Pečeňové ňočky do polievky so zelenou fazuľkou fotorecept
Foto: sracz
Môj dobrý otec, Tati, ako sme ho po celý jeho život volali, mal strašne rád horúcu polievku z kostí a v nej pečeňové zemiakové Zobraziť celý popisMôj dobrý otec, Tati, ako sme ho po celý jeho život volali, mal strašne rád horúcu polievku z kostí a v nej pečeňové zemiakové halušky. Ich jemnejším variantom sú maslové ňočky s kuracou pečeňou. Pochutnávame si na nich spravidla v zeleninových polievkách. Tentoraz to bola s fazuľkovými luskami, chuťovo a farebne doladená kvakou (turnipom) s červenou dužinou. Uvaril som ju len tak „na ľahko“, bez mäsových doplnkov, čo bolo kvitované s uznaním za rešpektovanie „šik“ postavičky mojej krajšej 1/2!
porcií
príprava
tepelná úprava
Suroviny
2 PL |
|
1 ks |
|
150-175 g |
|
1 čl |
|
1 čl |
|
2-3 ks |
|
3-4 PL |
|
Polievka: | |
2 PL |
|
3 ks |
|
1 ks |
|
1 ks |
|
1 ks |
|
2-3 ks |
|
6-7 PL |
|
podľa chuti g |
|
1 čl |
|
2 čl |
|
3-4 PL |
|
2 PL |
|
1 halúzka |
|
1-2 ks |
|
Postup
-
1
tri kompletné laloky odblanenej a iných „sajrajtov“ zbavenej kuracej pečene som umyl pod tečúcou vodou, nechal odkvapkať a ostrým nožom „nasekal“ na tekutú jemnú kašu; v pracovnej porcelánovej miske som už mal kocky 2 PL zmäknutého masla, zasypal som ich múkou semolinou (ruská hrubá krupica „Krupa mannaja“ sa mi už minula, tak som siahol na „rezervy“) ~ 150 g, pridal 1 KL soli, mokka lyžičku (ML) prdop_u, na kašičku posekanú pečeň a dobrú hrsť na drobno pokrájaných lístkov petržlenovej vňate
-
2
všetko som vidličkou dôkladne vymiešal a nechal, prikryté utierkou, oddychovať, než cesto pretlačím do variacej sa polievky; zvyšok pokrájanej petržlenovej vňate pridám na záver varenia taktiež do polievky
-
3
jej surové ingrediencie už čakali na vstup do „procesu“
-
4
na dno hrnca som postrúhal tri menšie cibule (~ jedna stredne veľká), zhodou okolností bielu, červenú a žltú, prilial 2 PL slnečnicového oleja a krátko porestoval (~ 3´)
-
5
a pridal čerstvú pokrájanú zeleninu, aj s pokrájanými stonkami petržlenovej vňate, premiešal a vzápätí opäť krátko (3÷5´) porestoval
-
6
priložil pokrájané lusky zelenej fazuľky, zasypal nletým bielym korením, mletou sladkou paprikou a soľou; premiešal 3÷5´porestoval,
-
7
zalial horúcou vodou (~ 2 000 ml), primiešal 4 PL kápiového krému àla Aňuci, vložil halúzku čerstvého ligurčeka lekárskeho a poprepichovanú sušenú feferónku
-
8
asi po 15´ už bola mrkva mäkká, tak som mohol „finišovať“; pomocou „haluškátora“ som do variacej sa polievky pretlačil pečeňové cesto, ktoré vďaka prdop_u pekne narástlo (bolo „nadýchané“), v ústach je lahodné, vláčne
-
9
krátko po premiešaní, „ňočky vyplávali“ na povrch, prisypal som zvyšok pokrájanej petržlenovej vňate, vložil 2 PL masla na zjemnenie výsledého chuťového efektu,
-
10
premiešal a hotovo
-
11
feferónka odovzdala svoju pikantnú silu („grády“) polievke a teraz som ju použil ako ozdobu na tanieri spolu s halúzkami čerstvej petrženovej vňate
-
12
a tu sa sušia indickí „duchovia“ pikantné papričky „Ghoasts“ pre kamaráta @kimlo chilli cowboy_a z malebného rázovitého Záhoria
zase plný počet*****