Paľova pečeňová bašta (fotorecept)

Autor receptu: patroveckypitrs

Tento recept mám od príbuzného robí si ho často no už aj ja keď mám chuť na bravčovú pečeň. Je to delikatesa a veľmi mi chutí. A korenie naň použité je vhodné na úpravu pečene aj paštéty z nej na rôzne spôsoby.

6
porcií
20 minút
príprava
60 minút
na 200 °C

Postup

  1. Pripravíme si korenie z tejto dávky je toho podstatne viac ako je treba na recept. Veď ono sa minie na rôzne jedľa s pečienkou. Tie väčšie korenia sa zle melú v mlynčeku na korenie tak som použil klasicky kladivkový mlynček. Potom som to zomlel na malom mlynčeku. Toto korenie som dal do malej misky s olejom a nechal postáť hodinu. Dobré sa to spojilo s olejom. Chcel som dať viac obrázkov spolu no neviem to tak najskôr kladivkový mlynček.
  2. A pridanie do oleja .
  3. Pečeň som nakrájal na rezne asi 1cm aj viac hrubé ak sa podarilo nech je do čoho zahryznúť. Rezne z pečienky som natrel pripraveným korením a nechal postať asi hodinu nech to do seba natiahnú veď už žiadne iné dochutenie pečienky nebude.
  4. Zatiaľ som si pripravil ostatne suroviny. Jablka som umyl osušil vykrojil jadrovníky a narezal kolieska asi cm hrubé. Šupu som nechal na jablkách.
  5. Slaninku som si nakrájal na slížiky a cibuľu na polku a potom na hrubšie kúsky.
  6. Kaiserky som prerezal na polky.
  7. Na suchej horúcej panvici so kaiserky opiekol prerezanú časť a odložil so každú polku na pripravený plech ktorý pôde do rúry.
  8. Do tej istej suchej panvice som dal najskôr nakrájanú slaninu škvariť ktorá vytvorí masť. Pozor prská to. Slaninku som na panvici dal ku kraju a opiekol som tam z oboch strán pečeň tak nech je v strede ešte červena.
  9. Pečeň som odložil bokom.
  10. Do panvice som dal teraz opiecť jablka slanina tam stále je a robia sa s nej oškvarky treba regulovať sporák nech nezhorí. Jablka som opiekol z jednej aj druhej strany vonia to riadne. Potom so jablka odložil bokom.
  11. Keď som jablka vybral tak som do panvice dal restovať cibuľu a panvicu prikryl pokrievkou.
  12. AK už aj cibuľa bola mäkká a voňavučká tak som odobral s panvice polku hmoty a rozdelil na pripravené kaiserky. A druhu polku cibule som nechal v panvici s tej pôjde omáčka na ochutenie jedľa.
  13. Na kaiserku s cibuľou som položil opečenú pečeň.
  14. Na pečeň som dal opečené jablka. Do otvoru na nich som dal kúsok uhorky a plátok kapie. dal som to zapiecť do rúry na 200°C na 15 minút.( podla typu rúry) Zatiaľ som si urobil z druhej polovice cibule na panvici prílohu na doladenie chute jedla.
  15. Do horúcej panvice som prilial víno a retiazkovú marhuľu. Ďalej som tam pridal šípkový lekvár s medom a celé to premiešal a nechal variť chvíľu a potom som pridal rozmiešaný zemiakový škrob v troške vody. Varil som to ďalej až to pekne zhustlo. Napokon som omáčku pridal na tanier k jedlu na dochutenie. Takže ak som Vám narobil chúťky môžete si spraviť a prajem dobrú chuť.
  16. Takto vyzerá hotový hamburger ako to volá príbuzný. Teba naň veľké ústa.
  17. Tu je ešte zloženie korenia ktoré som použil na tento recept. Takže som použil, len toto korenie a žiadnu soľ. Toto korenie ochutilo nie len pečeň, ale cele jedlo. Korenie na paštéty a pečienky a ich výrobky. 5 guličiek borievky, 5 guličiek nové korenie, korenie 4 farieb a z každej farby po 10 guliek, sušené kozáky 5 g, paprika mletá sladká 1/2 Kl, muškátový oriešok nadrhnutý 1/4 KL, 4 čili papričky malé, bobkový list 4 kusý, sušená bazalka 1/4 KL, sušený tymian 1/4 KL, aníz sušený 1/4 KL, majorán 1/2 KL, koriander 1/4 KL, muškátový kvet 1/4 KL, klinčeky 5 kusov, sušený zázvor 1/4 KL. Tak to je všetko.