Paľova pečeňová bašta fotorecept

patroveckypitrs - fotkapatroveckypitrs, 19. októbra 2014

Tento recept mám od príbuzného robí si ho často no už aj ja keď mám chuť na bravčovú pečeň. Je to delikatesa a veľmi Zobraziť celý popisTento recept mám od príbuzného robí si ho často no už aj ja keď mám chuť na bravčovú pečeň. Je to delikatesa a veľmi mi chutí. A korenie naň použité je vhodné na úpravu pečene aj paštéty z nej na rôzne spôsoby.

6
porcií
20 minút
príprava
60 minút
na 200 °C

Suroviny

600 g
2 ks
3 ks
2 ČL
3 PL
3 ks
200 g
1 ks
2 PL
2 ČL
0,1 l (alebo ružové)
1 ČL
0,05 l




Postup

  1. 1

    Pripravíme si korenie z tejto dávky je toho podstatne viac ako je treba na recept. Veď ono sa minie na rôzne jedľa s pečienkou. Tie väčšie korenia sa zle melú v mlynčeku na korenie tak som použil klasicky kladivkový mlynček. Potom som to zomlel na malom mlynčeku. Toto korenie som dal do malej misky s olejom a nechal postáť hodinu. Dobré sa to spojilo s olejom. Chcel som dať viac obrázkov spolu no neviem to tak najskôr kladivkový mlynček.

    Paľova pečeňová bašta (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    A pridanie do oleja .

    Paľova pečeňová bašta (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Pečeň som nakrájal na rezne asi 1cm aj viac hrubé ak sa podarilo nech je do čoho zahryznúť. Rezne z pečienky som natrel pripraveným korením a nechal postať asi hodinu nech to do seba natiahnú veď už žiadne iné dochutenie pečienky nebude.

    Paľova pečeňová bašta (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Zatiaľ som si pripravil ostatne suroviny. Jablka som umyl osušil vykrojil jadrovníky a narezal kolieska asi cm hrubé. Šupu som nechal na jablkách.

    Paľova pečeňová bašta (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Slaninku som si nakrájal na slížiky a cibuľu na polku a potom na hrubšie kúsky.

    Paľova pečeňová bašta (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Kaiserky som prerezal na polky.

    Paľova pečeňová bašta (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Na suchej horúcej panvici so kaiserky opiekol prerezanú časť a odložil so každú polku na pripravený plech ktorý pôde do rúry.

    Paľova pečeňová bašta (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Do tej istej suchej panvice som dal najskôr nakrájanú slaninu škvariť ktorá vytvorí masť. Pozor prská to. Slaninku som na panvici dal ku kraju a opiekol som tam z oboch strán pečeň tak nech je v strede ešte červena.

    Paľova pečeňová bašta (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Pečeň som odložil bokom.

    Paľova pečeňová bašta (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Do panvice som dal teraz opiecť jablka slanina tam stále je a robia sa s nej oškvarky treba regulovať sporák nech nezhorí. Jablka som opiekol z jednej aj druhej strany vonia to riadne. Potom so jablka odložil bokom.

    Paľova pečeňová bašta (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Keď som jablka vybral tak som do panvice dal restovať cibuľu a panvicu prikryl pokrievkou.

    Paľova pečeňová bašta (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    AK už aj cibuľa bola mäkká a voňavučká tak som odobral s panvice polku hmoty a rozdelil na pripravené kaiserky. A druhu polku cibule som nechal v panvici s tej pôjde omáčka na ochutenie jedľa.

    Paľova pečeňová bašta (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Na kaiserku s cibuľou som položil opečenú pečeň.

    Paľova pečeňová bašta (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    Na pečeň som dal opečené jablka. Do otvoru na nich som dal kúsok uhorky a plátok kapie. dal som to zapiecť do rúry na 200°C na 15 minút.( podla typu rúry) Zatiaľ som si urobil z druhej polovice cibule na panvici prílohu na doladenie chute jedla.

    Paľova pečeňová bašta (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    Do horúcej panvice som prilial víno a retiazkovú marhuľu. Ďalej som tam pridal šípkový lekvár s medom a celé to premiešal a nechal variť chvíľu a potom som pridal rozmiešaný zemiakový škrob v troške vody. Varil som to ďalej až to pekne zhustlo. Napokon som omáčku pridal na tanier k jedlu na dochutenie. Takže ak som Vám narobil chúťky môžete si spraviť a prajem dobrú chuť.

    Paľova pečeňová bašta (fotorecept) - obrázok 15
  16. 16

    Takto vyzerá hotový hamburger ako to volá príbuzný. Teba naň veľké ústa.

    Paľova pečeňová bašta (fotorecept) - obrázok 16
  17. 17

    Tu je ešte zloženie korenia ktoré som použil na tento recept. Takže som použil, len toto korenie a žiadnu soľ. Toto korenie ochutilo nie len pečeň, ale cele jedlo. Korenie na paštéty a pečienky a ich výrobky. 5 guličiek borievky, 5 guličiek nové korenie, korenie 4 farieb a z každej farby po 10 guliek, sušené kozáky 5 g, paprika mletá sladká 1/2 Kl, muškátový oriešok nadrhnutý 1/4 KL, 4 čili papričky malé, bobkový list 4 kusý, sušená bazalka 1/4 KL, sušený tymian 1/4 KL, aníz sušený 1/4 KL, majorán 1/2 KL, koriander 1/4 KL, muškátový kvet 1/4 KL, klinčeky 5 kusov, sušený zázvor 1/4 KL. Tak to je všetko.

Diskusia k receptu

katka78
@Patroveckypitrs registrujem tvoje recepty, máš svojský štýl, ale páči sa mi, že zostávaš prirodzený a na nič sa nehráš. Je mi to veľmi sympatické :-) Pri tvojom dnešnom recepte ma pobavil kladivkový mlynček, vieš, že aj ja mám v kuchyni kladivo? ;-) Síce som ho týmto spôsobom ešte nepoužila, ale prečo nie, niekedy sa treba vedieť vynájsť, aj ja mám v kuchyni svoje finty :-)
Tvoj "chlapský" recept sa mi páči a síce si budem musieť trochu upraviť ten alkohol a korenie, ale ako inšpirácia mi padne vhod. Ďakujem a prajem pekný večer :-)
jozka2
Rozosmial si ma s tym kladivkovym mlyncekom,aj ja to obcas robim dam do polyet.sacku a podme na to.Recept vyzera velmi chutne.
sracz
Aj mňa veľmi milo oslovil Tvoj ***** rcp, @patroveckypitrs kamarát! Voňavým hláskom ma pozval na "koštovačku" a zároveň pripomenul, že ak ho budem pripravovať podľa Teba (hoci s králičou, alebo morčacou pečeňou, mám si do finále kúpiť aj "plzeň v trojke"! Maj sa fajn a tam u Vás doma!
32521_1358865546 - profilový obrázok
lba
lba
@patroveckypitrs plný počet hodnotenia máte od menia, perfektne popísané recept,foto a trpezlivosť:-)
patroveckypitrs
Ďakujem Vám za hodnotenia každé hodnotenie je dobré na ďalšie varenie. A to kladivko dedo môj hovoril chlapče môžeš byť hlúpy ako chceš len aby si si vedel v živote poradiť.
capko
Chlapčo jeden zas si ma dostal to ja môžem. 5* a ukladám do kk.
jofolit
To bude dobré len trochu menej korenia dám a stredu robím to budu doma žasnúť chlapi už to vidím ako tlačia do seba. Ukladám a máš *****.
tatranka
Najbližšie bude pečeň na tvoj spôsob.To nemá chybu ! 5*
používateľ nemá avatar
asu
asu
Kamarát @Patroveckypitrs , výborný chlapský ***** recept.Ukladám do KK a pri najbližšej vhodnej príležitosti vyskúšam.
eviana
Ozaj peknaaa pečeeeenečka ;) mňam za 5*
používateľ nemá avatar
mb
mb
palec hore, pecen mam rad a hlavne ma zaujal aj kladivkovy mlyncek.
aroooo
recept sa mi páči aj výsledok, pobavili ma tie koreniny, čiže v mojom prípade by to malo byť asi vsjo, čo je vyložené vo flaštičkách a ešte trochu......, jedno či ten rad zoberiem z ľava a či z prava.....
katka78
Dobre to ten Paľo vymyslel. Naozaj dobrá chlapská bašta. Korenie a alkohol som si trochu prispôsobila, ale telo receptu som išla podľa teba. Omáčka z cibule slaniny a portského ma dostala, ani ju nebolo treba zahusťovať škrobom, len zredukovať. Výborné! Ďakujem za recept @Patroveckypitrs !


hadik
Aké víno si použil? Dúfam, že nie Svätovavrinecké alebo Frankovku, lebo kvalita tohto receptu si pýta nejaké čučo.