuto cukrovu hmotu varime a miesame cca.5 minut.Po uplynuti tejto doby cukrovy sirup vlejeme do zltiek a pri neustalom miesani varime zhruba 5 minut.Po uvareni krem miesame do vychladnutia.Do vychladnutej zltkovej zmesi namiesame maslo a pomocou mixera si spravime krem.
Neviem @aroooo ci by sa pena udrzala pokope aj bez tych papierovych misticiek,kedze ta pena je nanasana len na vnutorne steny papiera a jedna sa vlastne o najvacsie papierove misticky.No kazdopadne s tymi spicami si ma dostala.Spravit spice a ten zltkovy krem natlacit do jadra penoveho zakuska.Dakujem ti pekne.
Ked ma tvoja rura taky vrtoch,ze nehreje tak je to ok.Aspon sa ti nespali pena z bielkov.Pri 100 C mi raz davnejsie zacali platy hnednut.Clovek ktory s takymito platmi nema skusenosti by tych 20 minut mal vydrzat pri tej rure a sledovat situaciu.Ja som to robil taktiez.Ked je uz rura nastavena na pozadovanu teplotu tak tam uz potom ziadne riziko nehrozi.Pri 70 C sa susia platy aj vyse 4 h.samozrejme pisem o spodnom a vrchnom ohreve pri zatvorenych dverach rury.Neboj sa, taka sikulka ako ty to zvladne bez problemov.Dakujem ti pekne.
Mas vlastne pravdu.Do torty som vlozil aj kus svojho srdca,kedze som ju robil pre dcerku ktora bola v ten cas odcestovana.Predtym ma poprosila aby som jej penovu tortu spravil no ja som sa vyhovaral na zdlhavy proces vyroby.Nechcel som tak odcestovat aby som jej zelanie nesplnil.Navonok nie je ucite najkrajsia na svete,ale dcerka sa velmi tesila a to sa mi rata.Dakujem ti velmi pekne Izabelka.
Srdecne ti dakujem.
Potesenie je na mojej strane,ze ta ,,vidim".Nebud taka skromna,poznam ta ako skvelu kucharku.!Takato torta, pre teba hracka.Dakujem ti krasne.
Mile od teba sestricka zlata.Dakujem ti srdecne a pekny pozdrav ti posielam z nl.
láskavé ti v hrudi srdce bije-s tebou sa tvojim drahým dobre žije..
máš ako bonus aj šikovné ruky..
pre mňa toto stvoriť by boli "pekelné" muky..
z každého tvojho receptu-znova a znova-cítim lásku..
svedkom je i táto torta pre tvoju mladú krásku..
objímam ťa-milý brat..
nech i dalej máš život rád..:-)
Ja chlapec som to zvladol a ty by si to zvladla duplom.
Dakujem ti krasne.
Torta chutila skoro ako cokoladova zmrzlina.Parizske kremy maju urcite svoje caro.Dakujem ti priatelu.
Yogicekovi som slubil,ze uz prestanem s tyni sladkostami,no tuto tortu som uz viackrat pokazil,kedze som ju susil na 100 a viac stupnoch.Chcel som mat istotu,ze to funguje.Budem doma tak vam sem pridam nejaky hamburger,alebo spekaciky,slubuje.No a zivot mam radsej ked je sladsi samozrejme.Slecna sa torte potesila.Dakujem ti priatel moj.
Mila @radost tvoje prekrasne rymy ma zakazdym preberu k zivotu a pozitivne ma naladia.Mas moju velku poklonu a dakujem ti pekne.
Daj si ved nieco.Ked mozem, tak ti zelam dobru chut a pekny vikend.
Srdecna vdaka.
Potesenie je na mojej strane,ze ti orechova torta chuti.Teraz ma moze len mrziet,ze som sem nevlozil orechovu s karamelovym kremom.Recept sa mi vymazal pri resetovani tabletu pc,ale keby som si ponamahal trochu moje mozgove zavity tak by som sa rozpamatal.Dakujem ti pekne kamarat.
Je pravda,ze cukrarske umenie ma fascinovalo od mladosti.Uz ako 17 rocny som robieval torty,ale zas osud to zariadil inak.Dakujem ti za mily komentar.
Dakujem ti pekne @ancicka .
Urcite by si ju zvladol aj ty.Netreba tam mat ziadnu umelecku skolu.Dva platy stejne zakryje krem a dokonca krem moze ist aj na vrch.Posypes to nejakou kokosovou muckou,alebo tam nastruhas bielu cokoladu a vec je vybavena.Skus,urcite neobanujes.Dakujem a zelam ti vsetko dobre.
Teraz som sa trochu pousmial nad tym,ze do ucenia.A to z takeho dovodu,ze raz som ucil jednu pani robit veterniky cez Facebook.Posielala mi fotky napr.uz odpaleneho cesta a ja som to musel odsuhlasit ci ok,alebo nie,ale aj tak mi odlahlo az vtedy ked tie veterniky uz mala naplnene kremom.Dakujem ti pekne a zelam ti vydareny vikend.
raz darmo, si talent, ktorý stretnem zriedkavo.
5*
Nie si ďaleko od pravdy.V Nitre kde som sa učil boli od nás pekári-cukrári hádam iba na sto metrov.Voňa chlebíka a tam upečených zákuskov ma neustále dráždila a fascinovala.Za masiara som išiel v tých časoch spolu aj s bratrancom.Viem si predstavit ako by sa bol potesil keby som mu bol oznamil:
cauko ja idem k cukrarom.Naozaj som o tom uvazoval.Nakoniec sme tam chodili,len za dievcatami.Som velmi rad,ze sme sa stretli a dakujem ti srdecne.
Ja som pokazil nejeden plat pokial som prisiel nato,ze sa pena nema piect,ale susit.Daval som tam pecky ako 120-150 C.pri zatvorenych dverach rury.Rozhodne sa netreba nahlit pri takychto druhov cukroviniek.Verim tomu,ze by si to zvladla lavou rukou.Dakujem ti a zelam ti pekny vikend.
Dakujem ti velmi pekne.
Tesi ma ze sa ti torta paci i ked zdobenie takychto a podobnych maskrt nie je rozhodne moja parketa.Srdecne ti dakujem.
Naozaj mi nemas co dakovat rad som ti posluzil.Ked sami pozries do rury,myslim tym tu v recepte pri c.4 tak tam mozes vidiet take ani nie centimetrove hviezdicky.Povodne som ich chcel pouzit na vyzdobu torty,takze aj kosicky a aj ostatne moje vytvori sa susili pri rovnakej teplote a v rovnakom case spolu aj s tymi hrubsimi penovymi platmi.Zltkovy ma zaujal k voli tomu ze sa to nerobi nad parou.Je naozaj dobry,ale zas pri priprave torty by sme ho potrebovali minimalne raz tolko,alebo zvysit jeho hmotnost nejakym kukuricnym skrobom,alebo aj zlatym klasom.Mas pravdu pasoval by aj do tejto torty a roznych rezov.Rano bol krem v chladnicke riadne stuhnuty.Vecer ti napisem nieco o tej karamelovo-orechovej torte.Zelam ti pekny vikend.
Mame v dalekej nasej rodine jednu sikulku cukrarku ktora dlhe roky pecie medzi inymi aj na svadobne hostiny a ona susi taketo a podobne sladkosti pri 70 C.vyse 4 h.Ten tvoj Anjelsky dych musi byt urcite super dobrota.Preco to sem nezavesis?Urcite by zaujala nielen mna.Tvojmu synovi zelam k meninam,len to najlepsie a najkrajsie.Dakujem ti velmi pekne.
Zo srdca ti dakujem.
Mile od teba ,este raz ti dakujem pekne.
Ha ha,niekedy by som rad profesiu aj vymenil.Pracujem s masom od 78 roku.Poznam ta ako sikovnu kucharku a cukrarku,nemusis si trufnut na nic !..Ked som to zvladol ja, tak ty to zmaknes duplom.Dakujem ti pekne.
Smetafix nepoznam ,parizsky krem robim tak ,ze do uvarenej smotany s cokoladou pridam pred vychladenim maslo.Vyslahany krem drzi perfektne .
Zltkovy krem v takej podobe nepoznam ,ale paci sa mi velmi ...:-).
pečenie penoviek.
Do tzv.zakladneho zltkoveho kremu si mozes pridat napr kakao,rum,atd.,ale aj samotny zltkovy krem by velmi chutil v tejto a podobnej torte resp.zakuskoch.Parizsky krem robievas zaujimavym sposobom.Tvoj komentar si s tvojim dovolenim prefotim na moj server.Urcite sa nim budem inspirovat.Logicky uvazujem tak ti to maslo v tom kreme vlastne nahradza smetafix.Kludne sa mozes pustit do penovej torty,ked dodrzis tu teplotu susenia tak tam ziadne fiasko nehrozi.Dakujem ti pekne.
Videl som tvoju penovu tortu je naozaj velmi krasna.
Srdecna vdaka.
Ak chces mat plnku tmavsiu pridaj viacej cokolady ,alebo pouzi tmavu s vysokym obsahom kakaa.
Dakujem ti za link.Naozaj pekna a urcite aj chutna torta.
milujem tieto snehové koláčiky!
Dakujem ti za link na tvoj recept a za dobre rady.
Velmi pekne ti dakujem.
Srdecna vdaka olinecka.
Spravis hocikedy.Dakujem ti krasne.
Mila Iba.Nie su to ziadne umelecke vytvory.Takuto alebo aj inaksiu penovu tortu si spravis zlahka aj ty.Uz len ta poprosim,aby si mi nevykala.Som rad,ze sa ti torta paci.Dakujem ti pekne.
Zo srdca ti dakujem martamm.
Som naozaj rad,ze sa ti torta paci.Vdaka.
Velmi pekne ti dakujem.
Nemas co dakovat.Tesim sa,ze sa ti torta paci.Dakujem pekne a tiez ti zelam pozehnany a krasny nedelny den.
Neviem ci budem vediet zavesit sem fotky,ale ak ano tak nech sa ti paci priatelu.
Najjednoduchsia verzia karameloveho kremu je:
Uvarit si zo tri karamelove pudingy v 900ml mlieku a vmiesat do nich cca.150-200g masla (Rama)vymiesaneho s praskovym cukrom.(alebo krystalovy cukor do pudingu) Nemas co dakovat.Maj sa pekne.Cauko.
Dakujem ti pekne.
Taka sikovnica v kuchyni ako si ty ,nemusi naberat ziadnu odvahu.! Ja som to zvladol a nevidim ziadny problem,ze by si to nespravila este krajsie ako ja.Dakujem ti medovnicek velmi pekne
Jasne,ze musis vyskusat.A nezabudni,ze ked to spravil chlapec tak pre teba taku sikulku takato akcia bude iba hracka.Pekne ta pozdravujem z NL.
Dufam,ze nato slovo,ze ,,netrufla"si uz zabudla.Ked som si trufol na nu ja,tak potom taka vychyrena cukrarka ako ty to zmakne raz,dva.Srdecna vdaka stacy77777.
Samozrejme skombinujes si to podla svojej chute a uvazenia.Ovocne torty su velmi chutne aj ja ich oblubujem.Dakujem ti pekne.