Oškvarkové pagáčiky so smotanovým cestom fotorecept

margaretka28 - fotkamargaretka28, 21. januára 2014

Viem, že je ich tu už dosť, ale takýto recept som tu nenašla a tak Vám ho ponúkam, možno sa bude niekomu hodiť :-)

110 kusov
porcií

Suroviny

500 g
500 g
200 g
42 g
3 ks
1,5 ČL
1 ks na potretie

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Večer som vybrala smotanu z chladničky a nechala som ju na kuch. linke do rána zohriať na izbovú teplotu. Ráno som do nej rozmrvila droždie a nechala napučať kvások.

    Oškvarkové pagáčiky so smotanovým cestom (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Z múky som odobrala tretinu a zmiesila som ju s pomletými oškvarkami.

    Oškvarkové pagáčiky so smotanovým cestom (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Ostatnú múku som preosiala na dosku, pridala som soľ, vajcia a smotanový kvások.

    Oškvarkové pagáčiky so smotanovým cestom (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Vymiesila som hladké cesto, trošku sa mi to lepilo, zrejme preto, že boli veľké vajíčka a tak som pridala ešte ai 100 g múky.

    Oškvarkové pagáčiky so smotanovým cestom (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Cesto som rozvaľkala a potrela oškvarkovou hmotou.

    Oškvarkové pagáčiky so smotanovým cestom (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Preložila som ho z oboch strán.

    Oškvarkové pagáčiky so smotanovým cestom (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    A poskladala, znovu rozvaľkať a poskladať, opakovať trikrát bez čakania.

    Oškvarkové pagáčiky so smotanovým cestom (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Trikrát zložené a rozvaľkané vykrojila malé pagáčiky, vyšlo mi 110 kusov.

    Oškvarkové pagáčiky so smotanovým cestom (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Uložila som ich na plech, potrela rozšľahaným vajcom, nechala som ich hodinu pokysnúť na plechu a upiekla na 180 stupňoch asi 20 minút, treba sledovať :-) Sú chrumkavé a vydržia také aj na druhý deň a možno aj viac, to neviem, lebo ich vždy zjeme skor :-)

    Oškvarkové pagáčiky so smotanovým cestom (fotorecept) - obrázok 9

Diskusia k receptu

34 komentárov k receptu
@margaretka28 , jooj tie by bodli, vyzerajú super :) Smotanu vždy pridávam do kysnutého cesta, je z nej vláčnejšie, ale dávam len za lyžicu, veru vyskúšam pridať aj viac, podľa Tvojho receptu, ďakujem za skvelý tip :)
tento recept je ten naj naj na oskvar pagaciky. Presne ako pises su krasne chrumkave a to ja milujem. Vzdy si ich supnem cast do mraznicky a postupne ked mam chut tak po 2-3 si vyberiem chvilocku necham ohriat v miestnosti a chrumkam ich. Robim podla tohto receptu pagaciky uz par rokov a este som nenasla taky recept ktory by mi chutil viac.
Pred par dnami som robila tvoje pagaciky(moje prve).robila som ich presne podla tvojho postupu.nevirm ci som mohla urobit zle nenarastli mi a boli strasne suche. :-(
@vladka86 , mrzí ma, že sa nepodarili, ale nerozumiem, že boli suché, lebo smotanové cesto je vláčne a pomer múka a oškvarky je 1:1, takže by určite nemali byť suché, ked ti nenarástli, mohla si mať aj zlé kvasnice, inak si to vysvetliť neviem
@vladka86 , neviem si ani predstaviť z akého dôvodu si mala pagáčiky suché, už len to, že do nich idú oškvarky, ktoré to celé premastia a smotana, ktoré cesto zvláčni sú zárukou, že suché byť nemôžu. Dodržala si presne pracovný postup? Neboli oškvarky suché - mäsové?
A že Ti nenarástli? Kvások sa Ti zdvihol? Na plechu keď boli hodinu, podkysli? Mala si ich v teple?
Neexistuje, ak si robila všetko podľa receptu krok za krokom aby sa nevydarili, je to skvelý recept.
@Kimlo (7.4.2019 16:14)

Tak som ich dnes skúsil. Len som si dobré neprečítal recept a dal som o jedno vajce na viac. tak som mal redšie cesto. Preto sa trochu rozliali, ale na chutí to pravdaže neuberá. Na druhy krát budem vedieť. Veľmi mi chutia. Ozaj sú dobré.


Pekne sa Ti podarili kamarát, ja som dal hneď na začiatku pre istotu len 2 vajcia, teda o jedno menej ako v recepte. Cesto bolo akurát.

Pridaj komentár k receptu: