Panenka s vínovou omáčkou a orechmi

Dušan Platko
šéfkuchár Korzo café & restaurant v Bratislave, 27. decembra 2015
Panenka s vínovou omáčkou a orechmi
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
4
porcie
40 minút
príprava
35 minút
na 200,180 °C

Suroviny

Bravčová panenka:
800 g
100 g
200 ml
50 g
1 PL
Pyré z pečených zemiakov:
1 kg
500 g
125 g
50 ml




Postup

  1. 1

    Bravčová panenka: Mäso zbavíme blán, retiazky, tuku a nečistôt tak, aby zostal rovnomerný valček. Na rozpálenej panvičke roztopíme 50 g masla a pridáme mäso. Na prudkom ohni pečieme zo všetkých strán. Odložíme na pekáč a pečieme v rúre rozohriatej na 200 °C 5 minút.

  2. 2

    V panvici, v ktorej sme pripravovali mäso, pripravíme omáčku. Po odložení mäsa na pekáč vložíme do panvice vlašské orechy a prudko ich opečieme. Podlejeme červeným vínom. Víno privedieme do varu a na miernom ohni redukujeme asi o dve tretiny.

  3. 3

    Omáčku odstavíme a ochutíme soľou, korením a kryštálovým cukrom. Do omáčky zašľaháme zvyšok masla. Mala by mať krásnu lesklú farbu, hustú konzistenciu a výraznú chuť po víne.

  4. 4

    Pyré z pečených zemiakov: Na plech rozsypeme hrubozrnnú soľ, poukladáme naň zemiaky a pečieme 30 minút pri teplote 180 °C. Zemiaky vydlabeme, prelisujeme, pridáme maslo a smotanu a urobíme pyré, ktoré dochutíme soľou.

Diskusia k receptu





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia