Parené buchty s makom

Autor receptu: izabella929

Toto jednoduché, ale vynikajúce jedlo, robím často.Máme ho radi a hlavne robievam rôzne variácie..môže byť s kakaom, orechami, takže fantázii sa medze nekladú.

4
porcie
70 minút
príprava
7 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Do misky si dám preosiatu pomiešanú múku, do ktorej dám štipku soli , malú lyžičku cukru.Z vlažného mlieka, cukru a drožia nechám vykysnúť kvások. Kvások pridám do pripravenej múky a vymiesim dobré vláčne cesto. Ked je hotové, posypem ho troškou hladkej múky, prežehnám a prikryjem utierkou.Nechám na teplom mieste vykysnúť.Pokial cesto kysne, pomeliem si mak spolu s kryštálovým cukrom s pridaním jednej lyžičky vanilkového cukru.Vykysnuté cesto si vylejem na pracovnú dosku. Nechám ho po vykysnutí, aby si 15.min oddýchlo, až potom s ním začnem pracovať.
  2. Okrúhlou formou, alebo pohárom vykrajujem koleska.Ja to robím tak,že si dám zovrieť vo vysokom hrnci vodu, hrniec zakryjem bielym plátnom a okolo obvodu na prichytenie plátna používam gumu.Na parenie používam okrúhlu misu, ktorá pasuje na obvod hrnca. Povykrajované koliesta dám na plátno a parím približne 5-7 minút. a zmestí sa mi 7 kusov naraz. Parené buchty uložím na tanier, posypem makom, polejem maslom a občas aj medom.Hojne posypem práškovým cukrom s vanilkou. Občas tieto buchty aj naplním lekvárom. Niekedy ich posýpam kakaom, inokedy orechami, škoricovým cukrom, nuž podľa chuti.
  3. Veľmi radi si buchty ochutíme vynikajúcim domácim kompotom.Teraz som použila čierne ríbezle vo vlastnej šťave.Štavu z ríbezlí použijem na nápoj do minerálnej vody na zapitie po dobrom obede..