Kostolanské scískance fotorecept

miki77 - fotkamiki77, 1. februára 2014
Kostolanské scískance (fotorecept)
Foto: miki77

Veľmi chutné jedlo (pochúťka) ktoré má dlhodobú tradíciu vo Veľkých Kostoľanoch a v blízkom okolí. Kto je originálnym autorom tohto receptu netuším a ani Zobraziť celý popisVeľmi chutné jedlo (pochúťka) ktoré má dlhodobú tradíciu vo Veľkých Kostoľanoch a v blízkom okolí. Kto je originálnym autorom tohto receptu netuším a ani to či sa toto jedlo pripravuje aj v iných kútoch slovenska ale pod iným názvom. Viem len toľko, že "scískance" sa pečú v každej veľkokostolianskej domácnosti...

4
porcie
120 minút
príprava
20 minút
na 180 °C

Suroviny

1,5 kg
0,4 kg




Postup

  1. 1

    Zemiaky uvarené v šupke zlejeme z vody a necháme vychladnúť. Po vychladnutí ich očistíme.

    Kostolanské scískance (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Očistené zemiaky nastrúhame na jemnom strúhadle...

    Kostolanské scískance (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    ...pridáme osiatu múku a soľ. Solíme tak aby bolo cesto mierne slankavé...

    Kostolanské scískance (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    ...cesto dôkladne a dlho miesime až sa začne lepiť na pracovnú dosku. Počas miesenia múku nedosýpame ! Keď máme cesto dostatočne vymiesené tak ho máličko posypeme múkou aby sa nám nelepilo...

    Kostolanské scískance (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    ...a vytvarujeme " šulec " z ktorého odkrajujeme približne rovnaké kúsky...

    Kostolanské scískance (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    ...ktoré rozgúľame na tenkú placku ( od bodu 1 až po bod 6 sú to v podstate nepečené lokše ). Potrieme kačacou masťou ( môže byť aj olej ) a ...

    Kostolanské scískance (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    ...preložíme vrchnú časť...

    Kostolanské scískance (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    ...spodnú časť...

    Kostolanské scískance (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    ...jednu stranu...

    Kostolanské scískance (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    ...a druhú stranu.

    Kostolanské scískance (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Scískance poukladáme na vymastený plech,potrieme kačacou masťou alebo olejom,prípadne ešte trošku osolíme ...

    Kostolanské scískance (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    ... a dáme piecť do vyhriatej rúry na 180 - 200 stupňov na cca 20-25 minút, obojstranne. Každá rúra pečie inak, treba skúšať.Niekto scískance vypráža na oleji v panvici ako šišky.

    Kostolanské scískance (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Scískance majú jednu obrovskú chybu tak ako aj všetky dobré jedlá - nevydržia dlho. Obsah misky mal životnosť asi 10 minút. Verím tomu, že kto okúsil " scískanec " , nezabudne a neodradí ho ani zdĺhavosť a pracnosť prípravy ...

    Kostolanské scískance (fotorecept) - obrázok 13

Diskusia k receptu

katka78
Scískance nepoznám, ale sa mi páčia a ako rodenej trnaFčanke ešČe aj to slovo! Velice sa mi lúbi. Móže byt. :-)
dusan95843
Krásny recept, ukladám do KK, v budúcnosti vyskúšam, v súčasnosti bodujem *****.
farbuska
Krása! Ďalší skvelý recept, ktorý určite vyskúšam.
babidka
U nas sa sciskance nerobia a tak ich MUSIM urobit aby som ich ochutnala . Klasicke lokse s kacacou , husacou mastou alebo maslom milujem tak mi tieto sciskance urcite budu chutit :-)
anina43
veľmi zaujímavý, nevšedný recept,určite veľmi chutné jedlo vhodné ako príloha k prívarkom ale aj k vínku-vyskúšam
elena
Dobre to vyzerá a asi lepšie aj chutí, ale ......p r a c n é jak hovado.
luss44
tak toto je dobrota! na hodoch a na vinobraní u nás ich predávajú tetušky z Dubovej a sú skvelé, nikdy neodolám.
hubata
Íííha aký dobrý recept, len ich treba na plechu "poscískat" aby nemali kôrku zo žiadnej strany, dobre medzi sebou omastiť a najlepšie je ak sa popolievajú mliekom (domácim) alebo osolenou šľahačkou (tá kupovaná má kvalitu domáceho mlieka). Ale ty ich máš rád asi chrumkavé k vínčisku a ak v tvojom nicku @miki77 je aj rok narodenia tak mama (manželka?) ich urobila velice dobré...... Poznám ich pod názvom "štefanovské scískance" a Štefanová nie je ďaleko od Veľkých Kostolian. Vďaka za recept, krásne foto a pekný popis.
eviana
@miki77 , už len ten názov scískance mi vonia domovom (šak trnaváčka jak vyšitá :)) A zemiakové cesto mám veľmi rada, takto som ešte nechutnala ani nerobila. Ukladám a isto vyskúšam. 5* posielam do Kostolán :)
nadasky
Dobre kamoš ,super recept,mi robíme stoho cesta aj šúlance tie sa vyvárajú a poptom cibulka,mak ,strúhanka...kto ako chce. Ale toto určite urobíme. Vdaka za recept
miki77
hubata , jeden z mála prípadov spoločného varenia. Inak varíme jeden alebo druhý. Je to dosť časovo náročné a dvom to ide lepšie od ruky. Foto je z dvojitej dávky,jedno-dávkou sa nemá zmysel zaoberať :-) . Vôbec nie je potrebné hádať prečo :-)
elixir
Krásny recept, spravím ale zamením tuk za maslo... hneď by som si dala :)
martamm
miki77, lokše u nás robievame, Tvoje scískanice mi silne pripomínajú moju nebohú svokru, ktorá robila z tohoto cesta záviny, tiež potierala kačacou domácou masťou, boli výborné. Scískanice skúsim tiež, určite budú vynikajúce :)
janger
Ja som sa uz davnejsie chystala na tie, co sem pridala @jezibabka , a nejako som na ne zabudla. Tak dobre, ze si pripomenul. Iste je to velmi chutne jedlo. Tak pochval tu damu, co ich napiekla (vidim, ze su to zenske ruky na fotkach) ;-). A ty vitaj na Vareche.
miki77
@citroen ,môžeš aj obracať ak nadstavíš len horný ohrev. Ja nadstavujem vrch aj spodok , ale môže sa stať, že sa ti od spodu viac pripália. Troška si to uľahčujem...
jeka
Moja neb.svokra to kedysi robila,ale ona to plnila s podusenou kyslou kapustov.Neviem či to je to isté ,ale je to dobré.
zuzkabluzka
to je roboty ako na kostole :) ukladam, velmi sa mi pacia, nazov este lepsi :) snad sa na ne odhodlam :)
medovnicek
takéto regionálne recepty rokmi osvedčené milujem, vďaka za recept, ja som zatiaľ počula len o štefanovských scískancoch:)
lubka1402
Ako rodená kostolančanka ich samozrejme poznám, moja mama do nich dáva ešte jeden žĺtok a 1/4 kvasníc rozmiešaných v troške vlažnej vody. Veľmi odporúčam, stojí to za tú robotu :)
jaromir53
Aj u nás sa takéto robia.S inými prídavkami už nie sú pravé pravé kostolanské
notakja
Nepoznam, ale aj mne sa pacia. Len to struhanie mi velmi "nevonia". Bolo by na skodu tie zemiaky prepasirovat - tak ako na pyre?
radost
@miki77
tak toto som teraz jedla prvýkrát v živote..aj robila..potierala som oškvarkovou masťou..trošku mi prihoreli-po obrátení-ale tá chuť..!!
booožeee..nech ešte dlho žijem..a tieto scískanice žujem..!!..:-)
veľmi nám chutia..
v zážitkoch je aj toto video..pozrela som..
 tv.sme.sk/v/28120/mate-loksi-plne-zuby-spravte-si...

vdaka za obed..boli k polievke..polievka ešte bude aj na zajtra..a scískanice..??ani jedna neostala..:-)
frezia68
Tak keby som teraz nenakukla na diskusie cez obedňajšiu prestávku,tak prídem o takú fajnotku :-),lebo recepty veľmi nesledujem.Takže hneď zajtra musím vyskúšať a k tomu fazuľovica,to bude pochúťka :-))) Chválim všetky staré,babičkovské recepty.
daguska
Myslím,ze si ma inspirovala,milá @frezia68 , zajtra sa chystám varit fazulovicu.Bude s touto dobrotkou.Aj ja sa rada vraciam k babickovským receptom. @miki77 , video je velmi milé.
nalpa
..najradsej by som ce vysciskala za tie scickance...:)) este som ich nerobila, ale pravidelne ich chodim obdivovat :))
marika9
Je to obdoba cabajských drapákov. Obe sú super. Osvedčená stará dobrá klasika.
editapol
U nás im hovoríme tašky, dnu ešte dávame detskú krupicu a orestovanú cibuľku
falcone5
Ahojky ja pochádzam z Kostolan a na tento koláč si dobre pamatám.Robíval sa vždy k čaju.Dakujem za pripomenutí ,teraz si ho možem spravit a zaspomínat na staré časy
kukulka
Ahoj aj ja poznám tento recept chodievala som na prázdniny do V.Kostolian moja babička ho pripravila vždy keď sme tam boli sú fantastické....vždy za hodinu bolo po nich...mňaaam
kukulka
JEEEJ poznám ich sú fantastické,chodila som cez prázdniny do Kostolán...........pekné spomienky.......mňam
kimlo
Zajtra peciem kačicu, vyskúšam aj toto. :-)
astor
Aj @Kukulka pozná tento recept. Chodievala do Kostolian na prázdniny. Bolo to...... mňam
sasa
Babickine sciskance... Robím ich ako ma učila, aj si vždy na to spomeniem, keď aj dedko sa smial, že sa už môžem vydávať. Ale vždy chutili najviac tie jej. Naj jedlo!





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia