Pečeňové ňočky do polievky so zelenou fazuľkou (fotorecept)
Autor receptu: sracz
Môj dobrý otec, Tati, ako sme ho po celý jeho život volali, mal strašne rád horúcu
polievku z kostí a v nej pečeňové zemiakové halušky. Ich jemnejším variantom sú
maslové ňočky s kuracou pečeňou. Pochutnávame si na nich spravidla v zeleninových
polievkách. Tentoraz to bola s fazuľkovými luskami, chuťovo a farebne doladená kvakou
(turnipom) s červenou dužinou. Uvaril som ju len tak „na ľahko“, bez mäsových
doplnkov, čo bolo kvitované s uznaním za rešpektovanie „šik“ postavičky mojej krajšej
1/2!
6-8 porcií |
15 minút príprava |
30 minút tepelná úprava |
Postup
- tri kompletné laloky odblanenej a iných „sajrajtov“ zbavenej kuracej pečene som umyl pod tečúcou vodou, nechal odkvapkať a ostrým nožom „nasekal“ na tekutú jemnú kašu; v pracovnej porcelánovej miske som už mal kocky 2 PL zmäknutého masla, zasypal som ich múkou semolinou (ruská hrubá krupica „Krupa mannaja“ sa mi už minula, tak som siahol na „rezervy“) ~ 150 g, pridal 1 KL soli, mokka lyžičku (ML) prdop_u, na kašičku posekanú pečeň a dobrú hrsť na drobno pokrájaných lístkov petržlenovej vňate
- všetko som vidličkou dôkladne vymiešal a nechal, prikryté utierkou, oddychovať, než cesto pretlačím do variacej sa polievky; zvyšok pokrájanej petržlenovej vňate pridám na záver varenia taktiež do polievky
- jej surové ingrediencie už čakali na vstup do „procesu“
- na dno hrnca som postrúhal tri menšie cibule (~ jedna stredne veľká), zhodou okolností bielu, červenú a žltú, prilial 2 PL slnečnicového oleja a krátko porestoval (~ 3´)
- a pridal čerstvú pokrájanú zeleninu, aj s pokrájanými stonkami petržlenovej vňate, premiešal a vzápätí opäť krátko (3÷5´) porestoval
- priložil pokrájané lusky zelenej fazuľky, zasypal nletým bielym korením, mletou sladkou paprikou a soľou; premiešal 3÷5´porestoval,
- zalial horúcou vodou (~ 2 000 ml), primiešal 4 PL kápiového krému àla Aňuci, vložil halúzku čerstvého ligurčeka lekárskeho a poprepichovanú sušenú feferónku
- asi po 15´ už bola mrkva mäkká, tak som mohol „finišovať“; pomocou „haluškátora“ som do variacej sa polievky pretlačil pečeňové cesto, ktoré vďaka prdop_u pekne narástlo (bolo „nadýchané“), v ústach je lahodné, vláčne
- krátko po premiešaní, „ňočky vyplávali“ na povrch, prisypal som zvyšok pokrájanej petržlenovej vňate, vložil 2 PL masla na zjemnenie výsledého chuťového efektu,
- premiešal a hotovo
- feferónka odovzdala svoju pikantnú silu („grády“) polievke a teraz som ju použil ako ozdobu na tanieri spolu s halúzkami čerstvej petrženovej vňate
- a tu sa sušia indickí „duchovia“ pikantné papričky „Ghoasts“ pre kamaráta @kimlo chilli cowboy_a z malebného rázovitého Záhoria