Orechovo- karamelová torta
šéfkuchárka horskej chaty Šindľovec vo Zverovke, 5. júna 2011

Foto: Pravda - Robert Hüttner
Suroviny
| 6 ks |
|
| 6 pl , studená |
|
| 300 g |
|
| 300 g |
|
| a múka na vymastenie a vysypanie formy |
|
| hrsť |
|
| Plnka: | |
| 1 dl |
|
| 0,25 l |
|
| 2-3 PL |
|
| 200 g |
|
| 300 g |
|
| Kakaová poleva: | |
| 80 g |
|
| 80 g |
|
| 2 kl |
|
| 2 pl |
|
| 2 pl |
|
Postup
-
1
Vajcia miešame s cukrom, pričom po lyžičkách pridávame vodu. Miešame pol hodiny. Potom primiešame múku a hrsť orechov, cesto dáme do vymastenej a múkou vysypanej tortovej formy a v mierne vyhriatej rúre upečieme. Počas pečenia rúru neotvárame. Pečieme asi hodinu. Ak by sa torta zvrchu pripaľovala, položíme na ňu alobal.
- 2
Tortu necháme vychladnúť a potom ju vyklopíme. Dvakrát ju prekrojíme, naplníme, spojíme a povrch polejeme polevou, boky obsypeme orechmi, vrch torty olemujeme plnkou – ozdobným vrecúškom, nakoniec povrch torty ozdobíme čerešňami.
- 3
Plnka: Cukor upálime na karamel, hneď zalejeme vodou a rozvaríme. Mlieko rozmiešame s maizenou, za stáleho miešania privedieme k varu, chvíľu povaríme a odstavíme. Potom do kaše pridáme karamel a miešame, až kým nevychladne. Nakoniec primiešame zmäknuté maslo.
- 4
Kakaová poleva: Margarín, cukor, maizenu, mlieko a kakao vymiešame nad parou na hladkú polevu. Nesmie sa variť.
Tipy na recepty z Varechy
Tipy na články z Varechy
- 2








zuzihassi