Foto: jokin
Stále som sa snažil urobiť také pagáčiky ako robila moja svokra. Tá nemala žiadny recept. Vždy robila od oka, ale vždy boli fantastické. Toto Zobraziť celý popisStále som sa snažil urobiť také pagáčiky ako robila moja svokra. Tá nemala žiadny recept. Vždy robila od oka, ale vždy boli fantastické. Toto je výsledok môjho snaženia a dá sa povedať, že aj rodina ho pokladá za veľmi dobrý. Viem že je tu množstvo receptov na pagáče, ale ak chcete vyskúšajte aj tento a potom môžte posúdiť ich chuť. Inak preto sú to kocky, Lebo som si vykrajovátko tak vyformoval aby som mohol vykrajovať bez odkrojkov. Nejaké zostanú aj mne ale je ich omnoho menej.
príprava
na 250 °C
Postup
-
1
Okrem soli tu sú použité suroviny.
-
2
Z múky a ostatných surovín urobím klasické kysnuté cesto. Samozrejme bez oškvarkov. Cesto nechám iba podkysnuť.
-
3
Cesto rozvaľkám na cca 1,5 cm hrúbku. Ja natieram oškvarky iba do strednej časti lebo skladám do stredu a tým ich potom mám všade. Na cesto natriem iba dve tretiny oškvarkov, tretia časť príde na rad až neskôr. Inak ak použijete tieto mleté oškvarky tak je potrebné ich posoliť, lebo nie sú slané a tiež ich je dobré trochu zohriať, ľahšie sa rozotierajú. Ešte po vrchu posypem nasekané oškvarky a začnem prekladať.
-
4
najskôr takto
-
5
potom takto
-
6
poskladané cesto otočím zloženou časťou na dol a nechám tak pätnásť minút podkysnúť.
-
7
zas rozvaľkám, teraz na hrúbku cca 2 cm , natriem zvyšné oškvarky a posypem sekané oškvarky
-
8
opäť poskladám a nechám aj podkysnúť.
-
9
no a už iba rozvaľkám na hrúbku cca 2 cm, pobehám ostrôžkou a môžem začať vykrajovať. Toto je to moje upravené vykrajovadlo
-
10
no a takto to ide bez odrezkov
-
11
pagáče dám na plech ktorý mám vystlaný papierom. Tu ich potrem žĺtkom a konečne môžem piecť.
-
12
no a takto nejako majú vyzerať po upečení. Teplotu iba odhadujem pečiem v plynovej trúbe.
kedy si ich robil? ešte máš? pribehnem na oldomáš! šak závidím tvojej žene...mať takéto škvarkovníky na tanieri naložené..jednej vyvára a vypeká @gordonko...druhej ty zasa...a ja si musím sama..dofrasa...:-))
neodmietneš ma..že nie???pošlem muža k tebe na školenie...:-)
A že sú štvorcové? Ak pečiem na nejakú oslavu vykrajujem, ak na zjedenie len tak sami doma, k niečomu, vezmem radličku a mám ich na štvorce pokrájané raz-dva. Veď na tvare nezáleží, nie?
@Jokin , takže skúsim hneď, len nemám kyslú smotanu, ale možno aj jogurt plnotučný 10 % poslúži, ostatné mám všetko. Uvidíme ako to dopadne, keď sa skúša niečo nové, ale obyčajne dobre, lebo potom druhýkrát už človek (aspoň ja) skúša experimentovať a meniť a dopĺňať.