PAGÁČE - len tak k vínečku (fotorecept)
Autor receptu: jerica
@jerica kamarátka Otilka ma ponúkla výbornými pagáčikmi , no čo spravíš , vypýtaš si recept , na druhý deň hneď som ich robila , a čo sa potom deje , možno to poznáte chytí vás mániopečenia pagáčikov, skúšate , obmieňate , vymýšlate chute až sa rozhodnete to posunúť ďalej , okrem toho že ponúknem to na verecha.sk tak som ich rozdávala kde sa dalo , poznáte to? ja sa vytešujem keď sa druhý vytešuje ešte viac ako ja.
60ks porcií |
25 minút príprava |
35 minút na 200 °C |
Postup- do pripravenej misy dáme 250g polohrubej múky
- 250g hladkej múky
- 1/2 kl prášok do pečiva,premiešane
- 250g HERA , alebo aj iný druh margarínu , ale Hera je ideálna , na trhu je jej dosť
- HERU s múkou a práškom do pečiva dobre zmiešame , ja som miesila najskôr s varechou a potom s rukou ,
- na to rukou rozmrvíme 30g droždie
- dáme jeden kelímok 250g kyslá smotana
- do smotany spravím priehlbinku kde dám jedno žĺtko
- 1,5 kl soľ
- 1 kl cukor , môže byť aj med
- jemne všetko spolu zmiešam s pridaním 1 pl masti ....
- pri miešaní a miesení cesto dostane krásnu hladkú nelepivú konzistenciu
- cesto pripravené oddychovať do chladničky, oddychuje prikryté aj 12 hodín , toto cesto bolo v chladničke od 17h poobede do rána 8 hodiny , 15 hodín oddychu. Uvidíte ako krásne podkysne .
- to už bolo ráno po 8 hodine keď som váľka krásne cesto
- pomaly sa rozvidnievalo,
po šírke polovicu cesta natrieme masťou , ja som mala kačaciu
- pomastenú polovicu postrúhame husto syrom , syr podľa chuti , ja som volila parmezán , ale aj ementál
- posypanú a pomastenú polovicu prekryjeme druhou polovicou cesta , jemne pritlačíme ,
postupujeme jednoduchým prekladaním ..
- tak že ľavú stranu cesta preložíme pravou stranou cesta , jemne pritlačím a vyváľkam ,
- vyváľkané cesto na výšku 1,5 cm radielkom vyšráfujem
- vyšráfované cesto potriem vajíčkom posypem sézamom
- posypané natriem vajcom znova , tak spotrebujem celé jedno vajce
- a posypem nastrúhaným syrom , do šikovnej misky si dám olej kde si namáčam vykrajovaciu formu , tak začnem vykrajovať!!
- vykrajujem tak aby som mala aj skrojky , tie máme najradšej
Vykrajovanie ide šikovne ,
- pripravený odsúdenci do vyhriatej rúry , pečieme na 200°C , 30-35 "min.
z toho množstva zaplníte dva plechy ,
keď mám všetko poukladané na dvoch plechoch, dám ich hneď do vyhriatej rúry, pečiem na 200°C cc.20"min , potom na 180°, len záleží akú máš rúru, určite si poznáš ako pečie, keď vidím že sú pekne ružovučké,vyberiem a nechám na plechu vychladnúť,
- no a už sú odsúdenci pripravený do škatule
- do jedného som si zahryzla , neskutočné páperko ,len ti nedá do takého voňavučkého a páperkového pagáčika si kusnúť .
- vyskúšala som postup @hubarka35 , miesto prekladania ,celé vyváľkané cesto som posypala syrom , stočiť cesto do závinu a tak vyváľkať , výsledok bol na prekvapenie úspešný , potešila som sa že aj "TAK ŠE DÁ" ,len mne vyhovuje prekladanie,tiež je to jednoduché
- no a tu je výsledok , pagáčiky zo závinu ,
@hubarka35 ďakujem za inšpiráciu !
|