Zemiakové drapáky fotorecept

palokuchki - fotkapalokuchki, 24. septembra 2010

Neviem ci sa to takto spravne vola, ale takto sme to vsetcia z nasej oblasti od Nitry volali.

24ks
porcií
30min minút
príprava
180min minút
na 200 °C

Suroviny

1 kg
300 g




Postup

  1. 1

    Zemiaky som si uvarila v supke. Osupala som ich, na jemno potlacila, osolila a zamiesila som si cesto ako na lokse. Na doske som si vyvalkala plat na hrubku asi 2-3mm.

    Zemiakové drapáky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Plat som pomastila bravcovou mastou a este trochu posolila. Potom som ho zacala stacat.

    Zemiakové drapáky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Cely plat som stocila do valceka.

    Zemiakové drapáky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Ten som potom pokrajala na asi 5cmm kusky.

    Zemiakové drapáky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Kazdy kusok som otocila reznou stranou hore.

    Zemiakové drapáky (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Z obidvoch reznych stran som drapaky uzavrela a sformovala som priblizne rovnake bochnicky.

    Zemiakové drapáky (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Po vrchu s nozom som urobila ozdobnu mriezku, pomastila mastou a dala na plech. Piekla som v rure 200'C, 40min.

    Zemiakové drapáky (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Tento sposob pripravy je rychlejsi. Pracnejsi je druhy postup. Zemiakove cesto sa vyvalka ako na lokse.

    Zemiakové drapáky (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Pomasti sa mastou. Zroluje sa do trubicky. Ktoru som tu zacala uz stacat do slimaka.

    Zemiakové drapáky (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Takto vyzera uplne stoceny.

    Zemiakové drapáky (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Upravila som vrch, ozdobila nozom, pomastila mastou a dala upiect.

    Zemiakové drapáky (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Upecene a prerezane drapaky.

    Zemiakové drapáky (fotorecept) - obrázok 12

Diskusia k receptu

babav
Zaujimavy recept;taky sposob spracovania zemiakoveho cesta nepoznam.K comu ich servujes,ako pagaciky ,alebo prilohu
k jedlu?
palokuchki
@michsamant urcite mozes pouzit maslo. Bravcova mast robi drapaky chrumkave. Ked pouzijes maslo budu maksie. Velkost zalezi od teba ake si ich spravis. Tieto boli asi 5-8cm v priemere. @babav ja pochadzam z Cabaja co je 8km od Nitry. Tam sa to bezne varilo. Moja mamicka vzdy ked robila slivkove knedle odlozila z cesta a pre otecka urobila tieto drapaky. Jedli sme ich k polievke alebo len tak sami.
lubjak
velmi zaujimave,chrumkave, pekne na vzhlad,vyskusame
nicky77
Jééj tento recept ma hrozne potešil! Moja mama je zo Šalgova a otec z Čápora. Moja babka to robila často a ja to hrozne ľúbim. Konečne si to budem môcť aj urobiť. Ďakujem!
palokuchki
@nicky77 , ahoj tak sme susedi. Ja ked som na Slovensku chodievam do Sale tam mam dve sestry. Ak je tvoja babka z Capora tak ona robila asi ten druhy sposob stacania. Tak robene drapaky su lepsie, len to dlhsie trva. Som rada, ze som ta inspiravala.
janger
Este som o drapakoch nepocula. Ktovie preco sa to vola ""drapaky"" ;-)? Ci podla tych ciarok na nich, alebo sa to volakedy jedlo pri drapani peria?
honestka
Ani ja nepoznam a tak staci vyskusat vsak?mozno sa stane oblubenym aj u nas- ak pracne- nevadi, nezlaknem sa, hlavne nech chuti. pozdravujem ta.
palokuchki
@jangrer s chuti som sa zasmiala. Ani ja neviem preco sa tak volaju. Mozno naozaj ked isli babicky na drapanie peria si par drapakov zobrali zo sebou aby vydrzali do noci. Ja si na to este pametam, na tie hrozostrasne pribehy co sa tam narozpravali a potom z nas deti nikto nechcel ist zavriet sliepky, co sme sa vsetci bali. Boli to pekne casy.
janger
Aaaach, @palokuchki , veru, mas pravdu, tie hrozostrasne pribehy, co sa prv rozpravali, brrrr. A nielen pri drapani peria. Normalne ide na mna strach. Ja som sa ako decko dost bala. Uz je po pol noci, idem radsej ponahlat do postele :-))).
sovka62
Ja som sa s podobným jedlom stretla na oblastnej výstave vín v Čejkoviciach na Morave. Boli sme tam čestní hostia a boli by nám dali prvé- posledné. Tak jeden z organizátorov odbehol a vrátil sa s tým, že nám doniesol teplé "plesné tašky". Názov nič moc, ale dala som si vysvetliť. To čomu hovoríme lokše sú u nich plesňáky (kvôli vzhľadu upečenej lokše) A tašky boli robené skôr tým tvojim druhým spôsobom. Surové lokše, pomastené, osolené, bočné kraje zahnuté skoro do stredu a potom stočené, uložené na pomastený plech a pomastené aj zvonku. Takže akési podlhovasté batôžky a pri pečení aj otočené, takže chrumkavé z oboch strán. Nepokračujem, zaslintám si klávesnicu.
babidka
@palokuchki ....och , ale si mi narobila chutky! takto upravene zemakove cesto som veruze nejedla . urcite urobim a uz teraz vidim , ze to bude dobreeee. K dusenej tekvici , sosovicovemu privarku ci k fazulovej polievke robievam obycajne zemiakove lokse - teraz urobim tie drapaky .uz sa tesim :-)
tetuska
veľmi zaujímavé, postup prípravy je tiež zaujímavý, môžeme si vybrať dokonca z 2 postupov...
bambitka
neviem ci sa tomuto jedlu okolo Trnavy nehovori macganica,na c patri mekcen,nemam na klavesnici je anglicka
haston
toto mi je celkom neznáme (zatiaľ), určite vyskúšam. zemiaky a zemiakové cesto môžem v každej podobe. už sa teším...:-)
frezia68
Tak zasa niečo nové a zaujímavé.....iste vyskúšam.
bozulka
Niečo podobné robievala moja svokra pod názvom labanice.Urobila sa lokša,pomastila masťou,posypala krupicou znova pokropila masťou stočila a dala sa na plech vedľa seba,zase pomastila a do červena zapiekla.Jedlo sa to k polievke a bolo to veľmi dobré a obľúbené jedlo môjho muža.Myslím,že aj toto mu bude určite chutiť.
inge74
U nás sa podobne robia stískance, mastíme kačacou masťou, a skladá sa lokša podobne ako obálka. Pochádzam z Rakovíc čo je pri Piešťanoch. Vyskúšam podľa tohto je stým asi menej roboty.
palokuchki
@inge74 , som rada ze si sa ohlasila. Myslela som si, ze Slovaci to aj inde robia nielen okolo Nitry ale ze sa to asi inak vsade vola.
gittka
@inge ,môj oco mal stískance velmi rád.býval vo velkých kostolanoch.mamina mu ich občas robievala,ale nie moc často.moc práce.
@palokuchki vdaka za pripomenutie.ked budem robit lokše,tak vyskúšam.
1365_1270586392 - profilový obrázok
esi
esi
Vyskúšajte, neobanujete. Aj ja som neobanovala.
1365_1270586392 - profilový obrázok
esi
esi
Aj ja som od Nitry, smer Levice. Držíme spolu na vynikajúce jedlá.
1silvika
Dnes ich idem spraviť ,sa strasne tesim:) moja babka ich robievala a ako deti sme sa sli zadrhnut za nimi:) ale volali sme to Pazderňáky
palokuchki
@1silvika , ja som ich tiez robila tento tyzden. Mame ich velmi radi. Dufam, ze ti chutili. S bravcovou mastou su najlepsie.
margarida
U nás sa robia tzv. tašky. Tiež zemiakové cesto - rozvaľkám asi na 3 mm, potriem masťou, osolím, posypem rascou a zrolujem. Poukladám na plech, potriem vajcom a pečiem v trúbe do červena.Vajcom ich treba potrieť, aby pekne sčerveneli.Poznajú to len v niektorých dedinách okolo Trnavy. Je to výborné jedlo - moje detstvo.

palokuchki
@margarida , no to je zase nova variacia pre mna. Takto sme to zase my nerobili. U nas rascu radi nemaju ale na buduce skusim drapaky posypat tou krupicou.
1x lianka
marika9
ja poznám variantu s kačacím tukom. Nosila ich do školy spolužiačka z Cabaja
tamik
naozaj veľmi dobré a pekne chrumkavé mi vyšli :)
qaroh
Drapáky, to je moje detstvo. Zemiaky a múka- z toh môžete robiť hocičo. Drapáky robila mama skoro každý týždeň, väčšinou ku kyslím polievkam. Tiež to zrolovala, pokrájala a vypražila. Boli to také slimáky. V podstate ak vám zostanú varené zemiaky, môžete to robiť. Skúšal som to, je to dobré. Teraz bývam na Záhorí a tu tomu hovoria taška a posýpajú to krupicou. Tiež dobré, ale drapáky sú drapáky...
marika21
Poprosím,čo mám urobiť,keď sa mi neukazuje v tomto recepte v pravo okienko,aby som si tento recept mohla uložiť do mojej knižky Moje Recepty?
Už som prešla niektoré recepty, ani tam mi to nešlo.? Pod reklamným obrázkom v pravo je prázdny biely pás.
marika21
Nechápem to, skúšala som to tu , ako som to odoslala, tak sa mi to podarilo. Ďakujem. Hneď to išlo.
jankozbratislavy
Ako dlho vydržia tie drapáky? Myslím koľko dní po upečení sa ešte dajú jesť? Pri akom skladovaní?
Zdá sa mi že keď ich ešte dedo robieval tak vraj vydržia dlho...
bea275
Dnes som ich vyskusala...boli super...dakujem za receptik :D
hviezda0401
Ďakujem za recept. Včera som sa prechadzala po Rači a zbadala som obchodík"Babkine pazderáky". Milá pani majitelka predáva výborné pečivo , sladké aj slané plnky. Kus stojí 1 Euro. Je aj na nete, ale odmietla zverejniť recept. Vraj je to rodinné tajomstvo. Velmi som lutovala a povedala som si,že jej už zarobiť nedám.... :-) Len preto, že je trápna. Že sa naučím robiť ich sama. Som vám milí ľudia, nesmierne vďačná za recepty, aj stiskance aj labanice apod. Zbožňujem staré recepty. Napr.aj na bratislavské rožky.....ale len tie originálne. Môžem poskytnúť....




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia