Palacinky s ovocným pyré

matahari1974 - fotkamatahari1974, 26. júna 2011

Je sezona ovocia , tak som rozmýšlala čo dobre si ukuchtíme a ....

1/2 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Suroviny

Na cesto:
400 g
1/2 l podľa potreby
1 aj 1/2 PL
1 ks
1 - 2 ks
 štipka
 trošku
Ovocné pyré:
  na karamel
Ozdoba:




Postup

  1. 1

    Palacinky: Celé vajcia, šťipku soľi, kr.cukor ,vanilkový cukor ,prášok do pečiva a trochu vody vymiešame na hladké cesto, postupne prilievame vodu a vsýpame múku, miešame na hladké, primerane husté cesto. Takto pripravené palacinkové cesto nalievame na vymastenú horúcu panvicu a osmažíme z oboch strán.

  2. 2

    Ovocné pyré: Na dobre rozohriatej panvici si necháme skaramelizovať cukor.Potom pridáme dobre umyté ovocie ( ovocie podľa vlastnej fantázii),vanilkový cukor a dusíme cca 5 - 10 minút na miernom ohni , aby sa nám ovocie pekne prehrialo a občas ho premiešame. Takto pripravenú zmes si prelejeme to vyššej misky a ponorným mixerom rozmixujeme na pyré.Kto má rád (a) celé kusky ovocia stačí to rozmačkať vidličkou ale potom nebude take husté ako má byť.

  3. 3

    Palacinky si jemne natrieme buď lekvárom alebo nutelou , preložíme ich alebo zrulujeme a polejeme s ovocným pyré.Pridáme šľahačku a čokoládový toping. Prajem dobrú chuť.

Diskusia k receptu

pivonka
To pyré sa mi veľmi páči. Jahody už končia, ríbezle ešte nie sú zrelé (lebo Kysuce), ale chcela by som vyskúšať, karamel je vraj na žalúdok oveľa zdravší, ako cukor.
babkamt
Nie je toho cukru do palaciniek priveľa?Pyré sa mi páči,vyskúšam.
babkamt
Ospravedlňujem sa,mám dlhé vedenie,je to asi myslené na lyžičky.Sory.
marcy
ľúbime plnku granko + mleté vlašáky,navrch tučnú kyslú smotanu aj pyré :))
marcy
to ani ja,robievam z plnotučného :o)
matahari1974
vopice11 a marcy nebojte sa to vyskušať,nič stym nepokazíte a ušetríte mliečko.A čo si myslite v reštike (samozrejme česť vynimkam)sa ako robia palacinky ??? :o)))
evanaaa
Ani ja nedávam veľa cukru-teda, nedávala som, len štipku, aby sa palacinky nelepili.
Ovocné pyré robím tak, že pokrájané ovocie, napr. jahody dám variť, prilejem asi deci vody alebo sirupu, ak treba, osladím a varím, kým sa nevyparí viac tekutiny, ani netreba mixovať, nech sú kúsky, je to lepšie, ale môže sa a tiež sa to potom zahustí, ak je málo husté trochou maizeny rozmiešanej bu&´d vo vode, alebo v sirupe- šťave, ap. Ja som dávala trochu dia medu na osladenie, aj to bolo dobré.
evanaaa
Vodu som si všimla len teraz, načo sa musí dávať do palaciniek? Ja niekedy dokonca pridám jednu várovú sladkú smotanu, aby boli chutnejšie, a ak vodu, tak minerálku, ale len trošku na skyprenie.
orchidea
Robievam pyré aj z mrazeného ovocia tak ako @evanaaa , dávam ho na lievance a vafle, k tomu trochu šľahačky.... nedám to za nič.
matahari1974
marienka44 ten karamel stvrdne , ale ked sa bude ovocie dusiť tak sa karamel roztopí.
evanaa, ja robim palacinky len z vody ,nedavam ani mlieko a ani smotanu.

mata3636
aj ja robím palacinky len z vody a sú výborné. ked som ich urobila 1x, nikto nepoznal, že tam nie je mlieko. len treba odhadnúť správnu hustotu cestíčka - ani husté ani riedke - a nechať aspoň 1 hodinku postáť a potom už len papáme a papáme :))




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia