Orgovánový sirup

Orgovánový sirup

Autor receptu: redakcia

Voňavý sirup z orgovánových kvietkov je životabudičom v období, keď sa cítime v strese, pôsobí osviežujúco aj omladzujúco. Pripravuje sa z kvetov, ktoré ešte nie sú úplne rozkvitnuté.

20 (+ lúhovanie) minút
príprava
5 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Z dvadsiatich vetvičiek orgovánu otrháme okvetné lístky bez zelených stoniek. Do litra prevarenej vody pridáme 750 g kryštálového cukru, varíme asi 5 minút.
  2. Pridáme 1 biocitrón nakrájaný na tenké kolieska a 30 g kyseliny citrónovej.
  3. Do väčšej, aspoň trojlitrovej sklenenej nádoby vysypeme kvety orgovánu a zalejeme ich horúcim cukrovým sirupom. Necháme prikryté gázou na chladnom a tmavom mieste lúhovať 3 dni.
  4. Potom precedíme cez jemnú gázu do fliaš a sirup uchovávame v chladničke. Na limonádu zalievame jeden diel sirupu ôsmimi dielmi vody.