Orechovo-karamelový a bezlepkový zákusok fotorecept

frezia68 - fotkafrezia68, 25. januára 2015
Orechovo-karamelový a bezlepkový zákusok (fotorecept)
Foto: frezia68

Vyskúšala som bezlepkovú verziu, ale ak urobíte z bežnej múky, bude cesto kompaktnejšie a nebude sa krušiť.

10
porcií
40 minút
príprava
30 minút
na 180 °C

Suroviny

Na cesto:
225 g
125 g studené
1 ks
2 PL
1 ČL
2 PL chladná
Na karamel:
165 g
100 g
160 ml
1 ČL
Na posyp:
100 g mleté
150 g na dozdobenie
 na potretie
Čokoládová poleva:
200 g
80 ml

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Pripravím si múku, studené maslo, ktoré rozdrobím a spracujem s múkou.

    Orechovo-karamelový a bezlepkový zákusok (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Potom pridám žĺtko, studenú vodu a cukor. Ja som cukor nedala, ale upečené cesto som tenko potrela lekvárom. Cesto dobre vypracujem a dá sa aj robotom. Ak je dobre vymiesené, zabalím do fólie a dám na 30 min. do chladu.

    Orechovo-karamelový a bezlepkový zákusok (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Potom rozvaľkám a dám do tortovej formy, okraje trocha dvihnem, popichám vidličkou a dám do rúry vyhriatej na 180°C asi na 25 min. Takéto maslové cesto sa doporučuje prikryť pokrčeným papierom (kvôli lepšiemu tvarovaniu papiera) a zaťažiť strukovinou, alebo kamienkami, ale ja to nerobím a vždy sa mi pekne upečie, nenafukuje sa.

    Orechovo-karamelový a bezlepkový zákusok (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Vychladnuté upečené cesto natriem tenko lekvárom,posypem mletými orechmi ....moja skúsenosť-vynechať lekvár, lebo pre mňa je zákusok presladený, alebo natrieť ešte tenšie. Ale som chcela tie mleté orechy prilepiť :-)

    Orechovo-karamelový a bezlepkový zákusok (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    ... a ešte pridám celé orechy. Podarilo sa mi kúpiť nelúpané dosť lacné, tak nešetrím :-).

    Orechovo-karamelový a bezlepkový zákusok (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Na to nalejem karamel, ktorý som pripravila z trstinového cukru, vanilkovej esencie, Alsanu a šľahačkovej smotany. Ak karamel vzkypí, stíšim plameň a ešte varím asi 7 min., nechám trocha odstáť a nalejem na orechy. Dám na balkón vychladiť. A ak je karamel chladný, polejem polevou, na ktorú použijem čokoládu...Fotku s karamelom som omylom vymazala z aparátu, takže pridám aspoň horkú čokoládu, ktorú som vylepšila kúskami 81%, ktorá ma zachraňuje pred chuťou na mlsanie :-)

    Orechovo-karamelový a bezlepkový zákusok (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    ... a šľahačkovú smotanu. Vyberiem z tortovej formy, polejem,nechám vychladnúť a pokrájam. Takto vyzerá v reze a cesto z bezlepkovej múky sa kruší, tak som návšteve maskovala šľahačkou. Doporučujem krájať na menšie rezy, lebo je sýty a mne jeden kúsok stačil, lebo od podobných sladkostí odvykám.Len kysnutý makovník, orechovník a slivkáč majú zelenú kedykoľvek :-). Pekný deň každému,kto dočítal:-) .

    Orechovo-karamelový a bezlepkový zákusok (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    A tu je ešte kúsok bezlepkového, aby ste videli v reze, že na špici sa kruší. Ale ten zákusok som robievala a z bežnej múky bol vydarený:-)

    Orechovo-karamelový a bezlepkový zákusok (fotorecept) - obrázok 8

Diskusia k receptu

7 komentárov k receptu
veľmi dobre vyzerá, karamel, orechy, čokoláda, všetko moje, nuž ak by som pre iných upiekla a okoštovala, ale karamel na dia prerobiť neviem a manžela trápiť nechcem
Ja by som si tiež dala, ak by som mala :) a @havino , kúp si Sukrin Gold a môžeš si robiť niečo podobné ako karamel. Dobre karamelizuje a má len GI 1 a na 100g len 1 gram netto sacharidov.
@frezia68 , ty si dobre upiekla bezl. verziu a ako sa zdá, dá sa aj diabetická.
@frezia68...no bolo mi treba takto pred polnocou tu nakúkať? Toto lakocinka presne podľa mojej chute - karamel, orechy, čokoláda - dám Ti pol kráľovstva zaň, mňam :) 5* - inak sa nedá ;)

Pridaj komentár k receptu: