Oškvarkovo-zemiakové pagáčiky

vierina - fotkavierina, 27. januára 2014
Oškvarkovo-zemiakové pagáčiky
Foto: vierina

Tento recept som dostala od mojej kamarátky a keďže som ho trošinku vylepšila, chcela by som sa o neho s vami podeliť :) Zobraziť celý popisTento recept som dostala od mojej kamarátky a keďže som ho trošinku vylepšila, chcela by som sa o neho s vami podeliť :)

70
porcií
120 minút
príprava
15 - 20 minút
na 200 °C

Suroviny

500 g
250 g (alebo Hera)
1 ks
1 ks
1 PL
2 dcl
30 g
250 g
1 ČL
80 g




Postup

  1. 1

    Z časti mlieka, cukru, trošky múky a droždia si urobíme kvások, ktorý po vykysnutí zmiešame s ostatnou múkou, roztopeným margarínom (palmarín), mliekom, nastrúkaným zemiakom, vajcom a žĺtkom.

  2. 2

    Vykysnuté cesto na pomúčenej doske vyvaľkáme do obdĺžnika, potrieme pomletými oškvarkami, zložíme 4 x na seba a necháme prikryté stáť 25 minút. Potom ešte 2 x po 25 minútach prekladáme ako lístkové cesto alebo lepšie na pochopenie ako vreckovku. Nakoniec cesto vyvaľkáme na hrúbku asi 2 cm, nožom na ňom vytvoríme hustú mriežku a okrúhlou formičkou vykrajujeme pagáčiky.

  3. 3

    Uložíme ich na plech, potrieme rozšľahaným vajcom, necháme vykysnúť, znovu potrieme vajcom prípadne posypeme sezamom a upečieme.

Diskusia k receptu

marienka44
@Vierina ,presne take iste som vcera piekla ja, az na ten Palmarin. Ja som do cesta davala domacu bravc.mast. A len asi 70 g. Rodina chvalila, ze som este take dobre nikdy neurobila. Vnucka sa ich nevedela dojest. Vareny zemiak som postruhala priamo na natrete oskvarky. Moje boli tiez posypane sezamom. Odporucam a ukladam do KK.
vierina
Naozaj sú super...veľmi ma poteší ak potom dáte vedieť, či sa podarili :)
vierina
marienka44@ nabudúce skúsim s tou masťou, čiže iba sa mení dávka masti ?
eviana
@vierina , vyzerajú krásne, super sa Ti podarili. Namiesto palmarínu aj maslo môžeš pridať, alebo ako radí marienka44 masť... ide o to, aké mastné sú ošvarky, ak sú suchšie, viac mäsové, pridaj viac, ak sú mastnejšie, tak pridaj menej... jednoducho "přiměřene" :)