Pečený teľací chrbát s roztlačenými sladkými zemiakmi

Autor receptu: redakcia

4
porcie

Postup

  1. Teľací chrbát vcelku aj s kosťou očistíme nožom, osolíme, potrieme olejom a opečieme zo všetkých strán na rozohriatej panvici. Potom dopečieme v rúre pri teplote 150 °C (podľa veľkosti, 54 °C vnútorná teplota – Medium rare).
  2. Takto pripravené hotové mäso potrieme maslom a necháme odležať v zhruba 60 °C teple minimálne pol hodiny (podľa podmienok v kuchyni – môžete prikryť alobalom a ponechať vedľa pootvorenej vypnutej rúry).
  3. Zemiaky: Malú časť si odložíme na malé kocky a ostatok nakrájame na jemné plátky, pridáme nakrájanú šalotku, maslo, prelisovaný cesnak, soľ, pokvapkáme olivovým olejom a zabalíme do alobalu. Upečieme spolu s mäsom. Potom zemiaky rozbalíme a nahrubo roztlačíme, dochutíme soľou. Konzistenciu regulujeme bielym zemiakom a olivovým olejom.
  4. Zemiak nakrájaný na drobné kocky orestujeme na miernej teplote na olivovom oleji spolu s lieskovými orechmi skoro domäkka, pokvapkáme bielym balzamikom. Vyberieme z panvice a zmiešame s najemno nasekanou šalotkou, čili, petržlenovou vňaťou a soľou. Mäso rozkrájame ostrým nožom a servírujeme so zemiakmi a zeleninou.