Pečený slivkový lekvár-Sjuz_ik (upravené na podmienky Des Moines - IOWA)
Foto: sjuz
Domáci slivkový lekvár, nostalgické spomienky na detstvo a bezstarostný život pod ochrannými krídlami rodičov a babičky. Varili sme ho, každoročne, vo velikánskom hrnci na Zobraziť celý popisDomáci slivkový lekvár, nostalgické spomienky na detstvo a bezstarostný život pod ochrannými krídlami rodičov a babičky. Varili sme ho, každoročne, vo velikánskom hrnci na starom, drevom vykurovanom, šparhéte a tešili sa na jeho vytieranie s domácim chlebíkom i vylizovanie. V Medzeve, pri Košiciach, v starých mantackých domoch, bol kotol na varenie lekváru vbudovaný priamo do komína vo vstupnom pitvore, spolu s údiarňou.
Postup
-
1
Moja posledná spomienka na klasické varenie slivkáča, v kotli pod holým nebom, je z Paričova v Trebišove; Maruška a Ďurko - Davalčatá - podnes dodržiavajú tradíciu. Keď slivky sprívne dozrejú, zapustia kotol do zeme a bublajúci lekvár miešajú pomocou dreveného pantografu. A spieva sa a jedia doma údené klobásky a pije dobré zemplínske vínko a spomína sa... ..................................................................................................................................... Slivky, dôkladne umyté v studenej vode, odstopkované a vykôstkované, pomelieme (ja som ich upravil v mixéri) na kašovitú konzistenciu, vylievame do plastového weindlingu, posypeme cukrom a pridáme čistú citrónovú šťavu; premešame, zakryjeme utierkou a necháme cez noc oddýchnuť. 1.) Ráno masu opäť premiešame, vylejeme do pekáča a vložíme do rúry, vyhriatej na 400 ?F (200 ?C).
-
2
2.) Asi po 30´ (teda aspoň v mojom prípade), keď slivková masa začne vrieť,
-
3
teplotu znížime na 285 ?F (140 ?C) a bez prerušovania, otvárania dvierok rúry a premiešavania dopečieme 3 hod a 33´. Po odparení prebytočnej kvapaliny lekvárová masa stratí asi 2/3 ÷ 3/4 objemu.
-
4
5.) Pekáč, pomocou chňapiek - véééééľky pozor - je horúci, vyberieme z rúry a uložíme na drevenú podložku na pulte. Naberačkou, horúci lekvár prelejeme do pripravených umytých a vysušených fliaš. Dobre zaviečkujeme, pozor fľaše sú veľmi horúce, otočíme ich hore dnom a uložíme do deky. Dôkladne pozakrývame a celú noc čakáme ....... .
-
5
6.) Ráno fľaše s lekvárom vyberieme spod deky a vytešujeme sa z jeho vzhľadu a sme pyšní na svoju prácu! Nezabudneme poďakovať Sjuz_inke za fasa recept! Prajem dobrú chuť!!! Prípadné nejasnosti vysvetlím na mailovej adrese: ferry@saske.sk alebo confra47@hotmail.com
Nasa mamka varila lekvar vzdy s octom este v specialnom medenom kotli na dvore a nikdy nam nesmrdel, mozno Sovka, ze sa pomylili v originalnom recepte v mnozstve-podla coho si robila. Mne sa Vydari ozaj vzdy a je bez dlheho statia pri sporaku. Skusala som aj marhulovy, (ktory som prave dovarila), ale nebolo to ono, takze som len trpezlivo miesala...
podľa toho aký ho chceš. Rúra by mala zostať trochu pootvorená po celý čas.
Ten ocot spočiatku cítiť ale po roku vyprchá. Inak, si odvážna - nechať lekvár bez dozoru.
to, ze fakt tu ruru nezafrka je pravda, ale musite dat pozor aby ste (ked zovru) tu teplotu ozaj stiahli na tych 140°C, pekne pomalinky sa to odparovalo, ja som to robila v takej drahej hlbsej panvici z nejakej zliatiny a nic neprihorelo a aj sa lahko umyvala