Pečená paprika od Ľudmilky

Autor receptu: jo

Podobných receptov bude na Vareche pravdepodobne niekoľko, ale keďže sa blíži čas grilovačiek a chatovačiek.......

Suroviny

Postup

  1. Aby sa Ti lepšie robilo, najprv si nalej pohár vína a pomaly ho cuckaj pri práci. Potom poumývaj a poutieraj papriku, aby nebola mokrá, lebo by veľmi prskala. Paprika musí byť rovná a hladká, nie nejaká „grbatá“, aby sa dala pekne opiecť. Ten pipík (stopku) neodrezávaj, lebo zaň budeš papriky otáčať. Medzitým rozhorúčiš liatinovú platničku na sporáku. Na rozhorúčenú platničku pokladáš papriky jednu vedľa druhej, koľko sa Ti zmestí. Je dobré ich uložiť do kruhu, špicami do stredu. Potom ich postupne otáčaj za pipík tak, aby väčšina povrchu papriky bola hnedá až čierna. Ak nejaká časť nechce sčernieť, pretože paprika je trochu „grbatá“, pritlač ju vidličkou, prípadne do nej pichni a vyfuč odtiaľ vzduch. Nezabúdaj, že v tomto štádiu práce sa cucká to vínko.
  2. Už opečené papriky postupne hoď do väčšieho hrnca a zakry pokrievkou. Ak budú všetky opečené papriky v hrnci, nechaj ich tam pod pokrievkou zdusiť a vychladnúť (minimálne 1 hodinu). Zatiaľ si môžeš zdriemnuť.
  3. Odstáte sparené papriky postupne na doštičke vyčisti takto : na vrstvu novín si polož doštičku, vyber jednu papriku a polož ju na doštičku. Ostrým nožíkom jemne sťahuj čiernu šupku z papriky. Uvidíš, ako pekne to pôjde. Ošúpanú papriku polož do veľkej misy (nie veľmi hlbokej), urob na paprike pozdĺžne asi 3 – 4 cm rez a mierne ju z oboch strán posoľ. Ten rez je tam preto, aby sa paprika lepšie prichutila aj vo vnútri a aby z nej vytiekla šťava do sósu. Toto urob so všetkými paprikami. Pritom musíš odolávať a vydržať tú fantastickú vôňu. Preto si radšej trochu vypi, pokračuj v čistení a teš sa na finálny výsledok.
  4. Keď budú všetky papriky v mise, posolené a narezané, pretlač na ne cesnak, nalej olej a ocot. S octom opatrne, radšej postupne. Mal by byť zachovaný pomer octu a oleja 1 : 2. Potom papriky opatrne prekladaj dookola (drž ju za pipík) tak, aby sa dobre premiešali, ale aby sa nerozpadli. A je to hotovo! PS: Najlepšia je, keď je odstáta, ale obyčajne u nás nestihne odstáť.