Orgovánový sirup
Orgovánový sirup
Autor receptu: redakcia
Voňavý sirup z orgovánových kvietkov je životabudičom v období, keď sa cítime v strese, pôsobí osviežujúco aj omladzujúco. Pripravuje sa z kvetov, ktoré ešte nie sú úplne rozkvitnuté.
20 (+ lúhovanie) minút príprava |
5 minút tepelná úprava |
Postup
- Z dvadsiatich vetvičiek orgovánu otrháme okvetné lístky bez zelených stoniek. Do litra prevarenej vody pridáme 750 g kryštálového cukru, varíme asi 5 minút.
- Pridáme 1 biocitrón nakrájaný na tenké kolieska a 30 g kyseliny citrónovej.
- Do väčšej, aspoň trojlitrovej sklenenej nádoby vysypeme kvety orgovánu a zalejeme ich horúcim cukrovým sirupom. Necháme prikryté gázou na chladnom a tmavom mieste lúhovať 3 dni.
- Potom precedíme cez jemnú gázu do fliaš a sirup uchovávame v chladničke. Na limonádu zalievame jeden diel sirupu ôsmimi dielmi vody.