Foto: babkamt
Je čas marhúľ, tak sa ich snažím v kuchyni využiť. Dnes som robila sýtejšiu ragu polievku a parené buchty plnené marhuľami, posypané makom.
tepelná úprava
Postup
-
1
Z 250 ml vlažného mlieka, 1 čl cukru a 1 pl múky a 21 g čerstvého droždia som nechala vykysnúť kvások . Múku som preosiala s 0,5 čl soli. Vykysnutý kvások som pridala k múke spolu s jedným celým vajíčkom a 2 pl oleja. Vypracovala som cesto, nechala som ho vykysnúť. Kým mi cesto kyslo, išla som si obrať marhule. Tie som umyla, nechala okvapkať. Vykysnuté cesto som dala na múkou vysypanú podložku. Trochu som ho roztiahla, nakrájala na štvorčeky. Až teraz som marhule odkôstkovala a to tak, že som ich narezala, ale nedorezala. Vybrala som kôstku. Do jamky po kôstke som dala čl cukru. Marhuľu som zatvorila a narezanou stranou som ju položila na pripravené cesto. Marhuľu som obalila cestom. Sformovala som guľu.
-
2
Do hrnca som dala asi 2 dcl vody. Nechala som ju zovrieť. Vložila som do hrnca 4 buchty, plyn som znížila. Parila som ich zakryté pokrievkou na paráku vyloženom papierom na pečenie. Buchty som parila 10 minút. Kým sa buchty parili, rozpustila som asi 100 gramov masla., ktorým som parené buchty natrela. Na tanieri som posypala buchty mletým makom zmiešaným s práškovým cukrom.
-
3
Dnes sme si pochutnávali na sladkom obede. Preto som spravila k obedu sýtejšiu ragu polievku.
Ja som práve vytiahla z rúry marhuľový báleš. V týždni budú aj buchty na pare. Ešte peknú sobotu Ti prajem!