Paprikášové zemiaky

zdenulla - fotkazdenulla, 13. októbra 2013
Paprikášové zemiaky
Foto: zdenulla

Toto jedlo mi varievala mamina, keď nemala veľa času nazvyš

Suroviny

1 kg
200 g (alebo klobása)
150 g
1 ks
2 strúčiky
2 - 3 ČL




Postup

  1. 1

    Pripravíme si suroviny: Zemiaky nakrájame na hrubšie kolieska alebo na kocky- kto má aké rád, párky nakrájame na kolieska, cestoviny uvaríme al dente.

  2. 2

    Na oleji osmahneme na jemno nakrájanú cibuľu, prihodíme párky a krátko osmažíme. Pridáme pretlačený cesnak, dobre premiešame a ešte chvíľu smažíme.

  3. 3

    Pridáme papriku a ihneď zalejeme vodou (asi 3 dcl). Osolíme, okoreníme, pridáme rascu, zemiaky a premiešame. Vody má byť asi toľko, aby zmes mierne vytŕčala. Počas varenia môžme prípadne vodu doliať.

  4. 4

    Dusíme až kým sa nám zemiaky nezačnú rozvárať. Potom pridáme uvarené cestoviny, majoránku a dobre premiešame. Podávame s kyslými uhorkami. Dobrú chuť :)

Diskusia k receptu

izabella929
jej, ako ako ich len veľmi ľúbim...) či s klobáskou, či so slaninkou a s kýslým môže byť všetko.-)jednoduché, rýchle a chutné jedlo.. na mnohoraký spôsob.-
dorisa
toto jedlo zbožňujem... ja ich robím len zo zemiakov a klobásky
daguska
Aj ja mam toto jedlo v oblube a tiez som ho robievala nasim detom, ked bolo treba rychlo navarit, a aj ked nastal prievan v penazenke. Je velmi chutne.
zifi
Vdaka za pripomenutie. Varievala mi matka. Buduci tyzden je 32 rokov od jej umrtia.
hubata
Jééj, aj naša mama nám varila toto jedlo v sobotu keď prala v obyčajnej práčke, lebo nemala čas: ale dávali sme len zemiaky a údeninu, bez cestovín, lebo s cestovinami sme robili granatírmarš.
eviana
Toto jedlo som spoznala až keď som sa vydala, u nás pri Trnave sa také zemiaky nerobia, ale tu na juhu veľmi často, aj s domácou klobáskou, či slaninkou, ale bez cestovín... ale je to naozaj výborné, rýchle a relatívne lacné jedlo :)
chorvatka
naozaj lacné a rychle, ja ho robievam v kuchte, je to za 10 minut na stole
lyali
@Zdenulla , tak toto je naozaj veľmi dobrý nápad. U nás sa takéto nevarievalo, takže vyskúšam :-) KK :-)
milina
Aj ja varievam paprikáš krumple , ale cestoviny tam nedávam, ale pridávam lečo, alebo čerstvú papriku, paradajky a čili papričku kto má rád štipľavé.
gubics
Toto jedlo ktoré tu opisuješ sa u nás volá granatiersky pochod, alebo u nás na Gemeri Grenadír marš. T.j keď sa zemiakový paprikáš už hotový pomiešal s uvarenými cestovinovými fliačkami.
Zemiakový paprikáš my robievame tak, ako mäsko na perkelt, s tým rozdielom, že sa pridáva do nej ešte klobáska alebo párky, poprípade nakrájana paprika a paradajka . A keď je celé uvarené tak sa zaleje s kyslou smotanou. Je to maďarské jedlo a rozdiel medzi perkeltom a paprikášom je práve to, že v paprikáši je smotana. (Neberte to ako poučovanie, ale keď neviete po maďarsky tak takéto drobnosti vašej pozornosti ujdú.)
evanaaa
Ja som mala takýto paprikáš-guláš minulý týždeň, tiež bez cestovín ( tak robievam aj ja granatír), len tekutiny bolo viac, pre môjho muža, jedol ho s chlebom a bol riadne štipľavý.
modrykamen
U nás sa pestujú krumple, tak krumple paprikáš. Zaujímavé, chutia aj najmladšej generácii. Na Východe som jedol paprikové bandurky (bez klobásy) a podávali sa k vyprážanému rezňu.
zdenulla
@gubics ako poučovanie to rozhodne neberiem, ďakujem za názor :) mne to takto varievala mamka a takto to aj nazývala..granatiersky pochod sa u nás robieval ináč.
zdenulla
my do granadíru dávame menej papriky, viac cestovín, zemiaky varíme v šupke, nenecháme ich variť až tak dlho ako pri paprikových zemiakoch a nedávame doň párky ani klobásku, ale slaninku.
vlastulka
Takéto zemiaky varí aj moja maminka.Upečie ku tomu klobásku a volské oko a všetci sa len tak oblizujeme




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia