Parené buchty s makom

izabella929 - fotkaizabella929, 30. novembra 2011

Toto jednoduché, ale vynikajúce jedlo, robím často.Máme ho radi a hlavne robievam rôzne variácie..môže byť s kakaom, orechami, takže fantázii sa medze nekladú.

4
porcie
70 minút
príprava
7 minút
tepelná úprava

Suroviny

250 g
250 g
1 ks
 podľa chuti
100 g
30 g
100 ml vlažné
1 hrnček
50 g




Postup

  1. 1

    Do misky si dám preosiatu pomiešanú múku, do ktorej dám štipku soli , malú lyžičku cukru.Z vlažného mlieka, cukru a drožia nechám vykysnúť kvások. Kvások pridám do pripravenej múky a vymiesim dobré vláčne cesto. Ked je hotové, posypem ho troškou hladkej múky, prežehnám a prikryjem utierkou.Nechám na teplom mieste vykysnúť.Pokial cesto kysne, pomeliem si mak spolu s kryštálovým cukrom s pridaním jednej lyžičky vanilkového cukru.Vykysnuté cesto si vylejem na pracovnú dosku. Nechám ho po vykysnutí, aby si 15.min oddýchlo, až potom s ním začnem pracovať.

  2. 2

    Okrúhlou formou, alebo pohárom vykrajujem koleska.Ja to robím tak,že si dám zovrieť vo vysokom hrnci vodu, hrniec zakryjem bielym plátnom a okolo obvodu na prichytenie plátna používam gumu.Na parenie používam okrúhlu misu, ktorá pasuje na obvod hrnca. Povykrajované koliesta dám na plátno a parím približne 5-7 minút. a zmestí sa mi 7 kusov naraz. Parené buchty uložím na tanier, posypem makom, polejem maslom a občas aj medom.Hojne posypem práškovým cukrom s vanilkou. Občas tieto buchty aj naplním lekvárom. Niekedy ich posýpam kakaom, inokedy orechami, škoricovým cukrom, nuž podľa chuti.

  3. 3

    Veľmi radi si buchty ochutíme vynikajúcim domácim kompotom.Teraz som použila čierne ríbezle vo vlastnej šťave.Štavu z ríbezlí použijem na nápoj do minerálnej vody na zapitie po dobrom obede..

Diskusia k receptu

zuzliak
toto ja milujem jest stale :) blahozelam-su rozpravkove! Neposles mi z nich?
tatranka
Máš ich veľmi pekné.Dnes som robila parené buchty s orechami,makom aj tvarohom.Tiež máme raz za čas radi.
3sandra3
naozaj sú krásne,,, dávno som nejedla,, tiež mám rada
katka1313
Zajtra urobíme....a zavolám aj vnučku s rodičmi na obed...dúfam, že sa vydaria a budú také pekné a chutné ako tie tvoje.
marienka44
@Izabella929 ,co s tym vajickom v rozpise? V popise ho nespominas. Netreba do cesta aj trochu rozpusteneho masla /10 g/, cesto bude vlacnejsie. :-)
duschko
Velmi pekne buchticky az som dostal chut. Nie je toho mliecka trosku malo na 0,5 kg muky, ukladam do mkk.
izabella929
duschko, myslím, že to nie je problém, dá si prihriať a doliať...neviem, asi musím všetko sem písať, aj to že dolievam mlieko, ak je cesto husté...no, tak budem písať už všetko.-)) díky za komentárik.-)
izabella929
marienka44, maslo dávam iba do koláčového cesta...buchty, rožky atd. myslím, že to je podľa gusta...ale díky za komentárik...)
izabella929
zuzliak.-) pošlem poštovým holubom, stačí už iba otvoriť okno, aby mu nebolo vonku zima:-)))
zifi
Izabelka ty si sikulka...! Citam si tvoje recepty do radu... a do radu ich aj odkladam do KK :-)
izabella929
zifi recept pre teba: Horčica z cukiny...2kg cukiny,150g.cukor,50 g. soľ,1/4l olej,1 dc ocot,2 lyžice čierne mleté mkorenie,1 kelimok horčice z obchodu a cesnak, ja som dala 5 strúčikov..Všetko uvariť, rozmixovať až potom pridať horčicu. Sterilizovať 15 min. Nech ti chutí...))
izabella929
@marianne69 , moja milá, nedávam do cesta maslo ani olej, lebo vrch hotových buchiet polejem roztopeným maslom aj medom..ovocie je tiež sladké, takže ja to robím takto.-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia