Orechovo- karamelová torta

Mária Vitanovcová
šéfkuchárka horskej chaty Šindľovec vo Zverovke, 5. júna 2011
Orechovo- karamelová torta
Foto: Pravda - Robert Hüttner

Suroviny

6 ks
6 pl , studená
300 g
300 g
 a múka na vymastenie a vysypanie formy
 hrsť
Plnka:
1 dl
0,25 l
2-3 PL
200 g
300 g
Kakaová poleva:
80 g
80 g
2 kl
2 pl
2 pl




Postup

  1. 1

    Vajcia miešame s cukrom, pričom po lyžičkách pridávame vodu. Miešame pol hodiny. Potom primiešame múku a hrsť orechov, cesto dáme do vymastenej a múkou vysypanej tortovej formy a v mierne vyhriatej rúre upečieme. Počas pečenia rúru neotvárame. Pečieme asi hodinu. Ak by sa torta zvrchu pripaľovala, položíme na ňu alobal.

  2. 2

    Tortu necháme vychladnúť a potom ju vyklopíme. Dvakrát ju prekrojíme, naplníme, spojíme a povrch polejeme polevou, boky obsypeme orechmi, vrch torty olemujeme plnkou – ozdobným vrecúškom, nakoniec povrch torty ozdobíme čerešňami.

  3. 3

    Plnka: Cukor upálime na karamel, hneď zalejeme vodou a rozvaríme. Mlieko rozmiešame s maizenou, za stáleho miešania privedieme k varu, chvíľu povaríme a odstavíme. Potom do kaše pridáme karamel a miešame, až kým nevychladne. Nakoniec primiešame zmäknuté maslo.

  4. 4

    Kakaová poleva: Margarín, cukor, maizenu, mlieko a kakao vymiešame nad parou na hladkú polevu. Nesmie sa variť.

Diskusia k receptu

janger
Torticka je krasna. Ta prostredna vrstva sa mi zda ina, ako je v popise...
hany2
aj poleva na vrchu sa mi nevidí ako kakaová, nie je to iné foto?
kata50
Orechy a karamel sú výborná zostava. @janger a @hany2 aj ja mám taký pocit z tejto snímky. Ako keby bola prostredná vrstva niečím popolievaná. :-)
martamm
Mne tiez chyba na vrchu kakaova poleva....Inak kombinacia surovin super
evanaaa
Ten stred vypadá ako iný korpus, sú tam dve tenšie vrstvy plnky, a tá akoby bola aj na vrchu, bez polevy. Ale receptík je dobrý, s orechami mám aj ja rada.
zifi
Krasna torticka, len mi vrta hlavou to tmave cesto, co je na obrazku v strede...
3sandra3
super tortička,,,, upečiem na sestrine narodky,,, mňamková
zuzihassi
najkatastrofálnejšia torta, akú som kedy robila, nie je možné piecť tortu hodinu, páli sa všetko, ale menej je to tiež o ničom, lebo to je surové. no proste tu hromžím jak šlak.. do mlieka dajte aspon 4 lyžice maizeny, inak je to také riedke, že s toho môžete urobiť akurát tak koktail
zuzihassi
Poleva: katastrofa, všetko stieklo a chuť katastrofa tiež :-( zbytočne vyhodené peniaze a zabitý čas :-( a mohli pridať originál fotku, nie toto..
3sandra3
ako si tak opäť čítam rozpis surovín na plnku, tak tiež sa mi zdá, že by z toho vznikla riedka plnka, tak ako píše
zuzihassi
ankad
ja mam podobnu kakaovu polevu ktoru pouzivam aj na medove rezy. V tomto recepte je mlieko aj maizena, treba to varit. Spolu vsetko rozmiesame a na miernom ohni varime pokial nezacne bublinkovat, odstavime na minutu dve a polejeme tortu.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia