Pečené zemiaky / fotorecept/

tatranka - fotkatatranka, 21. mája 2012
Pečené zemiaky / fotorecept/
Foto: tatranka

Keď som videla recept na pečené zemiaky od @elekri,narobila mi takú ohromnú chuť,že som hneď zemiačky,ktoré som mala doma upravila ako dobrú a chutnú Zobraziť celý popisKeď som videla recept na pečené zemiaky od @elekri,narobila mi takú ohromnú chuť,že som hneď zemiačky,ktoré som mala doma upravila ako dobrú a chutnú večeru. Opekaným zemiačkom neodolám. Začína nová,májová bryndza,no kto by odolal?Za sezónu 2-3 krát určite táto dobrota príde na rad.

4-5
porcie
15 minút
príprava
40 minút
na 200 °C

Suroviny

1000  g
125  g
125  g
 podľa chuti
1-2  ks
 pre chuť
 podľa množstva zemiakov
2 dcl




Postup

  1. 1

    Zemiaky umyjem ,vysuším.

    Pečené zemiaky / fotorecept/ - obrázok 1
  2. 2

    Poprepichujem ich špáradlom a špáradlo nechám v zemiaku zabodnuté.Bude sa piecť spolu so zemiakom.Trvá to 30-35 minút.Kým nie je zemiak prepečený a mäkký.

    Pečené zemiaky / fotorecept/ - obrázok 2
  3. 3

    Na masle si opečiem cibuľu.

    Pečené zemiaky / fotorecept/ - obrázok 3
  4. 4

    Na tanier pripravím opečenú cibuľu,štvorček masla,kopček bryndze.Pažítku.Ku ruke soľ.Do pohára kefírové mlieko.Z roštu prenesiem upečené zemiačky na tanier.Nezabudnite na nožík.

    Pečené zemiaky / fotorecept/ - obrázok 4
  5. 5

    Prichystané aj pre manžela.

    Pečené zemiaky / fotorecept/ - obrázok 5
  6. 6

    Prekrojený zemiačik posolím,dám trochu masla kôpor alebo pažítku,bryndzu a zapijem ohromným,schladeným,kefírovým mliekom. Dúfam,že pri čítaní riadkov,vám tečú slinky!

    Pečené zemiaky / fotorecept/ - obrázok 6
  7. 7

    Robievam aj druhú variantu zemiačkov,ktoré rozrežem na poli,upečiem na pomastenom plechu slaninkou,ktorú tiež pokrájam a pečiem spolu so zemiakmi a cibuľkou.Zemiaky nesolím,až keď sú upečené. K tejto verzii pridávam kyslú smotanu rozriedenú sladkým mliekom,posolím a hodne pridám posekaného kôpru.Je to ohromne chutné pitie.Samozrejme schladené.Opečené zemiaky so slaninkou a cibuľkou s kôprovým dipom nemajú chybu.No tiež k ním patrí maslo a bryndza.Potom už pažitka nie.

    Pečené zemiaky / fotorecept/ - obrázok 7
  8. 8

    Dúfam,že som vám chute narobila.Zajtra sa vyberte kúpiť bryndzu a nové zemiačky a urobíte si túto chutnú,Slovenskú chuťovku. Dobrú pohodu a dobrú chuť!

    Pečené zemiaky / fotorecept/ - obrázok 8

Diskusia k receptu

mataliptak
tak teda mna si úplne navnadila a zajtra naozaj vybehnem kúpiť nové zemiačky a bryndzu ... to bude papaníčko ako sa hovorí nebíčko v papulke :-) mňaaaam slinky tečú , také chute neskoro večer :-P
sylvinka
Pečené zemiačiky sú vždy fajn :),fakt ich môžem "furt". Len by som sa chcela opýtať, načo slúžia tie špáradlá?
tatranka
@sylvinka majú dvojakú úlohu.Tým,že je zemiak napichnutý,pri pečení para zo zemiačika uniká a rýchlejšie sa upečie.A pri vyberaní z trúby si nepopáliš prsty. Pri otváraní zemiačika,stačí špáradlo pridržať a jednoducho zemiak prekrojiť.Vyskúšaš a uvidíš,aké výhody v tom pečenom zemiaku to špáratko má!
kucharka100
Martuška toto si isto urobím, najmä z tej pravej bryndze zo Zázrivej ktorú mám domka....u nás pečené zemiaky idú tiež, hlavne syn ten je zemiakový ja vravím, že " kráľ ".
tatranka
Ahoj Danielka. Vítam ťa ako priateľku.Teraz chápem súvislosti nášho zbratania sa.
Aj my máme veľmi radi zemiaky na akýkoľvek spôsob.Je ohromné,že človek sa nimi nepreje,taj ako chlebom.
matata1
@tatranka žena dobrá ja by som si veru dala, až ma krúti od hladu. Tak si naštartovala moje slinné žľazy, že nestíham prehĺtať slinky. Zemiaky sú moje milované jedlo. Ja si k takto pečeným zemiačkom (okrem bryndze a masla) nastriedačku ukrajujem natenučko slaninku, a k tomu kyslé mliečko...Mňam. Máš pravdu, zemiaky sa mi ešte neprejedli. Vôbec mi nevadí, že sa hovorí, že od zemiakov rastie hlava. Ocko mi vždy hovoril, že nemám veľkú hlávku, len zober čiapočku a dones 5 kg krumplí... :o)))
marcy
je mi sympatické,ako nepoľavuješ a stoluješ s manželom s estetikou,vieme o pracnosti v kuchyni svoje :))....a tie finty,super :o)
renulienka
...@tatranka nadherne ,jednoduche, super, my lubime pecene zemiaciky v supke s masielkom a kyslou rybickou,posolit...a s bryndzou isto nemaju chybu tiez..;-)
tatranka
@matata1 je milé s akým vtipným komentárikom si mi prispela.Ďakujem.Veď k tomuto receptu sa ani nič iné nehodí.Ono to vlasne ani nie je recept,len pripomenutie chutného jediva,ktoré by na našich stoch ráz za čas nemalo chýbať.
@marcy tiež ma teší,že si všímaš hoci jednoduché,ale vždy čisté prestretie na stole.Považujem to za dôležité pri každom jedle,aby bol zážitok z jedla príjemný.
@renulienka hádam ani nepoznám rodinu,ktorá by si na tomto jednoduchom menu nepochutnala.A to je dobre!
babkamt
Manžel neraz spomína na takéto pečené zemiaky. U nich doma boli vo veľkej obľube. Občas mu ich spravím. Ďakujem za pripomenutie. Je to naozaj chutná večera.
babidka
Vcera som robila domacu ovciu aj koziu bryndzu a tak su tie zemiaciky ako na zavolanie :-)To si zamaskrtime....
torticka
Joj, Tatranka, škoda, že tak ďaleko bývaš Hneď by som bola u Teba.
tatranka
@torticka to by bola ku mne dlhá cesta a naozaj drahá pochúťka.Ostáva ti len si upiecť zemiačky doma.
garanco
Martuška, ešte dobre, že som teraz prišla od stola s večerou (tiež jedávame spolu s manželom:-)) ), inak by som slintala. Naozaj sa chystám kúpiť zajtra májovú bryndzu,bylinky mám. Zemiaky robievam cez zimu častejšie, ale nápad s tým špáradlom je výborný, zajtra ich upečiem. Vďaka za pripomenutie!!!
tykadielko
my ich voláme že bum zemiaky, čo som sa ich napapkala ako dieťa,bola to rýchla,teplá večera....máme ich veľmi radi,robíme si ich často - s masielkom :-)
evanaaa
Pečené zemiačky som dávno nemala ( na tento spôsob), bolo to zimné jedlo, zahriali dlaň a zasýtili žalúdok, okrem toho, teplo zo sporáka tiež hrialo. jedlá " chudobných" sú najlepšie....@tatranka , ja som ani nevedela, že sa takto dajú piecť aj nové zemiaky, ja, že len staré, lebo tie nové majú ešte takú akoby " nedonosenú", mdlú chuť. Teraz ale vidím, že to ide aj z nich, aj keď sa nehodia na všetko, ako staré.
marienka44
@Tatranka ,dakujem za pripomenutie, dnes ich urcite urobim. Mam uz nove zemiaky z trhu. Prosim Ta, aky mas rost v plechu? Je to asi robene na mieru, lebo takjy som v obchode nevidela. Ja mam len rost, co patri k sporaku. Dostat takyto maly rost kupit? Dakujem za recept a odpoved, si skvela.
akeber
akosi sa mi zbiehajú slinky :-) krásny recept a perfektne nafotené 1*
tatranka
Marienka,rošt je špecialny ku jednému menšiemu pekáču,teflonovému.To som si už dávnejšie kúpila a bolo to k nemu.Čo mám rošty ku sporáku,tie majú širšie rozpätie.No určite zemiačky upečieš aj priamo na pekáči.
tatranka
@akeber ďakujem za pochvalu.
@avanaaa ja pekávam len nové zemiačky týmto spôsobom,v šupke.Staré zemiačky šúpem a tak ich pečiem,alebo ich do polovičky poprekrajujem,dám pomedzi ne slaninku a tak zapekám.Ale to je už o niečom inom.
jerica
Martulík, výborné papaníčko,mne by ale stačili dva , no možno tri kusy zemiakov, trochu masielka aj ako máš ty bryndzičku , veľa surovej cibuľky, také množstvo nám bude stačiť keď prídu vnuci,len tak sa zapráši po takých zemiačikoch , Perfektný fotopopis ako vždy , mám sa čo učiť s foto.
izabella929
@tatranka , to by ma ani nenapadlo, že toto sýte pravé Slovenské jedlo chudobných sa objaví na Vareche..je v novom šate,v modernejšom prevedení, ale skutočná pocta pre pečené zemiaky..))) my sme ich ako deti jedávali so sudovou kapustou a tiež sme mali aj maslo...som rada,že som to tu uvidela medzi receptami.-)úžasné...
sonulienka
Jej voláko som to prehliadla ale teraz keď som to videla mi tečú slinky je to paráda jednoduché a najsamlepšie!!!!!!!
medovnicek
toto je jedlo presne podľa môjho gusta a vďaka za super nápad s tými špáradlami
kvietok138
Martuška ty si kapacita:-) budem sem musieť chodiť častejšie,prajem veľa podobných nápadov hlavne tie špáradlá vidno že si šikuľa a dobrá gazdinká,prajem veľa zdravíčka:-)
artemisia7
Martuška, Ty dokážeš aj to najjednoduchšie jedlo s láskou a estetikou naservírovať a aj zdravo propagovať aby si ľudia, ktorí už takéto jednoduché a zdravé pochúťky pomaly zabudli do svojho jedálnička zaraďovať, na ne spomenuli...Ja si spomínam, ako sme piekli zemiačky v pahrebe, keď sme boli ešte deti a brázdili sme Slovensko s našimi rodičmi, ktorý nám tak tou dobrodružnou stanovačkou približovali nielen krásu našej slovenskej prírody, ale aj to, ako sa v prírode zdravo a jednoducho stravovať...Martuška, vďaka, mám Ťa rada!
tatranka
Janka,ďakujem za pekné riadky.Aj my sme veru na prázdninách u deda vypekali zemiačky v pahrebe.Bola to tá najlepšia pochúťka.Ruky čierne ako kominári,ale chuť pečeného zemiačika a horúceho bola veru jedinečná.
Dnes si tú spomienku rada pripomeniem hoci aj v rúre pečenými zemiačikmi. Chutia rovnako,Táto dobrota sa veru nezmenila,len som o 60 rokov staršia.No zemiačikom to neublížilo....
luss44
najlepšia večera pre mňa, vyzerajú úžasne dobre. Len zohnať chutné zemiaky je už pomaly problém.
tatranka
@luss44 máš veľkú pravdu.My tu na východe sme boli pre republiku zemiakárskou zásobarňou-špajzou.Teraz je to už problém.Určitá skupina ľudí,ktorá žije na pokraji spoločnosti,rabuje role kde je táto plodina vysadená a tak z roka na rok ubúdajú plochy na jej vysádzanie.
Súkromný hospodári nie sú ochotní sadiť plodinu z ktorej úžitok žne niekto iný.
A tak nám pribúdajú nie chutné dovozové zemiaky z Grécka a iných zemí.
Niet nad naše chutné zemiačky.Asi namiesto kvetov v kvetináčoch už budeme pre pár dobrých zemiakov,sadiť práve tie.
Mrzí ma toto konštatovanie,možno trochu prehnané,ale žiaľ pravdivé.
1x luss44




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia