Foto: emdy
Prečo si doma nevyrobiť niečo úplne iné a ešte aj zdravé...
porcie
príprava
Postup
-
1
Pripravíme si klasický hrudkový syr, ktprý necháme zrieť pri teplote 22 stupňov cca 2 dni. Priebežne ho utierame handričkou namoženou v osolenej vode.
- 2
Z 5 l mlieka nám vyjde cca 700g hrudkového syru. Vyzretú hrudku rozdelíme na 4 rovnaké časti a každú štvrťku nakrájame na 7 až 10 mm pláty /vtedy sa syr dobre rozpúšťa. V hrnci si zohrejeme vodu na 60-65 stupňov celzia. V sitku ponoríme nakrájaný syr a priebežne kontrolujeme konzistenciu. Syr začne časom mäkknúť a ťahať sa. Vytiahneme si zhruba 30 centimerovú niť /na zviazanie parenice/. Syrovú hmotu v rukách vypracujem do vláčnej konzistencie bez bubliniek. Roztiahneme na doske dlhý plát. Naplníme....podľa chuti.
- 3
Plnenie: Zásadou je, každá náplň musí byť horúca /syr by vychladol a nešiel by už pekne zarolovať/ Odskúšané náplne: Rokfort : syr niva, soľ, orechy, cesnak Šmirkas: bryndza, paprika mletá, soľ, pažítla Oliva: Rozmixované olivy, olivový olej Pizza: pasírované paradajky, soľ, cukor, nové korenie, oregáno Dobrú chuť
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
inak, nie je tam toho chloridu málo? a syridla veľa? nás učili na 1 liter mlieka 2 ml chloridu, čiže do 5l mlieka ja dávam 10 ml chloridu a zase syridlo podľa jeho sily a to mi vychádza na 5l mlieka 1ml, no to záleží od druhu a od sily syridla
a možno je chlorid obsiahnutý už v syridle ... je to možné ?
@niniatko ,ja som si syridlo a aj chlorid objednala s tejto stránky,čo si uviedla,ale do kozlieho mlieka chlorid nepridávam,syr sa mi krásne zrazí aj bez.Možno,že do kravského treba.
bryndza, paprika sladká, soľ, korenie /kto chce/ čerstvá pažítka
konzistencia sa dá upraviť smotanou /kto chce/