Ovsená kaša s dulami

paul1 - bez fotkypaul1, 10. januára 2016
Ovsená kaša s dulami
Foto: paul1

Ovsené vločky
- zmierňujú pocit hladu (chránia pred obezitou)
- sú vhodné pre Zobraziť celý popis
Ovsené vločky
- zmierňujú pocit hladu (chránia pred obezitou)
- sú vhodné pre diabetikov (udržiavajú stálu hladinu cukru v krvi)
- chránia organizmus pred očnými chorobami
- obsahujú antioxidant avenantramid, ktorý chráni organizmus pred volnými radikálmi, teda aj pred vznikom rakoviny a srdcovo- cievnymi chorobami
Pridaná krupica zjemňuje ovsené vločky

3
porcie
15 min. minút
príprava
5 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 hrnček
3 lyžice
3 hrnčeky
8 lyžíc




Postup

  1. 1

    Ovsené vločky dáme do hrnčeka, tam na cca 15 minút namočíme do malého množstva mlieka, aby sa rýchlejšie uvarili. Potom z hrnčeka vysypeme do menšieho hrnca, pridáme mlieko (toto môžeme využiť k lepšiemu vypláchnutie hrnčeka), pridáme štipku soli, 3 lyžice krupice a varíme za stáleho miešania, najlepšie vareškou, ktorá má spodnú stranu rovnú, asi 5 minút. Po dovarení vmiešame do kaše dulovú presnidávku. Vločkovú kašu ihneď podávame. Na tanieri môžeme kašu osladiť medom, doplníme maslom a sypeme škoricou, kakaom alebo postrúhanou čokoládou, jablkom, zaváraninou (na obr. jahody) a pod.

  2. 2

    Dulové pyré: Dula je ovocie s liečivými účinkami. Obsahuje cukor, pektín, kyseliny, triesloviny, silice, vitamín C, ďalej draslík, fosfor, horčík, vápnik, meď a železo. Pôsobí proti hnačkám, zápalom slizníc, čriev a žalúdka. Dule rozštvrtíme, ošúpeme, odstránime jadrovníky, v hrnci zalejeme zarovno vodou a rozvaríme. Po vychladnutí rozmixujeme. Pridáme trochu mletej škorice. Na 1 liter presnidávky dáme 40g cukru, prevaríme, dáme do zaváracích fliaš a sterilizujeme pri 100 st.C 20 minút.

Diskusia k receptu

kukulienka71
ovsenú kašu máme radi. Dule som nedávno piekla, sú veľmi chutné a hodnotné. V´daka za nápad na sterilizáciu.
1x paul1
paul1
Môžem vedieť recept na pečené dule? Ďakujem,P.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia