Pazderňáky fotorecept

esi - fotkaesi, 2. júna 2015
Pazderňáky (fotorecept)
Foto: esi

Je to recept starý prastarý, zdedený po rodičoch a starých rodičoch. Neviem čo znamená tento výraz, nenašla som ani príbuzné slovo ani v Zobraziť celý popisJe to recept starý prastarý, zdedený po rodičoch a starých rodičoch. Neviem čo znamená tento výraz, nenašla som ani príbuzné slovo ani v slovníku cudzích slov. Proste sú to "Pazderňáky " Je to v podstate lokšové cesto s kváskom, plnené mletými oškvarkami. To, že je tento môj konečný výrobok kalorický ani nehovorím, ale je ako všetko: čo je veľmi chutné a dobré je kalorické. Tak .... je na Vás.

120 minút
príprava
30 minút
na 200-180 °C

Suroviny

Cesto:
1 kg
toľko, koľko príjmu zemiaky
42 gr
1,5 dcl
2 čajové lyžičky
Plnka:
8-10 polievkových lyžíc
Na potretie:
1




Postup

  1. 1

    Pripravíme si všetky ingrediencie na cesto a taktiež oškvarky aby boli dobre rozotierateľné. Zemiaky odfotené nemám, práve sa chladili. Po vychladnutí ich na jemno ostrúhame alebo pretlačíme ešte za tepla.

    Pazderňáky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Zo všetkých ingrediencií si vymiesime nelepivé lokšové cesto. Ak bude veľmi lepiť,pridajte trochu múky. Toľko, aby sa cesto dalo rozvaľkať. Cesto po vykysnutí rozdelíme na 4 bochníky.

    Pazderňáky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Pokysnutý bochník rozvaľkáme na obdĺžnik a hlavne dobre podmúčte cesto. Natrieme oškvarkami, a zrolujeme ako roládu alebo cesto na fliačky. Z vrchu môžeme tú roládu trochu popritláčať na placato.

    Pazderňáky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Teraz začíname pracovať kukou. Ruku použijeme akoby sme krájali nožom. Postupujeme jemným pritláčaním na cesto tak, aby sa nám podľa možnosti nepretrhlo. Ak by sme mali veľa krát pretrhnuté cesto, pri pečení by nám masť z oškvarkov vytiekli. Keď rukou dosiahneme predelenie cesta, konečné prerezanie urobíme nožom. Veľkosť toho finálneho výrobku si určite sami.

    Pazderňáky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Pazderňáky som poukladala na plech, potrela rozhabarkovaným vajcom a vložila do rúry vyhriatej na 200 st.C, po 10 min. na 180 st.C. Pečieme do zlatova cca 30 min.

    Pazderňáky (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    A tu je výsledok !!!!

    Pazderňáky (fotorecept) - obrázok 6

Diskusia k receptu

klukodvody
Mám rád všechno co se pomalu zapomíná a zase se to vyklube ze vzpomínek .Vypadají krásně a určitě budou dobré .K.k a *****
zolik
tak to je na oblizovanie sa az za usami!
patroveckypitrs
To je fakt dobré. Babka ich robievala len ona ich narezala na štvorce a rohy preložila na vrchu cez seba. Som sa ich najedol u nej. Vďaka za pripomenutie veru sobotu ich robím. 5***** a ukladám.
1365_1270586392 - profilový obrázok
esi
esi
@klukodvody , ďakujem za komentárik, ja som práve čítala Tvoj recept na Veľkonočnú nádievku ako mafiny. Chcela by som to dať ako prílohu k mäsu. Môže byť?
smejkad
nikdy som o takomto niecom nepocula, ale velmi sa mi to pozdava :-)
mam taky tusak, ze to bude maskrta :-)
zuzkacho
Tak s tymto by som na vasom mieste aj do telky isla...
ja som o tomto este nepocula ale ten recept je tak krasne spracovany...obdivujem taketo sikovne ruky♡
klukodvody
@esi může a je to dokonce moc dobré .Dával jsem to i ke šťávě a navíc to docela hezky vypadá .Tak přeji ať se vydaří a chutná a přejeme krásný den .
finczi
Momentálne som po výbere mandle, takže mi ostáva len slintať...ale: KK
Recept sa mi veľmi páči, ďakujem!
pusta1
čo tam po tom, že kalorické, ale úžasne chutná dobrota, vdaka ti patrí i pochvala veľká, že si taký výborný starý receptík pridala :-)
*****
radost
pre @viera1
rozdiel tu je:do tohoto receptu ide kvások..to ma láka..
tebou pridané linky sú bez kvásku..tie som už robila..aj budmerické..
určite tieto kváskové vyskúšam..vďaka..@esi
redenc
Dajte si do vyhľadávača, napríklad Google, "pazdernaky". Tam toho je!
manya
ukladám a vyskúšam, u nás sa pazder volal odpad po domácom spracovaní ľanu, možno si takúto fajnotku naši predkovia piekli k takejto práci;
1365_1270586392 - profilový obrázok
esi
esi
Ďakujem za komentáre, je treba vyskúšať, či ozaj je to podľa Vašej chuti. Zemiaky myslím si, že má každý rád a oškvarky taktiež. Len si pripravte vínko , pivko alebo kto čo podľa chuti.
evanaaa
Podobné niečo ale bez tých oškvariek som jedla v podobe pagáčikov, boli výborné, takže tieto pazderňáky by mi chutili ešte viac.
vladkaku
...jéééééj, toto slovo som už nepočula 25 rokov, konečne ! Moje detstvo, môj domov a tá fantastická chuť! Ďakujeeem...
jofolit
Tomuto by som hneď udelila rád " Zlatej Varešky". Vyskúšam to v sobotu. Ukladám do K.K. a 5*.
1365_1270586392 - profilový obrázok
esi
esi
Ďakujem, vyskúšaj a napíš.
patroveckypitrs
Už viem prečo som si mal pripraviť vínko, alebo pivko. Je to tak dobre až mi bolo veru ťažko toľko som ich zjedol. Ja som škvarky obohatil s dusenou cibuľou, slaninou a cesnakom. Som rád že si niekto na toto jedlo spomenul a zverejnil ho.
1x esi
babidka
V piatok som ich robila a vydarili sa:-) Nabuduce skusim s inou plnkou /asi dam kyslu kapustu/, skvarky su pre mna pritazke . Ale vsetkym chutilo !
1365_1270586392 - profilový obrázok
esi
esi
@patroveckypitrs ,
Tak Vám bolo dobroty málo, tak ste si ju zaduploval. Ja dobre viem čo je obrota. Vínko alebo pivko, to určite k tomu treba. Ďakujem za pekný koment.
1365_1270586392 - profilový obrázok
esi
esi
@babitka , ďakujem za pekný komentár. Určite aj s kapustou to bude dobré.
1365_1270586392 - profilový obrázok
esi
esi
Tak veru, prudko jedlé a to nám niektorým ani nie je treba. Ale čo už, keď je to dobré? No nedaj si, veď to by bol hriech. Určite aj tá kapusta tam sedí. Zemiaky, kapusta, slanina ... to najlepšie na Slovensku.
ocko
U nas sa tomu povie "tasky" a plni a to na sladko s krupicou alebo na slani tiez s oskvarkami ale stou kapustou to musim odskusat ...inac pekne spracovane postup***
1365_1270586392 - profilový obrázok
esi
esi
@ocko ,
Ďakujem, na sladko by som musela skúsiť. Ale ja radšej slané.
likalu
vedela by som si ich predstavit aj s dusenou kapustou
zifi
@esi koli zaciatocnikom by predsa len bolo dobre doplnit kolko muky tam asi ide - aj ked sa potom podla potreby doplni... pre pokoj duse... Nech tam je akasi pociatocna hranica, a nech nevarim pol dna s ocami na vrchu hlavy, a s tym, ze zacnem na 10 dg a pridavam a pridavam, az skoncim na kilograme a s nervami v koncoch... :-D
1365_1270586392 - profilový obrázok
esi
esi
@ zifi , máš pravdu, aj ja mám najradšej recept udaný presne. Na 1 kg dávam tých 40 dkg múky, aby sa s cestom dobre pracovalo.
@ likalaj áno, aj dusená kapusta sa k zemiakovému cestu hodí. Kľudne skús, určite nič nepokazíš.
kukulienka71
Pazder je akoby slama z konopí, ako hoblinky, plnili sa tým dávno medzery medzi trámami pri stavbe dreveníc, sa mi zdá. Možno je ten názov kvôli podobe s pomletými škvarkami:-) Robila som menšiu dávku - 9 kusov - sú fantastické! Počas pečenia mi trocha plnky povytekalo, to som dopredu šípila, ale ostalo aj vnútri dosť. Najlepšie sú s prílohou z kyslej kapusty;-) Veľká vďaka za recept, @esi. príjemné sviatky prajem

1x radost
smejkad
jedine moje stastie, ze som prave dojedla kolozvarsku
robis chute @kukulienka :-)
ale skvarky doma su, tak neviem ako skonci tento vikend... :-)
ciste teoreticky, ak by som chcela niekam dorucit, kolko asi vydrzia ?
morenajea
odskúšané: výborné - lokšoidné. Robila som cesto z polovičnej dávky - vyšlo 18 kúskov, plnky sa mi zdalo menej, tak som do druhého závinu pridala aj horčicu. Výborne sa to k sebe hodilo. Oškvarkov som dala 200g - nabudúce ale dám 250g.


1x radost
1365_1270586392 - profilový obrázok
esi
esi
@Pusta1 (2.6.2015 18:02)

Tak tak. Keď je to raz dobrota, kilečká sú bokom.
1365_1270586392 - profilový obrázok
esi
esi
@Morenajea (2.2.2017 08:43)

tak ďakujem, že si vyskúšala. A čo sa týka tých oškvarkov, ak dáš viac nepokazíš.
Dala som toľko koľko som mala. Je fašiangové obdobie, urobím aj ja. Neviem či toto alebo lokše. Také makové alebo plnené kačacou pečienkou..... no neviem čo si vyberiem.

1365_1270586392 - profilový obrázok
esi
esi
@Kukulienka71 (17.12.2015 10:08)

Až teraz som zragovala, že som neodpísala. Máš ich veľmi pekné. Aj to vysvetenie Pazder je na mieste. Nikdy som to nepočula, takže človek sa učí celý život. Prajem Ti aj ja na prichádzajúe veľkonočné sviatky krásnu pohodu. Dobré čo ?
1365_1270586392 - profilový obrázok
esi
esi
@Zuzkacho (2.6.2015 16:46)

Zuzička, prepáč že reagujem až po rokoch. Nejak mi to ušlo. Ale, hlavne že sa páčia.
hviezda0401
Ďakujem za recept, ale zdá sa mi, ze to nie sú tie pazderňáky,ktoré som vgskúšala. Boli zvinuté do slimáka a naplnené plnkou, pričom nešlo o kysnuté cesto, len obyc.zemiakové.
Nechcem kritizovať, naozaj, váš recept som vyskúšala a chutili hlavne mužskej polovičke.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia