Pečený teľací chrbát s roztlačenými sladkými zemiakmi
šéfkuchár spoločnosti Metro, 4. marca 2011
Foto: archív Vojtecha Artza
porcie
Postup
-
1
Teľací chrbát vcelku aj s kosťou očistíme nožom, osolíme, potrieme olejom a opečieme zo všetkých strán na rozohriatej panvici. Potom dopečieme v rúre pri teplote 150 °C (podľa veľkosti, 54 °C vnútorná teplota – Medium rare).
- 2
Takto pripravené hotové mäso potrieme maslom a necháme odležať v zhruba 60 °C teple minimálne pol hodiny (podľa podmienok v kuchyni – môžete prikryť alobalom a ponechať vedľa pootvorenej vypnutej rúry).
- 3
Zemiaky: Malú časť si odložíme na malé kocky a ostatok nakrájame na jemné plátky, pridáme nakrájanú šalotku, maslo, prelisovaný cesnak, soľ, pokvapkáme olivovým olejom a zabalíme do alobalu. Upečieme spolu s mäsom. Potom zemiaky rozbalíme a nahrubo roztlačíme, dochutíme soľou. Konzistenciu regulujeme bielym zemiakom a olivovým olejom.
- 4
Zemiak nakrájaný na drobné kocky orestujeme na miernej teplote na olivovom oleji spolu s lieskovými orechmi skoro domäkka, pokvapkáme bielym balzamikom. Vyberieme z panvice a zmiešame s najemno nasekanou šalotkou, čili, petržlenovou vňaťou a soľou. Mäso rozkrájame ostrým nožom a servírujeme so zemiakmi a zeleninou.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu