Foto: monccicci
Dnes som dostala obrovskú chuť na pečené buchty, ale chcela som špaldové, akože "zdravšie" :-) ... Hľadala som tu recept, no neviem, či som Zobraziť celý popisDnes som dostala obrovskú chuť na pečené buchty, ale chcela som špaldové, akože "zdravšie" :-) ... Hľadala som tu recept, no neviem, či som prehliadla, ale nenašla som nijaký na klasické pečené buchty zo špaldovej múky. Tak som prečítala zopár receptov z "normálnej" múky, a poskladala som vlastný. A tu je výsledok :-)
porcií
príprava
na 180 °C
Suroviny
650 g |
|
10 g (1 balíček) |
|
2 ks |
|
1 zarovnaná ČL |
|
1 vrchovatá PL (tuhý, ak je tekutý, tak 2 PL) |
|
1 ks |
|
1 PL (rum) - nemusí byť |
|
300 ml |
|
100 ml (ak treba) |
|
100 ml |
|
|
Postup
-
1
Zmiešame múku, droždie, žĺtky, soľ, vanilku, med a vlažné mlieko, ak treba prilejeme ešte trochu mlieka alebo vodu, vypracujeme cesto. Potom pridáme rum, zapracujeme, nakoniec pridáme olej a tiež zapracujeme. Cesto by nemalo byť príliš riedke, ani tuhé - no, skúsené pekárky vedia aké :-) Prikryté necháme kysnúť na teplom mieste približne 45 - 60 minút.
-
2
Vykysnuté cesto...
-
3
Potom cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske na hrúbku asi 1 cm, narežeme na štvorce, alebo vykrojíme kolieska, doprostred dáme džem podľa vašej chuti, spojíme a vytvarujeme buchty.
-
4
Ja som robila takú strednú veľkosť, vyšlo mi 24 ks. Samozrejme, kľudne si urobte aj menšie či väčšie, také, aké máte radi vy. Kladieme do pekáča či plechu, ja som dávala na papier na pečenie potretý olejom. Každú buchtu potrieme zo všetkých strán olejom, aby sa po upečení dobre oddelili. Necháme vykysnúť cca 30 min. ešte na plechu.
-
5
Buchty pečieme najprv na 200 stupňov (teplovzdušne) asi 5 minút, potom na 180 stupňov dopečieme. Mne to trvalo 35 - 40 minút celkovo. Po upečení by mali byť také zlatohnedé... Pri podávaní môžeme posypať práškovým cukrom, ak to máte radi. :-)
Diskusia k receptu