Oškvarkovo-zemiakové pagáčiky
Autor receptu: vierina
Tento recept som dostala od mojej kamarátky a keďže som ho trošinku vylepšila, chcela by som sa o neho s vami podeliť :)
70 porcií |
120 minút príprava |
15 - 20 minút na 200 °C |
Postup
- Z časti mlieka, cukru, trošky múky a droždia si urobíme kvások, ktorý po vykysnutí zmiešame s ostatnou múkou, roztopeným margarínom (palmarín), mliekom, nastrúkaným zemiakom, vajcom a žĺtkom.
- Vykysnuté cesto na pomúčenej doske vyvaľkáme do obdĺžnika, potrieme pomletými oškvarkami, zložíme 4 x na seba a necháme prikryté stáť 25 minút. Potom ešte 2 x po 25 minútach prekladáme ako lístkové cesto alebo lepšie na pochopenie ako vreckovku. Nakoniec cesto vyvaľkáme na hrúbku asi 2 cm, nožom na ňom vytvoríme hustú mriežku a okrúhlou formičkou vykrajujeme pagáčiky.
- Uložíme ich na plech, potrieme rozšľahaným vajcom, necháme vykysnúť, znovu potrieme vajcom prípadne posypeme sezamom a upečieme.