Ovocná koža fotorecept

tatranka - fotkatatranka, 20. mája 2014
Ovocná koža (fotorecept)
Foto: tatranka

Tento recept prezentovala v televízii,bývala vareškárka Čistinka.Súťažila s nim.Už vtedy som si povedala,že recept vyskúšam.No akosi k tomu nedošlo. Až včera som sa ho rozhodla urobiť. Je to na spracovanie veľmi jednoduchý recept.

15 minút
príprava
8-9 hodín minút
na 75-80 °C

Suroviny

500 g
2 ks
1 ks
pár lístočkov

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Použila som túto vlastnú,malú dávku,preto že som nevedela ako to dopadne.Ovocnú kožu som robila po prvý krát. Použila som jahody,dva banány,jablko,a lístky medovky.Bez cukru a iných ingrediencii.

    Ovocná koža (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Umyté jahody a ošúpané banány,jablko zbavené jaderníka,som nakrájala na menšie kúsky a vložila do mixéra. / Banány sú na obrázku tri,ale spracovala som len dva./

    Ovocná koža (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Zmixovala som to na hustú kašu.

    Ovocná koža (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Naliala na pekáč s mastným papierom.Vrstva mala asi 2-3 mm.

    Ovocná koža (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    A potom zmes išla do rúry na sušenie.Sušila som ju 8.00 hod.Na 75-80 0C. Kraje mi trochu obschli a mali tendenciu sa lámať.Na budúce to už budem sledovať a teplotu ešte asi znížim. Vraj sa koža dá sušiť aj na slniečku.To ešte nemám odskúšané.

    Ovocná koža (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Celá ovocná koža,musí veľmi dobre vychladnúť,aby vám mastný papier zišiel dole.Mala som s tým trochu problém.Hlavne v tých zasušených okrajoch.No poradila som si.Na budúce budem už zase múdrejšia.Kožu som strihala v pásoch nožnicami na ozdobný strih. A tu je už výsledok môjho snaženia.

    Ovocná koža (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    A celý postup.Tu je recept,podľa ktorého som pracovala.http://bonvivani.sk/recepty/ovocna-koza Ovocná koža bonvivani.sk

    Ovocná koža (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

51 komentárov k receptu
@cezminaz to je ako dobrotka,namiesto koláčika,alebo inej sladkosti.No je to zdravá pochúťka.Veď je to vlastne sušené ovocie.V zime už roky do zadu sušili už moji rodičia,pokrájané na tenučko,jabĺčka,hrušky.Neboli mixéri,tak sa takto predlžovala životnosť ovocia.
Teraz je to vlastne to isté,len v tekutom mixovanom stave.
@tatranka :si veľmi šikovná,krásna prezentácia,zdravý recept.Chystala som sa vyskúšať recept hneď,ako ho uverejnila @cistinka ,len akosi nedošlo k tomu.Ale teraz si ma nakopla.....:-),lebo niečo mlsať sa žiada,tak prečo nie zdravé,nie?
Verte,že to je veľmi jednoduchá záležitosť.Len treba vystihnúť to sušenie a aj hrúbku,na plechu.Táto várka,ktorú som robila je na jeden plochý plech.Ja som mala 4O cm x 32 cm.No na budúce to budem robiť na trošku menší plech.Zmes mi krajoch obschýnala.Asi by mala byť o niečo hrubšia.
Robila som ju uz aj tak, ze som zmes rozotrela na plechovy tanier a dala do chladnicky. Neminula som tak zbytocne energiu pri suseni v rure a koza bola super. Tiez je dobre, robit to v lete priamu na slniecku. Inak je to velmi stary recept a takto sa napriklad tu na dedinach spracovaval prebytok ovocia, aby mali deti zdrave mlsanie. Ja robievam mangovu, vola sa Aam Papad (aam je mango v hindstine). Velmi pekne @tatranka
Pokusalo ma uz niekolkokrat aby som ten recep od @cistinky vyskusala -nikdy som sa vsak k tomu neodhodlala :-( Preto sa tesim , ze si mala tolko odvahy, urobila to a hlavne - pridala na Varechu .
@methi , ako si to myslala s tym , ze si to dala do chladnicky ? tam ti to vyschlo ?Myslim to skor tak , ze ci si to tam mala tak dlho az to vyschlo ? Pytam sa preto , ze mna odradza iba ten dlhy cas kedy treba davat pri suseni pozor . Ja by som urcite zabudla uz po dvoch hodinach na susenie ...:-)
@babidka presne tento problém zo sušením som mala aj ja.Mám Kombinovaný sporák a rúru elektrickú.Maximum pečenia mám na dve hodiny.Robila som to od pred 12.00 hod do 20.00.Rúru som bola prepínať a nastavovať 4 krát.@cistinka píše,najlepšie vraj na noc nechať sušiť,no to by som bola musela 4x v noci vstať a to sa mi veru nechcelo.Ešte v lete vyskúšam na balkóne na slniečku.Dám vedieť,ako sa mi darilo.
V lete keď bolo horúco na terase som mala rozložených aj 9 plechov,spracovala som všetky slivky a marhule popadané, prichutené šskoricou,valikovým cukrom. Problém bol akurát s uskladnením na zimu, zistila som že aj moľe túto maškrtu oblubujú.
@takina ďakujem ti za ďaľšiu radu pre nás vareškárky.Myslím,že to slniečko zvládneme.Len nech už svieti. A uložiť jedine do sklených pohárov z uzáverom.Myslím,že potom mole si na ovocnej koži nebudú mať šancu pochutnať.Čistinka,uviedla,že sa môže skladovať aj 3 mesiace.
Neprichucovala som ničím.No vyskúšam aj so semiačkami a budem tiež rôzne kreovať túto zdravú ovocnú dobrotu.
Ty si kuzelnicka @tatranka ,mas to aj krasne naaranzovane.Ja na tuto specialitu od cistinky tiez len naberam dllho odvahu,ale jahod budem mat dost tento rok,tak to vyzera, tak sa mozno odhodlam aj ja.... skusim aj ribezle ci egrese.A perfektny postup:-)
@babidka ano len tak som to dala do chladnicky, aby to vyschlo. Trvalo to samozrejme dlhsie. Ale u nas elektrika draha (piecku mam elektricku), to by bola draha mlsnota. Najlepsie je aj ak to slniecko si myslim.
aj ja veru robievam ovocnú kožu... je to veľmi jednoduché a bez veľkej práce hotové... robievam v lete na slnku, mám balkón na južnú stranu a v lete keď slnko pečie je to za deň usušené... ja ovocnú kožu skladujem v chladničke v uzavretej dóze a aj teraz tam mám uskladnenú čo som robila ešte v lete, takže fakt vydrží... odporúčam všetkým hlavne pre menšie deti je to sladká pochúťka a v lete osvieži aj dospelých...
@tatranka pekný postup aj foto, zrozumiteľné pre všetkých...




... a toto je čisto marhuľová
@evusik paráda!!!!!!!!!!! už aj budem sušiť na slniečku.Tiež mám balkón na južnú stranu. Už sa teším,že chvíľočka práce, a bez námahy,výsledok výborný.@evusik ja som ju nemala takú krásne lesklú ako ty? Kto ho vie prečo?Síce na jednej strane áno,tam kde som odliepala papier.
@marianne len skús a určite nás obohatíš o svoje skúsenosti.
@bozulka ďakujem.
Tak, milé dámy, vidíte, nie ste samy, aj ostatné varešky sa pridajú , na ovocnú kožu sa vraj chystajú. @tatranka , včielka neúnavná, vyskúša snáď všetko a úspechy má, pekná je aj koža od @evusik , jedno je isté, dámy, ste šik......
no aj ja sa budem musieť odhodlať, len by ma zaujímalo to prírodné sušenie, za ako dlho asi sa to na slniečku vysuší, a za druhé, ako to chrániť pred hmyzom ( osy, včely, rôzna chrobač), aha, na plech natiahnuť nejakú sieť, ale akú....? Takže si len počkať na horúce počasie, ako bolo aj minulý rok.
@elysa @eviana @evanaaa nemám skúsenosť so sušením na slnku.No už som písala,že vyskúšam.
Myslela som si ,že už som hádam len ja nevyskúšala túto ovocnú dobrotu,keď som odprezentovala recept.No vidím,hoci som mala obavu,keď som sem dávala tento recept našej varecháčky, Táni.Bála som sa atakov od varecháčiek. Aby nevzniklo podozrenie z plagiatorstva.No to potom by tu nemohol byť ani jeden uvádzaný recept.Je len náhoda,že Čistinku-Táňu poznáme.Myslím si,že preto recept prezentovala,aby ho ďalej v tejto podobe šírila.Veď ovocie sa suší už roky rokúce,len v inej podobe. Ďakujem za milé a podporné komentáriky.
nadherne...kedysi som na ruskych strankach videla susenie ovocia na tento sposob...zatial som to nevyskusala, ale teraz si ma nabudila...lebo to je naozaj zdrava maskrta...ja mam susicku na ovocie...skusim to v nej, ked budu prebytky zo zahrady
@tatranka ja si myslím, že tá lesklosť závisí od toho z čoho je koža robená, priznám sa, že ja som mix ešte nerobila, vždy len z jedného druhu ovocia... ale robím pásikovú kožu, striedam napr. jahodovú a marhuľovú


@evusik nádhera,nádhera! Žasnem.Bola som na tvojom blogu,ktorý odporúčaš na tvojej stránke a nevedela som sa na tvoje stránky vynadívať.Som rada,že som tieto stránky navštívila.Kožu,ktorú si sem pripojila je krásna.Táto bola sušená na slnku? Prosím daj vedieť.
To sú asi marhule a jahody? Banán si vôbec nedávala? A vidím,že si ju nestrihala ale v pozadí vidím krájač na pizzu,tak asi ním.
@tatranka teším sa, že si nakukla na môj blog a že sa ti páči... nemám moc času, ale snažím sa...
túto kožu som robila ešte v lete a na slnku, ja som ešte v rúre nerobila... len na slnku som sušila, ja som doteraz len tak robila, že som rozmixovala každý druh ovocia zvlášť a buď som každý druh aj zvlášť sušila alebo som robila pomocou lyžice pásiky a striedala som pritom ovocie ako v tomto prípade, na fotke je marhuľa a jahody... ešte mám v chladničke :-) a máš pravdu, krájam kolieskom na pizu... mne sa zase páčilo tvoje strihanie, nabudúce urobím aj ja také zúbkaté, lebo také nožnice mám...
Velmi pekne spraveny recept, inac velmi stary deckam sme kupovali ked sme zili v afrike pred 30 rokmi.No a pre take sukilku co su na Vareche taka mala inspiracia pre detsku party kde pouzit ovocnu kozu na balenie ovocnych sushi :-)



@2010 to je ohromný nápad s tým sladkým,ovocným detským sushi.Ako vidím,varecháčky sú ohromne nápadité a veľmi šikovné.
@evusik tvoj blog je naozaj veľmi pekne spracovaný.
A ja sa zase pokúsim po vašich skúsenostiach a radách tiež urobiť zo sušeného ovocia nejaké inovované zaujimavosti.
A to strihanie ozdobným strihom som skúsila len ako jedinú ozdobu,ktorú som chcela vykúzliť na tomto zdravom recepte.
Ďakujem vám.
Ďakujem Jarka za foto a za postrehy.Ja som ju robila prvý krát.Dala som ju na mastný papier a nie na fóliu,lebo som nevedela ako sa bude chovať pri dopečení.Nechcela som si fólie poškodiť.
Dnes som robila z rebarbory a doplnila som o trochu iného ovocia.
Konečne je aj u nás slniečko a ja mám balkón na juh,takže sa už ovocné pláty sušia na balkóne.Zakryla som ich bavlnenou dierkovanou záclonou,aby mi tam nejaký hmyz nenapadal a zároveň,aby sa dobre sušila.Veď uvidím.
Ty ju máš krásnu.
Sľúbila so,že ak budem robiť ovocné pláty-ovocnú kožu a sušiť ju na slnku,že budem varechačky informovať o výsledku.
Keďže nemám vlastné produkty ovocia,dostala som rebarboru na koláčik.No napečené som v tom čase mala a tak ma napadla myšlienka,vyprodukovať ovocné,sušené pláty z rebarbory a vysušiť ich na slnku.
Urobila som tak.Sušila som síce dlhšie,pretože slniečka bolo u nás striedavo,oblačno,ale trvalo to 4,5 dňa.Ovocné pláty sú tvárnejšie a aj chutnejšie.Prikladám foto.

Najlepšie sa ti uskladní v nejakom skle a v chlade.ja som ju držala nastokanú na paličkách- hurkových v mikroténovom sáčku v mrazničke.Po vybratí bola chutná-čerstvá.

Pridaj komentár k receptu: