Pečená paradajková polievka
Richard Obenrauch
šéfkuchár Boutique Hotela TULIP HOUSE, 19. novembra 2009
šéfkuchár Boutique Hotela TULIP HOUSE, 19. novembra 2009
Foto: Pravda - Sandra Támerová
4
porcie
porcie
20 minút
príprava
príprava
40 minút
tepelná úprava
tepelná úprava
Postup
-
1
Paradajky pokrájame na polovičky. Dáme piecť na 180 stupňov Celzia, a pečieme kým šupka nezačne tmavnúť. Upečené paradajky preložíme do hrnca, v ktorom budeme pripravovať polievku. Pridáme dve polievkové lyžice medu, balzamikový ocot, Konzervu lúpaných paradajok, vrchovatú lyžicu bazalkového pesta, všetko zakryjeme lístkami bazalky, zakryjeme pokrievkou a necháme prevariť.
- 2
Rozmixujeme ponorným mixérom a opäť necháme prevrieť. Dochutíme balzamikovým octom, cukrom, soľou, bielym korením a muškátovým orieškom podľa chuti.
- 3
Nakoniec polievku precedíme cez sitko. Pečenú paradajkovú polievku servírujeme s bagetami so zapečeným syrom. Dozdobíme balzamikovým octom.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Velmi podobny recept je jeden z prvych, ktore som sa naucil v UK. @legoo , dobry postreh, je to naozaj redukcia, v recepte je chyba. V "mojej" verzii receptu sa ocot pouziva, ale dal sa na plech spolu s rajcinami pred pecenim. Pocas pecenia sa sam zredukoval a zmiesal so stavou z paradajok, ktore taktiez obsahuju prirodny cukor a spolu sa skaramelizovali. Takze tu vobec nie je potreba pouzit balzamikovu redukciu.
Tento recept sme robili IBA pocas rajcinovej sezony, kedy su najchutnejsie a najsladsie. Ziadne sklenikove hybridy.
Rozdiel je zasadny. Ak by ste pouzili ozajstne sezonne rajciny ( napr. tie co ste si sami vypestovali ), nie je VOBEC potreba polievku znasilnovat ani cukrom, ani medom, ani rajcinami z konzervy, ani rajcinovy pretlak. Vzdy sme hovorili casnikom aby si zakladali na tom ze polievka je hlavne z rajcin a... rajcin.
Staci spolu s rajcinami hodit do truby zopar rozstvrtenych cervenych cibuli, (opat obsahuju vela prirodneho cukru ) niekolko nelupanych (!) strucikov cesnaku. Najprv piect pomalsie a potom na niekolko poslednych minut pridat teplotu nech to karamelizuje co najviac.
Potom vybrat cesnak a opatrne vytlacit upecene vnutro zo supky (opat prekvapujuco sladke) a rozmixovat dohladka a nechat dovarit v hrnci s bazalkou, smotanou... hotovo.
Naozaj sa oplati pockat do leta, polievka je uzasna ked je servirovana chladena. Toto je taka zimna verzia.