Parížske rožky
Parížske rožky

Parížske rožky

novalim - fotkanovalim, 18. júna 2018. Komerčný recept.
Parížske rožky
Foto: novalim

Kto by nepoznal parížske rožky? Lahodný krémový zákusok, za ktorým sa každý oblizne. Receptov je nespočetne veľa, ak nemáte svoj obľúbený, skúste náš, jeho Zobraziť celý popisKto by nepoznal parížske rožky? Lahodný krémový zákusok, za ktorým sa každý oblizne. Receptov je nespočetne veľa, ak nemáte svoj obľúbený, skúste náš, jeho základom sú orechy a bielky, na parížsky krém sme použili zjednodušenú verziu, ktorá vonkoncom nezaostáva za náročnejším, nad parou šľahaným krémom. Ak ste sa doteraz parížskych rožkov báli, už sa nemusíte, tieto sa vám určite podaria.

20
porcií
45 minút
príprava
30 minút
na 160 °C

Suroviny

4 ks
300 g
250 g mleté
3 PL
 štipka
Krém:
200 g
250 ml
Poleva:
150 g
50 g (na polevy)




Postup

  1. 1

    Najprv si pripravíme základ na plnku, ktorý musí odstáť v chladničke. Smotanu dáme zovrieť. Vriacou smotanou potom zalejeme na kúsky nalámanú čokoládu a rozmiešame tak, aby sa čokoláda úplne rozpustila.

  2. 2

    Túto zmes necháme vychladnúť a potom ju dáme do chladničky riadne zachladiť.

  3. 3

    Pripravíme si vodný kúpeľ na šľahanie bielkov. Do väčšieho hrnca dáme na spodok asi 3 cm vody. Na hrniec postavíme misu tak, aby sa dnom nedotýkala vody. Zapálime oheň.

  4. 4

    Bielky a práškový cukor dáme do misy a šľaháme nad parou do veľmi tuhej zmesi (na tuhú špičku). Mixérom to bude trvať asi 5-7 minút.

  5. 5

    Po došľahaní gumenou varechou vmiešame orechy zmiešané s bezlepkovou krupicou Novalim a kypriacim práškom a premiešame tak, aby sme mali homogénnu zmes.

  6. 6

    Zmes naplníme do zdobiaceho vrecka s hladkou špičkou (ak nemáme, použijeme väčší igelitový sáčok, ktorému ustrihneme jeden roh, aby sme mali asi 1 cm otvor) a na plech vystlaný papierom na pečenie nanášame tyčinky asi 6-7 cm dlhé a 1-1,5 cm hrubé.

  7. 7

    Pečieme na 160 stupňoch na teplovzdušnom režime (ventilátor) asi 30 minút, kým sa tyčinky nevysušia. Tyčinky by mali byť na povrchu chrumkavé, vo vnútri trochu žuvavé. Po dopečení necháme tyčinky vychladnúť. Samotné tyčinky majú veľmi dlhú trvanlivosť, kľudne si ich môžete napiecť vopred a potom uschovať v uzatvárateľnej nádobe.

  8. 8

    Na plnku vyberieme z chladničky zachladenú smotanovo-čokoládovú zmes, vyšľaháme ju mixérom do krému. Krém naplníme do zdobiaceho vrecka a do tvaru vlnoviek ho nanášame na jednotlivé orechové tyčinky. Takto pripravené rožky dáme do chladničky (alebo na chvíľu do mrazničky), aby krém dobre stuhol.

  9. 9

    Medzitým si pripravíme polevu, nad parou roztopíme čokoládu spolu s tukom, riadne premiešame. Poleva by mala byť dobre tekutá, ale nie príliš rozriedená. Rožky namáčame do polevy a kladieme na mriežku, kde necháme čokoládovú polevu zaschnúť.

    Parížske rožky - obrázok 9

Diskusia k receptu