Pečené špaldové buchty fotorecept

monccicci - fotkamonccicci, 8. októbra 2014
Pečené špaldové buchty (fotorecept)
Foto: monccicci

Dnes som dostala obrovskú chuť na pečené buchty, ale chcela som špaldové, akože "zdravšie" :-) ... Hľadala som tu recept, no neviem, či som Zobraziť celý popisDnes som dostala obrovskú chuť na pečené buchty, ale chcela som špaldové, akože "zdravšie" :-) ... Hľadala som tu recept, no neviem, či som prehliadla, ale nenašla som nijaký na klasické pečené buchty zo špaldovej múky. Tak som prečítala zopár receptov z "normálnej" múky, a poskladala som vlastný. A tu je výsledok :-)

25
porcií
120 minút
príprava
40 minút
na 180 °C

Suroviny

650 g
10 g (1 balíček)
2 ks
1 zarovnaná ČL
1 vrchovatá PL (tuhý, ak je tekutý, tak 2 PL)
1 ks
1 PL (rum) - nemusí byť
300 ml
100 ml (ak treba)
100 ml




Postup

  1. 1

    Zmiešame múku, droždie, žĺtky, soľ, vanilku, med a vlažné mlieko, ak treba prilejeme ešte trochu mlieka alebo vodu, vypracujeme cesto. Potom pridáme rum, zapracujeme, nakoniec pridáme olej a tiež zapracujeme. Cesto by nemalo byť príliš riedke, ani tuhé - no, skúsené pekárky vedia aké :-) Prikryté necháme kysnúť na teplom mieste približne 45 - 60 minút.

    Pečené špaldové buchty (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Vykysnuté cesto...

    Pečené špaldové buchty (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Potom cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske na hrúbku asi 1 cm, narežeme na štvorce, alebo vykrojíme kolieska, doprostred dáme džem podľa vašej chuti, spojíme a vytvarujeme buchty.

    Pečené špaldové buchty (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Ja som robila takú strednú veľkosť, vyšlo mi 24 ks. Samozrejme, kľudne si urobte aj menšie či väčšie, také, aké máte radi vy. Kladieme do pekáča či plechu, ja som dávala na papier na pečenie potretý olejom. Každú buchtu potrieme zo všetkých strán olejom, aby sa po upečení dobre oddelili. Necháme vykysnúť cca 30 min. ešte na plechu.

    Pečené špaldové buchty (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Buchty pečieme najprv na 200 stupňov (teplovzdušne) asi 5 minút, potom na 180 stupňov dopečieme. Mne to trvalo 35 - 40 minút celkovo. Po upečení by mali byť také zlatohnedé... Pri podávaní môžeme posypať práškovým cukrom, ak to máte radi. :-)

    Pečené špaldové buchty (fotorecept) - obrázok 5

Diskusia k receptu

monnikka
parádne buchty si napiekla, zo špaldovej som nerobila, ale miešala som bielu múku s celozrnnou pol na pol, mám v receptoch
kukulienka71
nádherne sa ti podarili, @monccicci , cesto vyzerá výborne. Určite raz upečiem aj podľa teba, z celozrnnej špaldovej som ešte buchty nerobila, ale vidím, že to ide, 5*, KK
alex37
...buchty uložené, vyskúšam, ale s klasickým droždím, asi bude stačiť jedna kocka /42g/??
monccicci
ahojte, dakujem vsetkym, buchty nam velmi chutia, samozrejme, chut je trochu ina ako pri klasickych. este som zabudla napisat, ze spaldove buchty vydrzia dlhsie cerstve, ako z klasickej muky, no, ked ich nespapate ... :-) @alex37 myslim, ze kocka urcite bude stacit, ved je na 1 kg muky, ale musis si spravit asi klasicky kvasok. Ja peciem takmer stale zo suseneho drozdia, lebo mam istotu, ze sa vzdy podari. A mam ho stale aj v zasobe, co sa pri cerstvom drozdi neda vzdy, a kedze na mna prichadza pecenie necakane, musim mat po ruke stale :-)
dadajka
Dievcata kucharky mozem cesto s kvasnicami, ci susene alebo klasicke, miesat metlickovym mixerom? Mne to akosi vlastnymi rukami nejde, nedari sa.
kocwoltka
ahojte, tak ja som tie buchty piekla vcera, cesto bolo super aj vykyslo asi hodinku, ale po upeceni a vychladnuti stvrdli tak, ze sa nedali zjest, preco ?
monccicci
@kocwoltka ja po upeceni davam hned na horuce este papier na pecenie a na to vlhku utierku. To som nepisala do receptu, ale takto ma to naucila mamka, a buchty tak ostanu mäkke... po vychladnuti ich davam do dozy, aby neobschli. Tak ma mrzi, ze ste si nepochutili... :-( ja prikryvam takto vsetky kysnute kolace a buchty. Mozno ma niekto aj iny sposob, tak nech tu napise, budem rada aj ja :-)
monccicci
@dadajka ja robim cesto stale rucne, ked sa lepi od misky aj od ruk, vtedy je dobre, ked neostava na bokoch misky, najlepsie by bolo, aby si to aspon raz videla, aby ti to niekto ukazal, ako to ma vyzerat a uz budes vediet :-) ... ale myslim, ze na mixeroch su take haky, s ktorymi sa robi kysnute cesto. neviem, ci metlicky su na to dost silne, ale ked to tak robi @zuzanka1367 tak to asi funguje :-)
luss44
@monccicci , buchty práve dopečené, za tepla ochutnané :) sú výborné, plnila som lekvárom a čokoládovou plnkou.
anicka077
Dobrý deň, do cesta ma ísť 100 ml oleja? Pridala som a cesto je hrozne 😢




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia