Foto: tatranka
Tento recept prezentovala v televízii,bývala vareškárka Čistinka.Súťažila s nim.Už vtedy som si povedala,že recept vyskúšam.No akosi k tomu nedošlo. Až včera som sa ho Zobraziť celý popisTento recept prezentovala v televízii,bývala vareškárka Čistinka.Súťažila s nim.Už vtedy som si povedala,že recept vyskúšam.No akosi k tomu nedošlo. Až včera som sa ho rozhodla urobiť. Je to na spracovanie veľmi jednoduchý recept.
príprava
na 75-80 °C
Postup
-
1
Použila som túto vlastnú,malú dávku,preto že som nevedela ako to dopadne.Ovocnú kožu som robila po prvý krát. Použila som jahody,dva banány,jablko,a lístky medovky.Bez cukru a iných ingrediencii.
-
2
Umyté jahody a ošúpané banány,jablko zbavené jaderníka,som nakrájala na menšie kúsky a vložila do mixéra. / Banány sú na obrázku tri,ale spracovala som len dva./
-
3
Zmixovala som to na hustú kašu.
-
4
Naliala na pekáč s mastným papierom.Vrstva mala asi 2-3 mm.
-
5
A potom zmes išla do rúry na sušenie.Sušila som ju 8.00 hod.Na 75-80 0C. Kraje mi trochu obschli a mali tendenciu sa lámať.Na budúce to už budem sledovať a teplotu ešte asi znížim. Vraj sa koža dá sušiť aj na slniečku.To ešte nemám odskúšané.
-
6
Celá ovocná koža,musí veľmi dobre vychladnúť,aby vám mastný papier zišiel dole.Mala som s tým trochu problém.Hlavne v tých zasušených okrajoch.No poradila som si.Na budúce budem už zase múdrejšia.Kožu som strihala v pásoch nožnicami na ozdobný strih. A tu je už výsledok môjho snaženia.
-
7
A celý postup.Tu je recept,podľa ktorého som pracovala.http://bonvivani.sk/recepty/ovocna-koza Ovocná koža bonvivani.sk
@cesminaz normalne sa to zuje. Je to sladke, zdrave pre deti ;)
Teraz je to vlastne to isté,len v tekutom mixovanom stave.
@methi , ako si to myslala s tym , ze si to dala do chladnicky ? tam ti to vyschlo ?Myslim to skor tak , ze ci si to tam mala tak dlho az to vyschlo ? Pytam sa preto , ze mna odradza iba ten dlhy cas kedy treba davat pri suseni pozor . Ja by som urcite zabudla uz po dvoch hodinach na susenie ...:-)
Neprichucovala som ničím.No vyskúšam aj so semiačkami a budem tiež rôzne kreovať túto zdravú ovocnú dobrotu.
@tatranka pekný postup aj foto, zrozumiteľné pre všetkých...
... a toto je čisto marhuľová
@marianne len skús a určite nás obohatíš o svoje skúsenosti.
@bozulka ďakujem.
no aj ja sa budem musieť odhodlať, len by ma zaujímalo to prírodné sušenie, za ako dlho asi sa to na slniečku vysuší, a za druhé, ako to chrániť pred hmyzom ( osy, včely, rôzna chrobač), aha, na plech natiahnuť nejakú sieť, ale akú....? Takže si len počkať na horúce počasie, ako bolo aj minulý rok.
Myslela som si ,že už som hádam len ja nevyskúšala túto ovocnú dobrotu,keď som odprezentovala recept.No vidím,hoci som mala obavu,keď som sem dávala tento recept našej varecháčky, Táni.Bála som sa atakov od varecháčiek. Aby nevzniklo podozrenie z plagiatorstva.No to potom by tu nemohol byť ani jeden uvádzaný recept.Je len náhoda,že Čistinku-Táňu poznáme.Myslím si,že preto recept prezentovala,aby ho ďalej v tejto podobe šírila.Veď ovocie sa suší už roky rokúce,len v inej podobe. Ďakujem za milé a podporné komentáriky.
To sú asi marhule a jahody? Banán si vôbec nedávala? A vidím,že si ju nestrihala ale v pozadí vidím krájač na pizzu,tak asi ním.
túto kožu som robila ešte v lete a na slnku, ja som ešte v rúre nerobila... len na slnku som sušila, ja som doteraz len tak robila, že som rozmixovala každý druh ovocia zvlášť a buď som každý druh aj zvlášť sušila alebo som robila pomocou lyžice pásiky a striedala som pritom ovocie ako v tomto prípade, na fotke je marhuľa a jahody... ešte mám v chladničke :-) a máš pravdu, krájam kolieskom na pizu... mne sa zase páčilo tvoje strihanie, nabudúce urobím aj ja také zúbkaté, lebo také nožnice mám...
@evusik tvoj blog je naozaj veľmi pekne spracovaný.
A ja sa zase pokúsim po vašich skúsenostiach a radách tiež urobiť zo sušeného ovocia nejaké inovované zaujimavosti.
A to strihanie ozdobným strihom som skúsila len ako jedinú ozdobu,ktorú som chcela vykúzliť na tomto zdravom recepte.
Ďakujem vám.
Keď môžem poradiť, je dobre použiť aj fóliu na pečenie, je to lepšie ako na papieri na pečenie, veľmi ľahko usušenú kožu stiahnete. Vlani som sušila kompletne len na slnku , marhuľová koža.
lh4.googleusercontent.com/loESbyQCsSBY2S4ulweRTKLqH1VBLtChEa3Rsry...
Dnes som robila z rebarbory a doplnila som o trochu iného ovocia.
Konečne je aj u nás slniečko a ja mám balkón na juh,takže sa už ovocné pláty sušia na balkóne.Zakryla som ich bavlnenou dierkovanou záclonou,aby mi tam nejaký hmyz nenapadal a zároveň,aby sa dobre sušila.Veď uvidím.
Ty ju máš krásnu.
Keďže nemám vlastné produkty ovocia,dostala som rebarboru na koláčik.No napečené som v tom čase mala a tak ma napadla myšlienka,vyprodukovať ovocné,sušené pláty z rebarbory a vysušiť ich na slnku.
Urobila som tak.Sušila som síce dlhšie,pretože slniečka bolo u nás striedavo,oblačno,ale trvalo to 4,5 dňa.Ovocné pláty sú tvárnejšie a aj chutnejšie.Prikladám foto.
Synovec dorazí tak o štyri mesiace....
Stačí ich nalámať a jesť ako chipsy.