Pečený slivkový lekvár-Sjuz_ik (upravené na podmienky Des Moines - IOWA)

Autor receptu: sjuz

Domáci slivkový lekvár, nostalgické spomienky na detstvo a bezstarostný život pod ochrannými krídlami rodičov a babičky. Varili sme ho, každoročne, vo velikánskom hrnci na starom, drevom vykurovanom, šparhéte a tešili sa na jeho vytieranie s domácim chlebíkom i vylizovanie. V Medzeve, pri Košiciach, v starých mantackých domoch, bol kotol na varenie lekváru vbudovaný priamo do komína vo vstupnom pitvore, spolu s údiarňou.

Postup

  1. Moja posledná spomienka na klasické varenie slivkáča, v kotli pod holým nebom, je z Paričova v Trebišove; Maruška a Ďurko - Davalčatá - podnes dodržiavajú tradíciu. Keď slivky sprívne dozrejú, zapustia kotol do zeme a bublajúci lekvár miešajú pomocou dreveného pantografu. A spieva sa a jedia doma údené klobásky a pije dobré zemplínske vínko a spomína sa... ..................................................................................................................................... Slivky, dôkladne umyté v studenej vode, odstopkované a vykôstkované, pomelieme (ja som ich upravil v mixéri) na kašovitú konzistenciu, vylievame do plastového weindlingu, posypeme cukrom a pridáme čistú citrónovú šťavu; premešame, zakryjeme utierkou a necháme cez noc oddýchnuť. 1.) Ráno masu opäť premiešame, vylejeme do pekáča a vložíme do rúry, vyhriatej na 400 ?F (200 ?C).
  2. 2.) Asi po 30´ (teda aspoň v mojom prípade), keď slivková masa začne vrieť,
  3. teplotu znížime na 285 ?F (140 ?C) a bez prerušovania, otvárania dvierok rúry a premiešavania dopečieme 3 hod a 33´. Po odparení prebytočnej kvapaliny lekvárová masa stratí asi 2/3 ÷ 3/4 objemu.
  4. 5.) Pekáč, pomocou chňapiek - véééééľky pozor - je horúci, vyberieme z rúry a uložíme na drevenú podložku na pulte. Naberačkou, horúci lekvár prelejeme do pripravených umytých a vysušených fliaš. Dobre zaviečkujeme, pozor fľaše sú veľmi horúce, otočíme ich hore dnom a uložíme do deky. Dôkladne pozakrývame a celú noc čakáme ....... .
  5. 6.) Ráno fľaše s lekvárom vyberieme spod deky a vytešujeme sa z jeho vzhľadu a sme pyšní na svoju prácu! Nezabudneme poďakovať Sjuz_inke za fasa recept! Prajem dobrú chuť!!! Prípadné nejasnosti vysvetlím na mailovej adrese: ferry@saske.sk alebo confra47@hotmail.com