Pazderňáky (fotorecept)

Autor receptu: esi

Je to recept starý prastarý, zdedený po rodičoch a starých rodičoch. Neviem čo znamená tento výraz, nenašla som ani príbuzné slovo ani v slovníku cudzích slov. Proste sú to "Pazderňáky " Je to v podstate lokšové cesto s kváskom, plnené mletými oškvarkami. To, že je tento môj konečný výrobok kalorický ani nehovorím, ale je ako všetko: čo je veľmi chutné a dobré je kalorické. Tak .... je na Vás.

120 minút
príprava
30 minút
na 200-180 °C

Suroviny

Postup

  1. Pripravíme si všetky ingrediencie na cesto a taktiež oškvarky aby boli dobre rozotierateľné. Zemiaky odfotené nemám, práve sa chladili. Po vychladnutí ich na jemno ostrúhame alebo pretlačíme ešte za tepla.
  2. Zo všetkých ingrediencií si vymiesime nelepivé lokšové cesto. Ak bude veľmi lepiť,pridajte trochu múky. Toľko, aby sa cesto dalo rozvaľkať. Cesto po vykysnutí rozdelíme na 4 bochníky.
  3. Pokysnutý bochník rozvaľkáme na obdĺžnik a hlavne dobre podmúčte cesto. Natrieme oškvarkami, a zrolujeme ako roládu alebo cesto na fliačky. Z vrchu môžeme tú roládu trochu popritláčať na placato.
  4. Teraz začíname pracovať kukou. Ruku použijeme akoby sme krájali nožom. Postupujeme jemným pritláčaním na cesto tak, aby sa nám podľa možnosti nepretrhlo. Ak by sme mali veľa krát pretrhnuté cesto, pri pečení by nám masť z oškvarkov vytiekli. Keď rukou dosiahneme predelenie cesta, konečné prerezanie urobíme nožom. Veľkosť toho finálneho výrobku si určite sami.
  5. Pazderňáky som poukladala na plech, potrela rozhabarkovaným vajcom a vložila do rúry vyhriatej na 200 st.C, po 10 min. na 180 st.C. Pečieme do zlatova cca 30 min.
  6. A tu je výsledok !!!!