Parenica - variácie

Autor receptu: emdy

Prečo si doma nevyrobiť niečo úplne iné a ešte aj zdravé...

4
porcie
90 minút
príprava

Postup

  1. Pripravíme si klasický hrudkový syr, ktprý necháme zrieť pri teplote 22 stupňov cca 2 dni. Priebežne ho utierame handričkou namoženou v osolenej vode.
  2. Z 5 l mlieka nám vyjde cca 700g hrudkového syru. Vyzretú hrudku rozdelíme na 4 rovnaké časti a každú štvrťku nakrájame na 7 až 10 mm pláty /vtedy sa syr dobre rozpúšťa. V hrnci si zohrejeme vodu na 60-65 stupňov celzia. V sitku ponoríme nakrájaný syr a priebežne kontrolujeme konzistenciu. Syr začne časom mäkknúť a ťahať sa. Vytiahneme si zhruba 30 centimerovú niť /na zviazanie parenice/. Syrovú hmotu v rukách vypracujem do vláčnej konzistencie bez bubliniek. Roztiahneme na doske dlhý plát. Naplníme....podľa chuti.
  3. Plnenie: Zásadou je, každá náplň musí byť horúca /syr by vychladol a nešiel by už pekne zarolovať/ Odskúšané náplne: Rokfort : syr niva, soľ, orechy, cesnak Šmirkas: bryndza, paprika mletá, soľ, pažítla Oliva: Rozmixované olivy, olivový olej Pizza: pasírované paradajky, soľ, cukor, nové korenie, oregáno Dobrú chuť