Pečeňová paštéta v želé z tokajského
šéfkuchár hotela Villa Nečas v Žiline, 20. novembra 2013
Foto: Pravda - Robert Hüttner
porcie
príprava
tepelná úprava
Postup
-
1
Maslo musíme roztopiť a nechať odpariť, nesmie však stmavnúť. Maslo oddelíme od srvátky tak, že ho pomaly scedíme a srvátka zostane na dne. Potrebujeme len vyredukované maslo, ktoré necháme trochu vychladnúť.
- 2
Do mixéra dáme husaciu pečeň, osolíme ju a okoreníme. Za stáleho mixovania pridáme vajcia a prilievame vyredukované vychladené maslo (musí byť tekuté). Takto pripravenú masu prepasírujeme a nalejeme do malých kovových foriem vyložených potravinárskou fóliou. V plechu pripravíme vodný kúpeľ, do ktorého vložíme formy (voda musí siahať do 3/4 formy) a pri teplote 70 stupňov v rúre paštétu pošírujeme 25 minút. Potom formy vyberieme z vody. Paštétu necháme vo forme vychladnúť, najlepšie do druhého dňa.
- 3
Tokajské víno trochu prehrejeme a vložíme doň plátky želatíny, ktoré sme nechali v studenej vode trochu napučať. Po vychladnutí paštétu vyberieme z formy. Do tej istej formy, umytej a osušenej, vylejeme na dno asi 3 mm tokajského želé a dáme vychladiť. Keď je stuhnuté, odbalíme paštétu z fólie a vložíme ju naspäť do formy. Zvyšné víno so želatínou vlejeme po stranách formy. Nakoniec zaželatínujeme aj spodok paštéty a necháme takto vychladnúť. Teplou vodou prelejeme formu a opatrne vyberieme paštétu tak, aby sa neporušilo želé. Krájame horúcim nožom a podávame s karamelizovaným hroznom a opečeným chlebom.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
ostáva mi na tú nádhernú dobrotu iba zízať...:-)