Foto: esi
Je to recept starý prastarý, zdedený po rodičoch a starých rodičoch. Neviem čo znamená tento výraz, nenašla som ani príbuzné slovo ani v Zobraziť celý popisJe to recept starý prastarý, zdedený po rodičoch a starých rodičoch. Neviem čo znamená tento výraz, nenašla som ani príbuzné slovo ani v slovníku cudzích slov. Proste sú to "Pazderňáky " Je to v podstate lokšové cesto s kváskom, plnené mletými oškvarkami. To, že je tento môj konečný výrobok kalorický ani nehovorím, ale je ako všetko: čo je veľmi chutné a dobré je kalorické. Tak .... je na Vás.
príprava
na 200-180 °C
Suroviny
Cesto: | |
1 kg |
|
toľko, koľko príjmu zemiaky |
|
42 gr |
|
1,5 dcl |
|
2 čajové lyžičky |
|
Plnka: | |
8-10 polievkových lyžíc |
|
Na potretie: | |
1 |
|
Postup
-
1
Pripravíme si všetky ingrediencie na cesto a taktiež oškvarky aby boli dobre rozotierateľné. Zemiaky odfotené nemám, práve sa chladili. Po vychladnutí ich na jemno ostrúhame alebo pretlačíme ešte za tepla.
-
2
Zo všetkých ingrediencií si vymiesime nelepivé lokšové cesto. Ak bude veľmi lepiť,pridajte trochu múky. Toľko, aby sa cesto dalo rozvaľkať. Cesto po vykysnutí rozdelíme na 4 bochníky.
-
3
Pokysnutý bochník rozvaľkáme na obdĺžnik a hlavne dobre podmúčte cesto. Natrieme oškvarkami, a zrolujeme ako roládu alebo cesto na fliačky. Z vrchu môžeme tú roládu trochu popritláčať na placato.
-
4
Teraz začíname pracovať kukou. Ruku použijeme akoby sme krájali nožom. Postupujeme jemným pritláčaním na cesto tak, aby sa nám podľa možnosti nepretrhlo. Ak by sme mali veľa krát pretrhnuté cesto, pri pečení by nám masť z oškvarkov vytiekli. Keď rukou dosiahneme predelenie cesta, konečné prerezanie urobíme nožom. Veľkosť toho finálneho výrobku si určite sami.
-
5
Pazderňáky som poukladala na plech, potrela rozhabarkovaným vajcom a vložila do rúry vyhriatej na 200 st.C, po 10 min. na 180 st.C. Pečieme do zlatova cca 30 min.
-
6
A tu je výsledok !!!!
@patroveckypitrs , len si pripomeň a priprav si pivko alebo vínko.
mam taky tusak, ze to bude maskrta :-)
ja som o tomto este nepocula ale ten recept je tak krasne spracovany...obdivujem taketo sikovne ruky♡
varecha.pravda.sk/recepty/zemiakove-drapaky-fotorecept/97...
varecha.pravda.sk/recepty/kostolanske-sciskance-fotorecep...
Mne sa viac páči to rolovanie do slimáka...ale sú výborné,mäkkučké a nestvrdnú.Treba vyskúšať.
Recept sa mi veľmi páči, ďakujem!
*****
rozdiel tu je:do tohoto receptu ide kvások..to ma láka..
tebou pridané linky sú bez kvásku..tie som už robila..aj budmerické..
určite tieto kváskové vyskúšam..vďaka..@esi
Tak Vám bolo dobroty málo, tak ste si ju zaduploval. Ja dobre viem čo je obrota. Vínko alebo pivko, to určite k tomu treba. Ďakujem za pekný koment.
@zuzkacho , ďakujem, treba vyskúšať
Ďakujem, na sladko by som musela skúsiť. Ale ja radšej slané.
@ likalaj áno, aj dusená kapusta sa k zemiakovému cestu hodí. Kľudne skús, určite nič nepokazíš.
robis chute @kukulienka :-)
ale skvarky doma su, tak neviem ako skonci tento vikend... :-)
ciste teoreticky, ak by som chcela niekam dorucit, kolko asi vydrzia ?
Tak tak. Keď je to raz dobrota, kilečká sú bokom.
tak ďakujem, že si vyskúšala. A čo sa týka tých oškvarkov, ak dáš viac nepokazíš.
Dala som toľko koľko som mala. Je fašiangové obdobie, urobím aj ja. Neviem či toto alebo lokše. Také makové alebo plnené kačacou pečienkou..... no neviem čo si vyberiem.
Až teraz som zragovala, že som neodpísala. Máš ich veľmi pekné. Aj to vysvetenie Pazder je na mieste. Nikdy som to nepočula, takže človek sa učí celý život. Prajem Ti aj ja na prichádzajúe veľkonočné sviatky krásnu pohodu. Dobré čo ?
Zuzička, prepáč že reagujem až po rokoch. Nejak mi to ušlo. Ale, hlavne že sa páčia.
Nechcem kritizovať, naozaj, váš recept som vyskúšala a chutili hlavne mužskej polovičke.