Pečená paprika od Ľudmilky

jo - fotkajo, 4. mája 2010

Podobných receptov bude na Vareche pravdepodobne niekoľko, ale keďže sa blíži čas grilovačiek a chatovačiek.......

Suroviny

0,7 l
2 kg
1 hlava
8 až 12 PL
4 až 6 PL




Postup

  1. 1

    Aby sa Ti lepšie robilo, najprv si nalej pohár vína a pomaly ho cuckaj pri práci. Potom poumývaj a poutieraj papriku, aby nebola mokrá, lebo by veľmi prskala. Paprika musí byť rovná a hladká, nie nejaká „grbatá“, aby sa dala pekne opiecť. Ten pipík (stopku) neodrezávaj, lebo zaň budeš papriky otáčať. Medzitým rozhorúčiš liatinovú platničku na sporáku. Na rozhorúčenú platničku pokladáš papriky jednu vedľa druhej, koľko sa Ti zmestí. Je dobré ich uložiť do kruhu, špicami do stredu. Potom ich postupne otáčaj za pipík tak, aby väčšina povrchu papriky bola hnedá až čierna. Ak nejaká časť nechce sčernieť, pretože paprika je trochu „grbatá“, pritlač ju vidličkou, prípadne do nej pichni a vyfuč odtiaľ vzduch. Nezabúdaj, že v tomto štádiu práce sa cucká to vínko.

  2. 2

    Už opečené papriky postupne hoď do väčšieho hrnca a zakry pokrievkou. Ak budú všetky opečené papriky v hrnci, nechaj ich tam pod pokrievkou zdusiť a vychladnúť (minimálne 1 hodinu). Zatiaľ si môžeš zdriemnuť.

  3. 3

    Odstáte sparené papriky postupne na doštičke vyčisti takto : na vrstvu novín si polož doštičku, vyber jednu papriku a polož ju na doštičku. Ostrým nožíkom jemne sťahuj čiernu šupku z papriky. Uvidíš, ako pekne to pôjde. Ošúpanú papriku polož do veľkej misy (nie veľmi hlbokej), urob na paprike pozdĺžne asi 3 – 4 cm rez a mierne ju z oboch strán posoľ. Ten rez je tam preto, aby sa paprika lepšie prichutila aj vo vnútri a aby z nej vytiekla šťava do sósu. Toto urob so všetkými paprikami. Pritom musíš odolávať a vydržať tú fantastickú vôňu. Preto si radšej trochu vypi, pokračuj v čistení a teš sa na finálny výsledok.

  4. 4

    Keď budú všetky papriky v mise, posolené a narezané, pretlač na ne cesnak, nalej olej a ocot. S octom opatrne, radšej postupne. Mal by byť zachovaný pomer octu a oleja 1 : 2. Potom papriky opatrne prekladaj dookola (drž ju za pipík) tak, aby sa dobre premiešali, ale aby sa nerozpadli. A je to hotovo! PS: Najlepšia je, keď je odstáta, ale obyčajne u nás nestihne odstáť.

Diskusia k receptu

marlen
ešte nikdy som na takýto recept nemal nervy, takže skúsim to niekedy s tým vínom - len aby mi zostali prsty - píšeš tam o ostrom nožíku - chvalabohu, malom......
honestka
Mareln odvaz sa, mozes pouzit na milion sposobov, velmi chutne.
@JO : ten nazov "pipík mi dnes urobil naladu- lebo som to nepocula uz tak velmi davno... dakujem za vyvolany usmev na tvari!
evas13
Zaujimavo opísaný recept :))). Davali sme aj práškový cukor, máme to radšej sladkokyselé.
sjuz
mňam, takéto papriky zbožňujem...
huck
Hahaha - jo , aj ja som sa nasmiala s tym pipikom :))) Tiež som tento vyraz nepočula strašne davno ... Pečena paprika je zakon aj u nas. Ja som ju velmi nerad robievala, prave k voli tomu "zvliekaniu kože" - šupaniu . Staršia pani zo susedstva mi poradila , že najlepšie , najchutnejšie pečene papriky su červene hrubostenne (typ kapia) a take upečene ukladame do mikrotenoveho vrecuška alebo hermeticky uzavretej (sklenej alebo PVC) nadoby. Tu sa paprika dobre spari a šupka sa fakticky oddeli a bez namahy a bez nožika zvlieka. Takže čistenie upečenej vychladnutej papriky je potom velmi jednoduche a rychle.
frezia68
Vtipne a pekne napísaný recept aj s tým pipíkom a vínkom :-)))
gittka
ozaj veselé.pipík nemá chybu.tak voláme jedného kamoša.a paprika bude určite chutit!
3342_1272910489 - profilový obrázok
jo
jo
Určite bude chutiť, ja ju mám rada s čerstvým chlebíkom, nepotrebujem k tomu žiadne mäso.
enge149
je to super,papriku poznám,ale ten"pipík"to som sa nasmialla,aj ja to sem.-tam používam,najveselší recept na ocenenie"
sovka62
Super recept. Pečenú papriku by som asi nestrávila, ale budem postupovať podľa receptu, len papriku vynechám. Čiže: nalejem si pohár vína, predstavím si, ako by som opekala papriku, ďalší pohár vína....., no veď píšem, skvelý recept.
boba48
bravo,to je recept z mojego kraju bo na Balkanch b.często się roby pieczona paprika do obiadu.jestem z Hrvatske ale teraz byvam w Polsce i moji gosci sa zachwicony pieczoną papriką.ja tez lubie
mery13
Uf...prave som ju dokončila aj s tym vínkom :-) Super recept, robím to už druhýkrat. Ja som si ju trošku vylepšila a dodala na ňu posekanú petržlenovú vňať lebo ju mame radi. Dobrú chuť prajem.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia