PAGÁČE - len tak k vínečku fotorecept

jerica - fotkajerica, 2. decembra 2011
PAGÁČE - len tak k vínečku (fotorecept)
Foto: jerica

@jerica kamarátka Otilka ma ponúkla výbornými pagáčikmi , no čo spravíš , vypýtaš si recept , na druhý deň hneď som ich robila , a čo sa potom deje , možno to poznáte chytí vás mániopečenia pagáčikov, skúšate , obmieňate , vymýšlate chute až sa rozhodnete to posunúť ďalej , okrem toho že ponúknem to na verecha.sk tak som ich rozdávala kde sa dalo , poznáte to? ja sa vytešujem keď sa druhý vytešuje ešte viac ako ja.

60ks
porcií
25 minút
príprava
35 minút
na 200 °C

Suroviny

suroviny:
250 g
250 g
1/2 kl
250 g /aj iný druh margarínu/
30 g
250 ml (1 kelímok)
1 ks
1,5 kl
1 kl
na vyvaľkane cesto:
1 pl
 strúhaný
na posypanie a potretie:
1 ks na potretie

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    do pripravenej misy dáme 250g polohrubej múky

    PAGÁČE - len tak k vínečku (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    250g hladkej múky

    PAGÁČE - len tak k vínečku (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    1/2 kl prášok do pečiva,premiešane

    PAGÁČE - len tak k vínečku (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    250g HERA , alebo aj iný druh margarínu , ale Hera je ideálna , na trhu je jej dosť

    PAGÁČE - len tak k vínečku (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    HERU s múkou a práškom do pečiva dobre zmiešame , ja som miesila najskôr s varechou a potom s rukou ,

    PAGÁČE - len tak k vínečku (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    na to rukou rozmrvíme 30g droždie

    PAGÁČE - len tak k vínečku (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    dáme jeden kelímok 250g kyslá smotana

    PAGÁČE - len tak k vínečku (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    do smotany spravím priehlbinku kde dám jedno žĺtko

    PAGÁČE - len tak k vínečku (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    1,5 kl soľ

    PAGÁČE - len tak k vínečku (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    1 kl cukor , môže byť aj med

    PAGÁČE - len tak k vínečku (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    jemne všetko spolu zmiešam s pridaním 1 pl masti ....

    PAGÁČE - len tak k vínečku (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    pri miešaní a miesení cesto dostane krásnu hladkú nelepivú konzistenciu

    PAGÁČE - len tak k vínečku (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    cesto pripravené oddychovať do chladničky, oddychuje prikryté aj 12 hodín , toto cesto bolo v chladničke od 17h poobede do rána 8 hodiny , 15 hodín oddychu. Uvidíte ako krásne podkysne .

    PAGÁČE - len tak k vínečku (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    to už bolo ráno po 8 hodine keď som váľka krásne cesto

    PAGÁČE - len tak k vínečku (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    pomaly sa rozvidnievalo, po šírke polovicu cesta natrieme masťou , ja som mala kačaciu

    PAGÁČE - len tak k vínečku (fotorecept) - obrázok 15
  16. 16

    pomastenú polovicu postrúhame husto syrom , syr podľa chuti , ja som volila parmezán , ale aj ementál

    PAGÁČE - len tak k vínečku (fotorecept) - obrázok 16
  17. 17

    posypanú a pomastenú polovicu prekryjeme druhou polovicou cesta , jemne pritlačíme , postupujeme jednoduchým prekladaním ..

    PAGÁČE - len tak k vínečku (fotorecept) - obrázok 17
  18. 18

    tak že ľavú stranu cesta preložíme pravou stranou cesta , jemne pritlačím a vyváľkam ,

    PAGÁČE - len tak k vínečku (fotorecept) - obrázok 18
  19. 19

    vyváľkané cesto na výšku 1,5 cm radielkom vyšráfujem

    PAGÁČE - len tak k vínečku (fotorecept) - obrázok 19
  20. 20

    vyšráfované cesto potriem vajíčkom posypem sézamom

    PAGÁČE - len tak k vínečku (fotorecept) - obrázok 20
  21. 21

    posypané natriem vajcom znova , tak spotrebujem celé jedno vajce

    PAGÁČE - len tak k vínečku (fotorecept) - obrázok 21
  22. 22

    a posypem nastrúhaným syrom , do šikovnej misky si dám olej kde si namáčam vykrajovaciu formu , tak začnem vykrajovať!!

    PAGÁČE - len tak k vínečku (fotorecept) - obrázok 22
  23. 23

    vykrajujem tak aby som mala aj skrojky , tie máme najradšej Vykrajovanie ide šikovne ,

    PAGÁČE - len tak k vínečku (fotorecept) - obrázok 23
  24. 24

    pripravený odsúdenci do vyhriatej rúry , pečieme na 200°C , 30-35 "min. z toho množstva zaplníte dva plechy , keď mám všetko poukladané na dvoch plechoch, dám ich hneď do vyhriatej rúry, pečiem na 200°C cc.20"min , potom na 180°, len záleží akú máš rúru, určite si poznáš ako pečie, keď vidím že sú pekne ružovučké,vyberiem a nechám na plechu vychladnúť,

    PAGÁČE - len tak k vínečku (fotorecept) - obrázok 24
  25. 25

    no a už sú odsúdenci pripravený do škatule

    PAGÁČE - len tak k vínečku (fotorecept) - obrázok 25
  26. 26

    do jedného som si zahryzla , neskutočné páperko ,len ti nedá do takého voňavučkého a páperkového pagáčika si kusnúť .

    PAGÁČE - len tak k vínečku (fotorecept) - obrázok 26
  27. 27

    vyskúšala som postup @hubarka35 , miesto prekladania ,celé vyváľkané cesto som posypala syrom , stočiť cesto do závinu a tak vyváľkať , výsledok bol na prekvapenie úspešný , potešila som sa že aj "TAK ŠE DÁ" ,len mne vyhovuje prekladanie,tiež je to jednoduché

    PAGÁČE - len tak k vínečku (fotorecept) - obrázok 27
  28. 28

    no a tu je výsledok , pagáčiky zo závinu , @hubarka35 ďakujem za inšpiráciu !

    PAGÁČE - len tak k vínečku (fotorecept) - obrázok 28

Diskusia k receptu

224 komentárov k receptu
@Jerica , tak už máme nielen chlebík po lopate ale aj pagáčiky po lopate! Výborný recept, majstrovsky urobené, perfektne nafotené. K tomu niet čo dodať, len rýchlo šup do KK a čo najskôr upiecť. Slinky sa mi začali zbiehať pri prezeraní zákuskov a tu pagáčiky! Vypínam počítač, lebo inak pôjdem snoriť do chladničky čo by sa dalo zjesť...
Čo dodať?Tu sú všetky chváli zbytočné,tieto pagáčiky sa chvália samé.Skoro som odkusla z obrazovky :-).Nádherné,babulinkaté.A recept skutočne po lopate.
krásne nafotený recept, zvládne aj úplná začiatočníčka, si veľmi dobrá ! chválim ťa a vyskúšam tvoj recept, už je vytlačený :-) viac netreba nič dodávať len že ďakujem, že si sa s nami o tento recept podelila.
nielen že pagáčiky vyzerajú náramne dobre, ale aj s receptom si sa parádne vyhrala... fotky, popis, všetko.... pre začínajúce kuchárky to musí byť úplne super :-)
@Jerica mám k tebe dotaz- nevieš či by sam mohla dať miesto syra mleté škvarky? tvoj resept je- super recept u nás letia pagačiky , ale moje ked trocha postoja sú suché toto vypadá, že cesto je fantastické ukladám a vyskúšam
Dievčatá & mládenec medzi nami , tak mi to príde , vééľmi vám ďakujem za milé komentíky , odpovedám pre @marijanka712 určite vyskúšaj s oškvarkami keby som mala domáce oškvarky určite by som si to skúsila .
Vôbec nie sú suché,nepráši sa ti z puse, suché tiež nemám rada ,ono aj pri dobrých receptoch na cesto môže ťa to zradiť .


Vy ich obdivujete na obrázkoch, ale ja som ich chutnala a musím napísať, že chutia ešte lepšie ako vyzerajú a to je už čo povedať. Hne´d som si pýtala (a aj dostala) recept. Zamiesila som dnes popoludní, zajtra budem piecť a už sa neviem dočkať. Pekávam pagáče, dovolím si tvrdiť že dobré, ale tieto sú výborné.
Krásne syrové pagáčiky, foto vydarené, vtipný komentík: páčilo sa mi ako sa ti rozvidnievalo .....
Pagáčiky musia byť vynikajúce, cesto máš hebučké, nadýchané. Ukladám si do KK, lebo slané sa vždy zíde mať poruke.
niečo prekrásne!!! Ako rada by som si zopár zobrala, škoda že sa nedajú poslať aj ku mne domov:)....tak aspoň ďakujem za krásny receptík:)
Teraz som si dôkladne prečítala postup a pri 18.bode mám dotaz: prekladáme cesto 1x alebo 3x necháme podkysnúť ? Až potom cesto rozvaľkáme. Ďakujem za odpoveď.
často pekávam rôzne slané pečivo, tvoj recept milá Jerica sa mi veľmi páči a určite bude u nás na sviatočnom stole na Silvestra. Pagáčiky sú krásne nalístkované, keďže si cesto natrela kač. masťou, budú mäkkulinké a chutné. Ja vyskúšam natrieť teplými pomletými škvarkami premiešanými s masťou, potešila si s týmto receptom, dik
Dnes som ich upiekla.Pagáče sú vynikajúce. Vrelo môžem doporučiť.Ja si myslím, že by sa do nich kľudne mohli dať aj oškvarky.A ešte mám jednu poznámku.V smotane som rozmiešala žľtok a soľ a med.Potom som to dala do múky.
Dnes som ich upiekla z dvoch dávok, vzala na oslavu k dcére, len sa tak po nich zaprášilo, posledných pár kúskov si deti rozdelili domov. Perfektné, chutili aj dcére, ktorá tvrdí, že pagáč bez oškvarkov je nejedlý.
ďakujem za všetky komentíky , smajlík tiež veľmi potešil,
@babkamt ,@sovka som rada že vám chutili, teším sa z každej správy ako ste si odskúšali pridaný recept.
@zdenka1009 odpovedám na otázku , k bodu č 18 : netreba nič nechávať kysnúť, poskladané cesto je hladunké ako samät , stačí pekne rozvaľkať, určite pridám obrázok keď sa mi ho podarí vložiť.
Dnes som ich znovu piekla , nemali chybu,hlavne že to ide rýchlo.
@evasik tak to Ti nepoviem lebo po nich sa len tak zapráši , čo som nechala zopár v chlebníku boli stále jemne vláčne do druhého dňa , ale dajú sa dať do mrazničky , určite pagáčiky netreba prihrievať v mikrovlnke , ostanú suché , ale keď ich pofŕkaš vodou , prikryješ mikroténom dáš do mikrovlnky ostanú ako čerstvo vybraté z rúry.
@kata50 Katka , potešila si ďakujem že si dala vedieť , ináč aj ja som robievala rôzne recepty , ale tento recept ma dostal, tiež už iné robiť nebudem:-) škoda že sa nedá priložiť foto,(poslala mi @sovka62 krásnu fotku upečené tieto pagáčiky na plechu),keď ich budem robiť možno budem obmieňať syry,ale s parmezánom boli naj,korenistá chuť a to je k vínu ako stvorené:-))Momentálne má Lídl v akcii strúhaný parmezán, dobrý na cestoviny:-)
Mila Jarka, dalsi krasny fotopostup od teba! No tie sa ti ale podarili, vyzeraju velmi lahucke. To by som si teda zahryzla :-). KK
Janka , tak rýchlo a chutne som už dávno nemala napečené, určite keď vyskúšaš povieš že čo som to skôr nespravila, keby som ich nebola chutnala u kamarátky tiež by som si recept len napísala , ale som ich jedla a boli famózne , tak ako som písala v úvode , rozdávam recept aj s pagáčikmi,síce je to jednoduché ale rýchle spapané .
Dakujem za super recept, Jerica. Ja slane veeelmi rada :) A toto si dam k pivku- vino ma uspava a robi lenivou :) Este sa opytam, na ako hrubo valas cesto pred plnenim syrom a na ako hrubo pred vykrajovanim? Dakujem
Zuzka , pred potretím , cc.1cm , pred vykrajovaním cc.1,5cm. Včera som si zamiesila tak, že nastrúhaný syr som dala spolu s ostatnými surovinami do cesta vymiesila spolu všetko a už len vyváľkam ,tak preložím ako je na obrázku a znovu vyváľkam, natreté s rozšľahaným vajíčkom potriem , posypem syrom a sezamom , dám piecť,skúsila som si to zjednodušiť,uvidím teraz aké budú ,cesto je v ľadničke, idem ich za chvíľu robiť,hotové beriem do Košíc.
Dnes vecer sa mi ohlasila navsteva na zajtra, ja na potvoru nemam doma nic na take rychle ponuknutie a kedze teraz zijeme na mieste, kde sa chodi spat so sliepkami a obchodik siroko daleko nevidno ide ma zajtra zachranit tvoj recept. Drz mi palce, aby boli tie moje vytvori aspon z polovice take pekne (aj chutne!) ako tie tvoje :)
@michsamant áno,kto ich spravil nesklamal sa,ďakujem že si spokojná:-)) recept na ten losos čo som spravila , ten sme odniesli neveste,keď sme sa vrátili z Košíc tiež povedala že to bolo výborné:-)
Jarmilka, po vykrojení a uložení na plech ich už nenechávaš ešte trocha podkysnúť??? Chcem ich urobiť. Vďaka
@ela77 nenechávam vôbec podkysnúť,cesto je pekne vykysnuté tak vôbec netreba ich nechávať na plechu ,uvidíš ako sa pekne postavia v rúre ako vojaci.
Vykrajovanie ide šikovne , keď mám všetko poukladané na dvoch plechoch, dám ich hneď do vyhriatej rúry, pečiem na 200°C cc.20"min , potom na 180°, len záleží akú máš rúru, určite si poznáš ako pečie, keď vidím že sú pekne ružovučké,vyberiem a nechám na plechu vychladnúť,len ti nedá do takého voňavučkého a páperkového pagáčika si kusnúť . Dnes som piekla pre kamarátku,prišla z Nemecka a tak som ju nabalila aj pagáčikmi.
@majka60 ďakujem za pochvalu,určite budeš spokojná :-)
@helca103 ďakujem že si dala na známosť :-))
robila som aj so špaldlovou múkou 150g,
250g hladká,100g polohrubá,boli výborné :-))
tiež ich budem robiť z dvoch dávok,aby bolo aj na rozdávanie:-)
Draha Jarka. Tymto sa Ti chcem velmi pekne podakovat za uverejnenie tohot uzasneho receptu. Robila som ho ako silvestrovske po nasum tuna povedane "borrelhapjes" = pochutky ku alkoholu. Kedze v nasich koncinach su pagaciky akehokolvek druhu neznamym uzemim, mali nenormalny uspech. Az tak, ze po ich vylozeni z nich domaci milackovia rodiny, kde sme boli uchmatol hned tri kusky a zvysok musel byt ponukany hostom na vysokej plosinke, aby sa k nemu uz ziaden rodinny milacik nedostal :D to bolo ozaj very funny :D Ale domaci boli nadseni, lebo vraj cosi take v zivote nejedni a uzasne im to chutilo. Moj manzel mi uz pri ich peceni a vone vychadzajucej z kuchyne pre istotu vnukol, aby som nebrala vsetky, ze by rad nieco aj na druhy den :) V kazdom pripade je to uzasny rcp a som rada, ze si tu na vareche a ze rozdavas lasku aj radost aj takymto sposobom :) Ja mam dnes dilemu, co za narodeninovu tortu si mam upiect na zajtra- mam takych smiesnych, malickych 40 rokov (hoci na vareche ma spravili 40-nickou uz pre dkoncom minuleho roka). Na veceru robim kacacie prsia v medovo-zazvorovej glazure. Samozrejme to pride na varechu hned vecer ;), ale so zakuskom mam problem, co to ma byt.... Neporadis mi? Mam tu tony super cokolady, ale ta ma nelaka....
@zuzliak Milá Zuzanka , želám Ti k narodeninám veľa zdravia , šťastia už máš asi nadostač , máš perfektnú rodinku a priateľov tak čo už môže byť okrem zdravia lepšie ako byť obklopená skvelou rodinkou a priateľmi.
To,že si bola spokojná s mojim receptom na pagáčiky mňa len teší, a aký zákusok to nechám na Tvoju fantáziu , si skvelá kuchárka , to sa nedá zaprieť pri Tvojich receptoch. Určite si niečo nájdeš , je toho toľko že si určite vyberieš. Ja som "stará" klasika , nanukové kocky , orechová torta , makovník,orechovník, samozrejme aj slaného nesmie chýbať, myslím si , že gratulanti prinesú aj niečo z ich kuchyne.
@Jerica ,veľmi pekne ďakujem za receptík.Dnes som piekla tieto pagáčiky,síce ich nemám také vysoké ako ty,asi som viac vyvaľkala ,ale chuťove sú veľmi dobré,doma všetci chválili a mňamkali.
@zdenkas to že neboli vysoké vôbec nie je na závadu,mala si jednohubky, potešenie na mojej strane že si mi to dala na známosť.
Na budúce už budeš vedieť aké ich chceš mať vysoké,podľa toho si cesto vyváľkaš.
Dobry den, rada by som vyskusala tieto krasne pagaciky, len mi je dlho cakat do druheho dna, kym nakysne cesto. Myslite, ze by som to mohla nechat i nakysnut klasicky za hodinku, hodinku a pol a hned pokracovat dalej? Dakujem. Anna
@anan mohla by si , sprav si kvások z toho množstva droždia v pol dcl mlieka , pridaj k smotane a pokračuj v postupe, len samozrejme necháš vykysnúť , nič tým nepokazíš. Daj vedieť ako to dopadlo,ja som si ich večer pred včerom zarobila a na druhý deň (včera ) piekla. nemusela som
Pagaciky mali velky uspech, aj ked neboli take krasne, ako tie vase. Nakoniec som cesto robila az vecer a pokracovala dnes naobed, ale az zas bude cas surit, skusim ich "narychlo" :o) Dakujem krasne i za odpoved,
@anan dúfam že sa podarili,ja som ich piekla včera, boli výborné až na malú chybičku,trochu boli opité,na plechu sa jemne nakláňali do strany:-) ale výborné aj teraz keď si pochutnávajú vnúčatá. Vôbec nie sú suché.
Dnes ich idem robit z dvojitej davky, teraz zarobim cesto a vecer ich upeciem. Zajtra ma Karolinka narodeninovu party, pagaciky som piekla uz asi 4x a vzdy sa za nimi len tak zaprasilo (nehovoriac o tom, ze vzdy musim podavat recept dalej), tak aby bolo dost ;o) nechcem sa opakovat, ale super recept pani Jarka!
@anan Karolínku pozdravujem , teším sa že si si našla receptík ktorí sa ti páči,recept je na istotu,tiež som dnes piekla,dnes neboli opité,stáli ako vojaci,poslala som deťom.
@jerica vysvetlenie nemusíte pridávať, super recept.... akurát.... aj balíkom posielate? alebo? no dobre, uložím a budem si ich musieť sama spraviť.... Ďakujem Vám, krásne sú... mňam s k.smotanou a syrom
@jerica prišiel rad na tvoje pagáčiky cesto som si už vypracovala a spinkajú v chladničke zatial sa mi páči cesto dalo sa pekne vypracovať uvidíme zajtra čo z toho stvorím držim sa presne tvojich inštrukcii zajtra urobím také ako ty ale na budúce budú z toho škvarkové.dám vedieť ako som dopadla
óó @marijanka712 potešenie na mojej strane,budem rada keď budeš spokojná,neváhaj a sprav ako píšem,určite sa ti vydaria.Keď sa bude dať pridám ešte foto,kamarátke som nafotila rozmer vyvaľkaneho cesta,ale môžem to aj pripísať k bodom.Kamarátka išla na lyžovačku, tak som jej ich dnes napiekla aby mali k vínečku.
@jerica nevydržalo som a kukla som pod klobuk do chladničky a už narástlo pekne robila som okolo 18,30 hod a už sa pekne dvíha aj mne pomôže ked napíšeš cca rozmery na aký plat to mám vyvalkať lebo potom aj hrubka bude akurát s tým mam problem pri pagáčikoch teším sa ako to narastie ešte ráno by som chcela pripraviť pletenky od @smorko , ktoré chcem podávať k predjedlu , ale trocha menšie ako sú v orignály a spolu to chcem piecť... drž palce aby sa to vydarilo....
@jerica tak už sú na stole fantázia konečne som spokojná s pagačikmi dala som na potretie kačaciu masť sú suprové podarili sa mi aj tie pletenky tak už teraz len pekne naservírovať a hostia si pochutnajú.... dik za dobrý recept.
@marijanka ďakujem že si dala vedieť , skôr som nemohla byť na PC , včera ako som vypla počítač a dnes som chcela PC otvoriť , nie a nie , tak som musela volať synovi vlastne ako ho nakopnem , či von oknom , aj teraz ked toto píšem je to ako keď sa zasekne do toho sekera.
1365_1270586392 - profilový obrázok
esi
Tento recdept ma veľmi zaujal. Už aj idem zamiesiť a zajtra upečiem, a potom napíšem, dúfam, že potvrdím všetky chvály.
1365_1270586392 - profilový obrázok
esi
Tak pagáčiky sú upečené ochutnané, síce asi trochu vysušené, ale to je chyba moja a mojej rúry (už dožíva). Sú ozaj vynikajúce. Uložené a v čo najkratšej dobe zopakujem. Ďakujem za skvelý receptík.
@jerica , krásne pagáčiky a prečo nie sú dobré s údeným syrom, máš zlú skúsenosť ? Už už som sa strojila zamiesiť, ale mám iba údený syr k dispozícii :-((
Viem recept je recept, ale ani kačaciu masť momentálne nemám....iba bravčovú fňúk!
Príjemný víkend ti želám:-)
@ubka určite tak si sa predstavovala keď si bola dieťa. No a teraz , áno mám skúsenosť,vôbec nám nechutili s udeným syrom , neviem čím to je , možno pečením , ale ten "puch" z nich vôbec nebol vábivý,dokoca keď som otvorila krabicu tupperware , kde som ich mala uložené, tá vôňa nič moc , ale ani chuťou neboli extra,vyzerali tak ako mám na foto , určite už nedám udený syr.
Masť len daj akú máš,nie je napísané že musí byť kačacia,ja som jej mala za "kýbel" tak som ju chcela mať z krku,aby nestuchla.
@jerica , Jarmilka. Vcera som robila tieto pagaciky a su vyborne. Dala som do nich maslo a veru mi nebolo vsetko jedno ked som videla ako mi cesto stuhlo v chladnicke. No ale som si hovorila ze ti musim doverovat, ved na Varechu pridavas len vykusane a vynikajuce recepty. Vcera som ich piekla a krasne vysli. Ulozila som si ich do mraznicky na nedelu. Budeme mat oslavu, muz 60, syn 30 rokov. Rano v nedelu ich vyberiem a zohrejem v rure. Poslem foto do redakcie. Dufam, ze sa mi to podari.
1365_1270586392 - profilový obrázok
esi
v redakcii sa krásne vydarili. Robila som ich už aj 2x, už neboli také vysušené, boli vynikajúce, ale tieto sa mi zdajú ešte púchlejšie. Skúsim ešte z maslom.
@jerica superné !!! ďakujem za receptík a podporu ,vydarili sa a vcera sa po nich iba ruky načahovali...krásny deň Ti želám a veľa inšpiratívnych námetov :-)) Ľubica
@jerica - v komentoch si písala, že vyskúšaš dať syr rovno do cesta. ako to dopadlo? i tak še da? :) chcela by som vyskúšať a je jednoduchšie dať syr do cesta. díky za odpoved
@palokuchki , Danielka,ďakujem za uznanie , oslávencom veľa zdravia , šťastia , lásky , pripíjam si na vás tam v ďalekej pritom blízkej Austrálii.
Určite vyskúšam aj ja s maslom.
@ubka , @esi ,veľmi sa teším že ste sa nesklamali , niekedy sa môže stať , že nás múka "sklame", alebo ako aj mňa udený syr.
Myslím si, keď pridávam foto s postupom , lepšie sa premietne recept ako len so suchým popisom.
@mata3636 moja, prepáč , nemohla som , počítač som nemohla nielen naštartovať , ani oživiť , nevydražala som a počítač som , poviem , na tvrdo vypla zo siete. Tak mi to prepáč,aj teraz som tŕpla či sa to nestane znova.
Maťka,nerobila som so syrom v ceste,keď tak budem robiť určite dám vedieť aj s fotom,aj keby sa nemali vydariť. Ešte raz mi prepáč že som nereagovala hneď.
@jerica - všetko v pohode, nič sa nestalo, neospravedlňuj sa toľko. tak vyskúšam s prekladaním syra, ved to nie je taký problém, ale pre mňa zábavka, najradšej robím s kysnutým cestom. určite toto vyskúšam, starší syn mi tu slintal pri obrazovke, že kedy mami upečieš? v nedeľu? že vraj mi aj pomôže, lebo som trocha chorá, tak uvidím :)
@kadgam nevadií , na budúce budeš o niečo múdrejšia, po vybratí z chladničky treba hneď pracovať s cestom, netreba cesto nechávať kysnúť,ono to narastie aj v rúre. Aj tak sa teším s tebou že si napísala ako to dopadlo.
1365_1270586392 - profilový obrázok
esi
Pagáčiky sa osvedčili. Mám pripravené 2 dávky. Zajtra upečiem a na slávnosti vinohradníkov na viniciac (sv. Urban) určite budú mať úspech.
A môžete mi závidieť, ako mi tam bude dobre. Vynikajúce pagáče, vína od najlepšieho k najhoršiemu, ale čo už košom sa nesmie dať.
@sladkacokolada som šťastná , že ich máš také ako na foto, za to ti ďakujem , hlavne , že si dala vedieť, len by som chcela vedieť tvoj názor na pridané foto s postupom , či to bolo dobré pre teba pri realizácii , alebo by stačil len popis s hlavnou foto , lebo mne doteraz veľmi pomohli recepty aj s foto- popisom,hoc naše mamky mali len popísané recepty a vedeli vykúzliť čaro v hrnci či na pekáči.
Ďakujem za odpoveď.
@jerica je dobre, že si dala aj fotopostup, lebo ked som ich už robila, tak som sa zarazila, že kde je mlieko, ale keď vidím, aké to cesto má v skutočnosti byť, ako si ho zarábala, tak samozrejme, že som ho tam nedala.Inak mi nerobí problém spraviť aj z maminej písanky recept, pomocť si viem, ale sem rada chodím hlavne preto, že tu si pomožem aj s fotkami.Ešte raz dakujem za recept:)
@jerica , pred týždňom som ich robila zase, ale zo 4 dávok, moji drahí rodičia oslavovali 50 výročie sobáša a ked som sa maminky spýtala, že čo mám upiecť, povedala jednoznačne tie dobré pagáčiky, čo som u teba jedla naposledy.:-)) No a to boli tieto.A kedže nás bolo 20 tak preto 4 dávky, aby lepšie vínko chutilo.VDAKA.:-)
@jerica prosím vás na akú hrúbku mám vyvaľkať cesto, aby boli pagáčiky také pekné vysoké ako tie vaše? Už som ich raz robila, ale mala som ich dosť nízke. Dala by som tomu ešte šancu na Veľkú noc :) Ináč vy ich máte ozaj krásne :)
milá @janka1011 , hneď ako cesto vyberiem z chladničky , dám na dosku , hneď s ním pracujem , nenechám cesto ďalej kysnúť , cesto po prekladaní vyváľkam na výšku cc.1,5cm . Povykrajované , uložené na plechu hneď dám piecť do rúry , prikladám foto , piekla som teraz v sobotu,možno Ti to pomôže :-)









Prajem pekné Veľkononé sviatky.
u nas slane ide,, kedze som chcela skusit nieo nove, zo vsetkych slanych na Vareche som si vybrala Vase @jerica :) a nelutujem akurat som cesto nestihla dat odpocivat, zamiesila som vcera poobede rovno do pekarne a Palmarin som rozpustila, cesticko pekne podkyslo a potom som uz len mastila, sypala syrom a prekladala ako pisete ,, su take neskutocne chutne a makkucke/musim ich branit vlastnym telom, nech ich domaci nepozeru :) robievala som zemiakove, ale tie su pracnejsie, dakujem za recept, prajem pekne sviatky, ja uz som obliata :)

Vyzerajú úžasne, tak som ich skúsila, nemala som však dostatok syra, tak som si dovolila obmenu a použila som ako plnku bryndzu s kôprom a nadrobno nasekanou mladou cibuľkou.
@limetka80 teším sa , určite si to len vylepšila , zmena chuti neuberie nič na dobrote s tými surovinami ako píšeš, pre mňa si vlastne ďaľšia inšpirácia :-) Ďakujem :-)
Zdravím z Moravy, i já se připojuji k poděkování za úžasný recept .-))) už je druhá várka v troubě tentokrát jsem se pokusila o škvarkovou variantu. Máte krásně zpracovaný recept, dělalo se podle něj jedna báseň.
moja drahá @jerica , vdaka za recept. Pagáčiky som piekla ešte minulú sobotu ráno o pol 6, fotka čerstvo vytiahnutého plechu z rúry, viac fotiek robiť nebol čas. Všetky putovali na akciu a potešenie bolo aj pre mňa, že okrem dvoch plechov koláčov,ako prvé boli spráskane pagáčiky, radosť v srdci, ked som jedákom na ruke videla poukladané aj po tri kúsky, len aby im náhodou po okoštovaní inými nejaké ešte zostali. Recept putuje do zošita medzi už rodinné recepty, nech ho nestratím. vdaka



@jerica chcela by som upiecť tvoje pagáčiky, pretože sú báječné, ale chcela by som ich zamraziť, prosím ťa máš s tým nejaké skúsenosti? v lete budeme mať takú veľkú rodinnú udalosť a slané by som si chcela napiecť dopredu, mám mnohé vyskúšané, ale tieto tvoje som ešte nemrazila... ďakujem za odpoveď
@evusik , keď chceš mraziť, prvý krok , (dôležité)po upečení hneď ako vychladnú, daj na tácku, ja mám truhlicový mrazák , tak ich vložím uložené na tácke do mrazničky, keď sú na tácke zamrazené, preložím do škatule od Tupperware , ale keď máš menej miesta, čo sa stáva, z tácky dám do sáčiku čo sú určené na zamrazovanie, zvyknem dať do dvoch, tak to istím, aby nenabrali pach , tak zamrazujem aj chlieb ,
Mám aj odsávačku, ked ich chcem dať do vrecka na odsávanie, musia byť najskôr dobre zamrazené. Eto vsjo, pozdravujem, prajem pekné nedeľné poobedie.
@jerica ďakujem ja mám tiež truhlicovú a mrazím ako ty, dám na tácku a keď zamrznú dávam do plastových krabíc, tak mám istotu, že po rozmrazení budú ako čerstvé.... som rada, že aj tieto sa dajú mraziť pretože sú výborné... slané si chcem nachystať takto popredu, pretože ešte budem piecť tortu no a tú si dopredu nachystať nemôžem :-) ešte raz dík....
@jerica , bola som presvedčená, že komentár k pagáčikom som dávala, nejako mi ušiel. Nevadí, napíšem nový:
Sú vynikajúce, fantastické,robievam ich podľa Teba už dávnejšie, keď som ešte na Vareche nebola. Keďže kačaciu masť nemám, používam domácu bravčovú. Aj ja ich mrazím - viac sáčkov po troche, keď príde návšteva vyberiem podľa početnosti. Keďže som trochu pohodlnejšia, robím štvorčeky, také jednohubkové.
Ja som recept na tieto skvelé pagáčiky objavila až vďaka babine49, včera som ich zamiesila, dnes až takmer po 20 hodinách upiekla (skôr sa nedalo) a musím skonštatovať, že všetky varecháčky, ktoré pagáčiky vychvaľovali, mali pravdu. Pagáčiky sú vynikajúce! Srdečná vďaka z
je to mnamka, odkedy som recept objavila robím ich veľmi často... namiesto čírej smotany občas pridávam nejaké nezjedené zvyšky z chladničky so smotanovou omáčkou- napríklad hubový alebo kurací paprikáš ... aj s takouto príchuťou sú tieto pagáčiky veľmi chutné
POZRITE AJ TOTO, tak som sa pri nejakom inom recepte dostala k týmto vynikajúcim pagáčikom, o tom , že sú vynikajúce som sa presvedčila tak, že som ich dnes upiekla a ešte teplé ochutnala. Takže milé Varešky, ktorým vadia upútavky na pravej strane, pre nás, čo sme tu kratšie dosť ľahko umožnia nakuknúť aj do receptov pridaných v začiatkoch Varechy. Z receptov, ktoré pridala @jerica som už niekoľko vyskúšala a keď mám trošku viac času zasurfujem aj v tých starších receptoch. Ďakujem za vynikajúce recepty, fotopostupy aj ostatným.
Už som ich robila a boli super. Vďaka za recept. Chcem sa ale spýtať na cesto. Po prvýkrát som ho nechala stáť 12 hodín. Teraz mi však časovo nevychádza a chcela by som aby sa mi vydarili na sobotňajšiu akciu. Cesto môže stáť viac ako spomínaných 15 hodín? Maximálne koľko koľko hodín môže cesto stáť? Vďaka za odpoveď.
@gaca , mala som ich aj dlhšie, nevadilo, ale keď cesto zarobíš pred spaním, čo mne sa stáva často, a ráno keď vstaneš, spravíš ? aj dnes si zarobím pred spaním , ráno si privstanem a šup do cesta, je výhodou, že už sa ráno len zabavíš s cestom vyvaľkať,upraviť , vykrajovať, šup na plech. Zajtra máme milú oslavu,narodky sesternice, pagáčiky keď prinesiem, nikto neodmietne si pri vínku schrupnúť pagáčik.
@nazarboncuk , prepáč , že až teraz, nepostrehla som reakciu s dotazom, určite aj s maslom, pozri koment od @palokuchki , pridala aj foto
@dusan95843 ,@zelenazaba ,@manya , veľmi pekne ďakujem za vaše reakcie, potešia, ako vždy pri každom úprimnom ohlase, alebo aj dotaze, znesiem aj férovú kritiku či názor alebo skúsenosť :-)
@jerica , pagáčiky upečené, zjedené, VÝBORNÉ. Vyhovuje mi príprava deň vopred, a uľahčila som si lenivými pagáčikmi od @eviana /bez vykrajovania/ rovno krájané na štvorce. Ďakujem za skvelý recept.


aj sa pripájam k tým, čo chvália recept- pagáčiky výborné, príprava super, nemala som kyslú smotanu , vymenila som ju za biely jogurt, boli výborné, foto pošlem cez redakciu...

Škandááál: bitka na pieskovisku kvôli www.varecha.sk!!!

@jerica : moja vnučka sa kvôli tvojim pagáčikom pobila s Tomáškom na pieskovisku a mne vynadala za to že som ich rozdala deťom...... hihi!
@jerica , Jaruška, nádherné pagáčiky, ako to, že mi doteraz neprišli pod oko? Najradšej by som išla do nich aj hneď teraz. Ale už aj sú v mojej KK, už ich nestratím a najbližšie pagáčiky u nás budú podľa Teba... alebo rovno spravím hneď trojo, budeme mať pagáčikový festival doma, lebo chystám sa aj na tie od @margaretka28 smotanové, aj na pikantné od @luss44... to je paráda táto naša varecha - nevyčerpateľná studnica skvelej inšpirácie :) Ďakujem :)
@jerica , som tu na Vareche nová, no už pred zaregistrovaním som podľa varecháckych receptov niečo varila. Tentokrát chcem vyskúšať Vaše pagáčiky, pretože ma oslovil úvodný obrázok pagáčikov, krásne nafotený postup, a tiež množstvo kladných komentárov a odskúšaných pagáčikov. V piatok idem na ples a rada by som ich tam doniesla k vínku. Dúfam, že sa podaria.
@seniorka , včera 22:46 k PAGÁČE - len tak k vínečku (fotorecept)
@jerica , som tu na Vareche nová, no už pred zaregistrovaním som podľa varecháckych receptov niečo varila. Tentokrát chcem vyskúšať Vaše pagáčiky, pretože ma oslovil úvodný obrázok pagáčikov, krásne nafotený postup, a tiež množstvo kladných komentárov a odskúšaných pagáčikov. V piatok idem na ples a rada by som ich tam doniesla k vínku. Dúfam, že sa podaria.

Milá @seniorka , ked sa mi nezobrazil tvoj ohlas na recept , dovolila som si ho skopírovať a tak mohla reagovať.
Som rada , že si sa rozhodla pre recept , určite sa ti pagáčiky podaria, prajem ti dobrú zábavu na plese :-)
@jerica , ten komentár sa nakoniec zobrazil, len asi zato, že som nová, to trošku trvalo. Ďakujem za podporu, dnes chcem zarobiť cesto na pagáčiky, cez noc ho nechať odpočívať a zajtra upiecť, aby boli na ples čerstvé. Dnes som aj ja pridala môj prvý recept, budem rada, ak si ho pozrieš, a prípadne okomentuješ. Ďakujem :-)
@jerica , pagáčiky upečené, veľmi chutné, jedni som robila s prekladaním do valca, s menšou formičkou a vyššie cesto, tie sa mi viac pováľali, ale aj tak sú fajnovučké. Ďalšie som urobila prekladané do štvorca, s trošičku väčšou formičkou, trošku tenšie cesto, a tie sú nie pováľané, ale tiež výborné. Škoda, že neviem, ako sem mám pridať foto, lebo som ich aj nafotila. Ak sa to naučím, dodatočne pridám. Dúfam, že aj na plese sa budú páčiť. Ešte raz, srdečná vďaka za super recept.
@seniorka ďakujem za oznam ako sa ti podarili, teším sa ,že si spokojná. Dobrú zábavu, užite si to v kruho priateľov, čas nás dobieha :-)U nás je dnes na programe SND .
prestávka v hokejovom zápase,
milá @seniorka , šup kuk na varechu a tu krásne foto s ešte krajšími pagáčikmi, dúfam , že aj tak chutili, ako sú predo mnou na monitore , ďakujem za krásny komentík , potešilo na srdiečku :-)
no nadherne pagaciky, Jarka. okamzite ukladam. :) a musia byt tak dlho v chladnicke? neda sa, ze rano urobim cesto a poobede peciem? alebo moze byt aj dlhsie? lebo ja vacsinou peciem poobede a zas od vecera aby mi neprekyslo. :D najblizsie vyskusam.
asi najlepsie pagace ake som kedy jedla. no napriek tomu som ich piekla iba raz. vykrajovanie bolo utrpenie.nech som si olejovala vykrajovatko ako som chcela, tie male potvory z neho nie a nie vyliezt. snad este niekedy budem mat dostatok pevnej vole a upeciem ich znova :D
@alali potešila som sa tvojej odozve , nemávam problém s vykrajovaním a ani si neviem predstaviť prečo to tebe tak (ne)išlo, na budúce si zober decový pohárik , taký na víno s tenkou stenou , do malej misky si daj múku , ked ideš vykrajovať , pohárikom vlož do múky , uvidíš , že to pôjde .
@jerica , už som si tvoje pagáčiky uložila, vyzerajú božsky! Toho roku nechcem pokúšať osud, vlani som vyhrala s egreškinými pagáčmi v tunajšej súťaži v pečení pagáčov...ale budem musieť ísť, lebo mi nedajú pokoj tieto lákavé krásavice;-)
Dlho čakal tento recept v kk na realizáiu. Mám totiž zakorenenú nedôveru ku vzťahu kysnuté cesto - chladnička. Mama mi vždy kládla na srdce, že kysnuté cesto nesmie nachladnúť, žiadny prievan, len teplúčko. Ale dočkal sa. Včera som presne podľa postupu spravila cesto a dala do chladničky. Ráno som so sklamaním skonštatovala. že nevykyslo, žiadna zmena. Rezignovane som dokončila dielo, vložila pagáčiky do rúry a potom som len neveriacky otvárala oči. Rástli ako huby po daždi, sú skutočne nádherné, fakt vydarené. A ešte aj výborne chutia. Mne najviac tie výkrojky, krásne chrumkavé. Vďaka za recept.
Milé, potešenie z vašich komentíkov, @kukulienka , na budúce keď bude súťaž, určite vyhráš :-) @pivonka , dúfam, že si sa zbavila nedôvery ku kysnutému oddychujúcemu cestu v chladničke, @rela , nevadí , že ich nemáš k vínku, za to ich môžeme mať aj k čaju "s rumom" veď to počasie je na porazenie.
Robila som už. viackrat mali obrovsky uspecha dnes na Silvestra. si moje deti ž elali iba aby som uraž
obila tie super pagace ale ja som včera na tozabudla ich zamiesit. ponukala som sa že urobim ine, deti su urazene že som zabudla, ine totišto nechcu takže su fantasticke prajem pekneho silvestra a všetko naj naj v novom rok 2015 vám všetkým
@jerica , pagáče vyskúšané, sú naozaj fantastické! tiež som skoro zabudla deň predtým ich zamiesiť, napadlo ma to v noci o pol druhej, tak hajde, aby sme si na nich mohli na Silvestra pochutiť. Ďakujem ti pekne za recept, želám veľa zdravia a lásky v novom roku:-)

@jerica , pagáčiky sú prekrásne:-))) čerstvo vytopené oškvarky dali moji chlapi našej labradorke, takže si tvoju verziu uložím, keby sa kalamita zopakovala...
Dakujem za uzasny recept! Moja mamicka piekla tie najlepsie pagaciky,ale bohuzial zomrela a nestihla som zistit jej recept. Odvtedy som skusala uz asi 4 rozne recepty,ale nic sa k tym jej ani nepriblizilo. Az teraz. Dcera ide dnes na dozvuky zo stuzkovej,tak som jej chcela napiect pagace (a kedze viem,ze to nebude abstinencny vecierok,tak som chcela nejake najlepsie k vinku:-). Vcera som nasla tento recept,zamiesila okolo obeda cesto a prave som ich dopiekla.A su konecne take ako robievala moja mamicka :-) Ine uz nebudem ani piect. Dakujem a odporucam vsetkym!!!
Pagáčiky sú naozaj nádherné. Bohužiaľ, neviem, ako to všetky robíte, ale už som robil toto cesto trikrát presne podľa návodu, a po vymiešaní sa stále lepí, tretí krát som dokonca pridával aj múku, cca 60 g, aby sa ako tak nelepilo. Aj keď dám cesto do chladničky, nakysne len na vrchu a spodok je prilepený na mise (chladničku mám nastavenú na 7 °C). Kým cesto vyvaľkám, potriem masťou a nakrájam syr, úplne sa lepí a je hrozne mastné, a pri ďaľšom vaľkaní sa bez použitia múky trhá a lepí na valček. Jedinú vec, čo som zmenil je cukor, keďže som nemal kryštálový, použil som trstinový (ale ten používam aj do iného kysnutého cesta a tam nemám problém s nakysnutím)...
Ďakujem za odpoveď. Je mi jasné, že všetci to robili podľa receptu a všetkým sa to aj podarilo. Neviem, ja som to robil tiež presne podľa receptu...ďakujem za fotky, také super cesto som ani raz nemal, vždy bolo veľmi mastné a ani raz mi poriadne nenapuchlo v chladničke. Nevadí, vyskúšam ešte a dám vedieť... Ďakujem zatiaľ
Tieto pagáčiky som už robila viackrát, naozaj výborné, len vždy zabudnem pridať foto. V rámci časových úspor, pokrájam, nevykrajujem. Vďaka milá @jerica za recept:-)


Jasné, že aj syrové sú dobré a ešte ako! :-) Na ich pečenie som sa nakopla ešte včera a to hneď v dvoch verziách - originálnej a bezkvasnicovej pre kamarátku (nesmie kvasnice).
Droždie som v tej druhej verzii nahradila 1čl sódy bic. a časť klasickej (pšeničnej) polohrubej múky kukuričnou. Tým, že nekysli, nechala som cesto len krátko postáť a piekla ešte v ten deň. Samozrejme bez kvasníc toľko nenarástli, zato chutili veľmi dobre!



Cesto na pagáče v originálnej verzii išlo na noc pekne do chladničky ako recept káže, na druhý deň sa mi s ním veľmi dobre pracovalo, krásne guľaté pagáče som povykrajovala, v rúre pekne rástli a rástli.. až to nakoniec nevydržali a popadali na bok. Rozmýšľam, či v chladničke cez noc nepopíjali z tej otvorenej fľaše whisky :-) No a čo, tak sú na pohľad trochu opité, ale na chuti im to veru neubralo. Ten syr je v nich super! Zostalo mi pár na zajtra k polievke, pochutím si. Ďakujem pekne za recept @jerica a pekný deň želám! :-)


milá @katka78 ďakujem za krásne slovíčka, a ešte krajšie zdokumentované tvoje pagáčiky :-) k vínku sú ako stvorené, a pováľané, tie sú ako stvorené, veď sú "opité" či nie? zato ked sú oškvarkové, to tiež by som si nenechala odtrhnúť rukávnik. Len tá slanina čo by boli oškvarky, je na trhu ako šafranu, alebo vôbec.
@lii prepáč , nemohla som odpovedať, PC "krank"
Dáš si podľa chuti, ale rovnomerne na polovicu cesta, druhou polovicou cesta prekryješ syrovú časť :-)
@jerica , Jarka, pred chvíľou som vytiahla z rúry tieto pagáče a už som štyri kúsky zjedla. Pozri ten čas ! Nie sú také nadýchané ako Tvoje, lebo odpočívali len 2 hodinky, mala som si cesto spracovať už včera. A trochu som ich aj presolila, zrejme ten syr to spôsobil, ale aj tak. Sú vynikajúce a verím že aj zajtra budú také vláčne. Ďakujem za recept a do Nového roku prajem hlavne veľa zdravia.
@alena45 Alenka, pozdravujem ťa, ďakujem že si dala vedieť, ja momentálne tiež fičím aj na pagáčoch. Dnes ráno budem piecť z dvoch dávok, pre synov, už je cesto v chladničke, poobede budem piecť pre nás, zarobím ráno, nechám v chladničke, bajgle sú vychladnuté, už aby bolo ráno. To je u nás na dva x, vianoce a Silvester dtto.
Alenka, to nieže si presolila, ja mám momentálne problém soliť, toľko som neochutnávala surové cesto ako teraz, soľ hrubá, pritom čo som dávala jednu kávovú lyžičku do cesta na pagáče, teraz najskôr cesto musím ochutnať a tak dosálať, ešteže som kačku osolila tak, že vyzerala ako keby bola z ľadu, pritom bola slaná akurát. Nerozumiem prečo nemáme soľ z našich soľných ložísk.
Tebe Alenka, aj celej rodinke tiež želám do nového roku veľa zdravia .
@Jerica (31.12.2015 00:11)

Ahoj a ďakujem za úžasný recept. Už som skúšala a konkretne s udeným syrom ktorý tu bol spomínaný a boli skvele, my práveže zbožňujeme udený syr a vlastne aj všetky ostatne. Konkretne na pagáčiky som použila "udenú kukuričku" puch nebol žiadny odpudzujúci, asi záleží aj aký syr, neviem. A kedže mám 4 krásne detičky a v podstate traja velký pomocnícy tak má aj kto vykrajovať :-D kedže akurát dnes som zamiesila trojdávku, lebo zajtra beriem aj na rodičovský ples ochutnať :).....ešte raz vdaka za rýchly recept.
@Superfanta (18.11.2016 20:44)

Moja milá @Superfanta , ďakujem za odozvu, hlavne spokojnosť, keď môžem poradiť pri viac dávok" :
vždy spracujem jednu dávku a následne vyberiem z chladničky ďaľšie cesto, lepšie sa spracúva, ináč zbytočne prekysne .
Z tejto dávky mávam cc 60/65 ks a plus skrojky, samozrejme podľa rozmeru vykrajovatka. Je dobre ich ukladať na husto, ale tak, aby sa nedotýkali, potom aj keby sa válali , nemajú šancu byť "opilinci".
pridám foto na tri dávky, každá je zvlášť, robila som na svadbu bratrancovi :-)



dobrý deň, chcem sa spýtať, čo znamená vyšráfovať a ako a čím sa to robí? Pagáčiky som robila už dva-krát, na chuť boli dobré, ale ako to už niekto písal, tiež neviem ako je možné že vám nakysnú v chladničke. Lebo v chlade predsa nič nekysne. Robila som presne podľa návodu a nenakysli mi.
@Lenka963 , vyšráfovať znamená linajkovať, spraviť rýhy. (šráf je z nemčiny a znamená čiaru, linajku, rýhu)
ba veru, kysnuté cesto kysne aj v chladničke a v chlade. kysne pomaly a krásne vykysne, či už robíš pagáče, chlieb...iné. je to dlhé pomalé kysnutie (minimálne 12 hodinové), ktoré sa výhodne využíva, dokonca croissanty sú úžasné po takomto kysnutí
@Arnilka (7.7.2017 07:59) pekný predvikendový deň dievčatá. Ďakujem Arnilka za odozvu a pekne vysvetlené.
To pomalé kysnutie v chlade, nie je ako keď máš kysnuté v teple, cesto keď vyberiem z chladničky hneď spracujem na doske do tej formy na pagačiky. Cesto hneď pod rukami cítiť ako sa zväčšuje , preto sa snažím spracovať a hneď pagaciky ukladať na plech. Je to jednoduché a pre mňa super rýchlo spracované, dokonca keď robím cesto na kysnuté koláče, zarobím cesto, dám do chladničky, na druhý deň spracujem . Teraz som tak robila aj na marhulovy koláč s tvarohom a posypkou.




@Lenka963 , vyšrafovať môžeš aj kolieskom na krájanie pizze a veľmi šikovne a rýchlo sa šrafuje mriežkou na zemiaky, len pritlačíš na vykrojený pagáč na vrch a máš hotovo
1365_1270586392 - profilový obrázok
esi
@Jerica , robila som tieto vynikajúce pagáčiky, ale už dávno. Zajtra znovu a chcem sa spýtať (nechce sa mi čítať všetky komentáre) či sa to cesto skladá len 1x, a ešte nerozumiem tomu pečeniu 200 st./30 min
a 200 st, 20 min a 180 st.
Milá @Esi (20.11.2018 18:33)
Teším sa, že budú z môjho receptu. Cesto po vyklopení z misky s rukami vytvarujem do obdĺžnika, vyvaľkám na obdĺžnik, po šírke natriem polovicu cesta masťou,ale len toľko, aby strúhaný syr sa prilepil, druhou nenatretou časťou cesta, to preložím na tú polovicu cesta posypanou syrom (vlastne prikryjem), potom prekladám na obálku, je to na foto vidieť, vyvaľkám, natriem vajíčkom, spravím na ceste šráfiky, posypem sezamom a vykrajujem. To čo som písala tie časy na pečenie, mala som iný sporák, teraz mám druhý, tam stačí ( ale asi len u mna) do vyhriatej rúry na 180 desať min. spodnou časťou ohrevu, ďalších desať max. pätnásť min. aj spodnú a aj vrchnú časť , teplovzdušným ohrevom.Spolu max 25 minút. Určite si poznáš svoju rúru ako pečie, uvidiš sama keď sa začnú “ sfarbovať “ do zlata. Píšem z mob. dúfam že je to zrozumiteľné. Daj vedieť ako to dopadlo. Zatiaľ som mala len dobrú skúsenosť.




Pridaj komentár k receptu: