Foto: tatranka
Keď som videla recept na pečené zemiaky od @elekri,narobila mi takú ohromnú chuť,že som hneď zemiačky,ktoré som mala doma upravila ako dobrú a chutnú Zobraziť celý popisKeď som videla recept na pečené zemiaky od @elekri,narobila mi takú ohromnú chuť,že som hneď zemiačky,ktoré som mala doma upravila ako dobrú a chutnú večeru. Opekaným zemiačkom neodolám. Začína nová,májová bryndza,no kto by odolal?Za sezónu 2-3 krát určite táto dobrota príde na rad.
porcie
príprava
na 200 °C
Postup
-
1
Zemiaky umyjem ,vysuším.
-
2
Poprepichujem ich špáradlom a špáradlo nechám v zemiaku zabodnuté.Bude sa piecť spolu so zemiakom.Trvá to 30-35 minút.Kým nie je zemiak prepečený a mäkký.
-
3
Na masle si opečiem cibuľu.
-
4
Na tanier pripravím opečenú cibuľu,štvorček masla,kopček bryndze.Pažítku.Ku ruke soľ.Do pohára kefírové mlieko.Z roštu prenesiem upečené zemiačky na tanier.Nezabudnite na nožík.
-
5
Prichystané aj pre manžela.
-
6
Prekrojený zemiačik posolím,dám trochu masla kôpor alebo pažítku,bryndzu a zapijem ohromným,schladeným,kefírovým mliekom. Dúfam,že pri čítaní riadkov,vám tečú slinky!
-
7
Robievam aj druhú variantu zemiačkov,ktoré rozrežem na poli,upečiem na pomastenom plechu slaninkou,ktorú tiež pokrájam a pečiem spolu so zemiakmi a cibuľkou.Zemiaky nesolím,až keď sú upečené. K tejto verzii pridávam kyslú smotanu rozriedenú sladkým mliekom,posolím a hodne pridám posekaného kôpru.Je to ohromne chutné pitie.Samozrejme schladené.Opečené zemiaky so slaninkou a cibuľkou s kôprovým dipom nemajú chybu.No tiež k ním patrí maslo a bryndza.Potom už pažitka nie.
-
8
Dúfam,že som vám chute narobila.Zajtra sa vyberte kúpiť bryndzu a nové zemiačky a urobíte si túto chutnú,Slovenskú chuťovku. Dobrú pohodu a dobrú chuť!
Aj my máme veľmi radi zemiaky na akýkoľvek spôsob.Je ohromné,že človek sa nimi nepreje,taj ako chlebom.
@marcy tiež ma teší,že si všímaš hoci jednoduché,ale vždy čisté prestretie na stole.Považujem to za dôležité pri každom jedle,aby bol zážitok z jedla príjemný.
@renulienka hádam ani nepoznám rodinu,ktorá by si na tomto jednoduchom menu nepochutnala.A to je dobre!
@avanaaa ja pekávam len nové zemiačky týmto spôsobom,v šupke.Staré zemiačky šúpem a tak ich pečiem,alebo ich do polovičky poprekrajujem,dám pomedzi ne slaninku a tak zapekám.Ale to je už o niečom inom.
Dnes si tú spomienku rada pripomeniem hoci aj v rúre pečenými zemiačikmi. Chutia rovnako,Táto dobrota sa veru nezmenila,len som o 60 rokov staršia.No zemiačikom to neublížilo....
Súkromný hospodári nie sú ochotní sadiť plodinu z ktorej úžitok žne niekto iný.
A tak nám pribúdajú nie chutné dovozové zemiaky z Grécka a iných zemí.
Niet nad naše chutné zemiačky.Asi namiesto kvetov v kvetináčoch už budeme pre pár dobrých zemiakov,sadiť práve tie.
Mrzí ma toto konštatovanie,možno trochu prehnané,ale žiaľ pravdivé.