Pečeňové strapačky so strúhaným zemiakom fotorecept
Foto: sracz
Chuť dobrej polievky určite zvýrazní i vhodne volená a pripravená „závarka“. Obidvaja moji vzácni predkovia „po meči“ si radi do mäsových vývarov, ale extra Zobraziť celý popisChuť dobrej polievky určite zvýrazní i vhodne volená a pripravená „závarka“. Obidvaja moji vzácni predkovia „po meči“ si radi do mäsových vývarov, ale extra zvlášť do polievky z kostí („kosťovice či čontošky“) dopriavali halušky_strapačky s pečeňou na jemno „rozmixovanou“. Veľmi som bol prekvapený, keď som uvidel, že táto súčasť polievky je dobrota z najlahodnejších aj pre moju krajšiu ½. Čo by som neurobil pre iskričky obdivu v jej očkách „srnky“. Pečeň bársaká, ale kuracia je najdostupnejšia!
porcií
príprava
tepelná úprava
Postup
-
1
splnený sľub je cnosť aj kráľov, alebo kto rýchlo dáva dva razy dáva. To preto, lebo som Vám svoju technológiu prípravy zemiakových halušiek sľubil v závere mojeho rcp na polievku z kostí. Zemiakové halušky_strapačky, ktoré som pripravil do polievky („čontošky“) zo smesou kostí, sa minula rýchlosťou „bleksu“ a tak som pre zvyšok polievky uvaril nové, tentoraz s na jemno „roztentočkovanou“ (pomocou ostrého noža) kuracou pečeňou a s pokrájanými lístkami čerstvej petržlenovej vňate. Ak by ste si čírou náhodou varili polievku z údených rebier, pridajte si, prosím, k ingredienciám do halušiek aj čerstvo mleté čierne korenie (čMČK), ktoré k údenú chuť zvýrazní; množstvo si voľte podľa vlastných chutí.
-
2
do pracovnej misy som nastrúhal veľký zemiak (½ zemiakovej a druhú na syrovej plôške), zasypal polohrubou a hladkou múkou (podľa situácie sa snažím dodržiavať pomer 2:1), „sódabikou“ na špičke noža, KL soli, 3÷4 PL pokrájaných petržlenových lístkov, pridal som na jemno ostrým nožom posekané laloky kurčacej pečene, vklepol celé vajíčko
-
3
a bez pridania vody vymiešal tuhé cesto; o niečo málo hustejšie ako na bryndzové halušky
-
4
medzitým mi v hrnci začala vrieť osolená voda, do ktorej som cez plastový „haluškátor“ pretlačil budúce pečeňové strapačky
-
5
podľa starého dobrého zvyku, som ich nechal 3 razy zdvihnúť do peny; po spenení hrniec na pár sekúnd zodvihnem a potom vrátim na zdroj tepla
-
6
precedím, strapačky pre okamžitú konzumáciu poukladám na taniere, ostatné dvarazy premyjem studenou vodou, nechám odkvapkať a prikryté celofánovou fóliou uložím do chladničky, ale ani tam dlho nevydržia
-
7
no a v „čontoške“, polievke v pamätnej porcelánovej miske (ale i na tanieri) potom vyzerajú takto a chutia prenáramne! Tunajší „domorodci“ ich jedia aj omastené prepraženým maslom, so sauer cream_om (kyslou smotanou), alebo s cottage cheese_om (farmárskym syrom) a pri jedení sa tvária blažene.
Milá @Sovka62 , tiež som dlho otáľala nad presne takým "čudom" ako má @Sracz a stále vychvaľovaným mojou priateľkou, až to nevydržala a kúpila mi ho. Tento však je naozaj na jednotku. Som s ním opravdu veľmi spokojná. Halušky sú nahádzané rýchlo a dobre sa umýva.
takéto halušky nepoznám, ešte som nerobila. viem si ich chuťovo i konzistenciou živo predstaviť, musia byť úžasné.
ohviezdičkovala som +5* :-)
uložila do kk a spravím! dakujem za výborný receptík :-)
@sracz milé ako krásne si opísal úvodné slovíčka,(keby tak moja 1/2 ma prekvapila) máš môj obdiv.
Tvoj recept, priznám sa, je mne neznámy, za to zaujímavý, že je tam zemiak a sóda b. Príde na to, vyskúšam :-) ukladám si, a hodnotenie Tvojich receptov, tie sú priam len na samé hviezdičky.
Pekný víkend, nech sa darí v ďaľšej tvorivosti s vareškou v ruke, Tvojej srdcu blízkej Slovenskej dušičke.