Orechové maslo
Orechové maslo

Orechové maslo

jaraw - fotkajaraw, 3. januára 2018
15 minút
príprava

Suroviny

100 g




Postup

  1. 1

    Orechy vložíte do mixera a mixujete. Po chvíli mixér vypnete, zoškrabete väčšie kúsy orechov, ktoré ostali po bokoch mixéra a mixujete ďalej. Toto opakujete, kým nedosiahnete tuhú hmotu. Hotové maslo skladujte v uzavretej nádobe v chladničke.

Diskusia k receptu

bubaya
Ja sa bojím, že to môj sekáčik nezvládne, už som jeden odpálila, keď som mlela veľa mäsa. Kupujem mandľové aj orechovo-kešuové za strašné peniaze. Aký máš mixér, výkon, počet nožov????? Ďakujem.
katka78
@Bubaya (3.1.2018 21:37) Neviem, či pomôže, ale ja robievam podobne z mandlí a stačí mi na to tento najobyčajnejší sekáčik z Lidla (Silvercrest, 260W) za pár eur. Najprv orech naseká, postupne sa trením vytvára teplo, uvoľňuje tuk a hustá masa redne. Ak k orechom pri mixovaní rovno pridáš za lyžicu oleja, pôjde to oveľa lepšie.


braxi
ako potom máslo využijem?...nikdy som o takomto nepočula, tak sa nečudujte, že sa čudujem :o(
mirop
@Braxi (4.1.2018 08:19)

a o arasidovom masle si pocula? mozes zuzitkovat rovnako
evanaaa
Nemusí to byť zlé, len neviem, ako dlho takéto domáce spracovanie vydrží, nestuchne to? Asi treba čím skôr skonzumovať, takže sa oplatí len vtedy, ak ho budeme k niečomu konkrétnemu potrebovať.
strucik
@Evanaaa (4.1.2018 18:24)

Ja som niekde počul, že ak to skladuješ dlhšie než týždeň, tak to môže stuchnúť, ale zase neviem, či to s tým maslom nie je ako s olomouckými tvarôžkami, že čím staršie, tým lepšie, ale ja som také maslo nikdy nerobil ani nejedol a vlastne ani tvarôžky som nikdy nerobil ani nejedol, len som o tom niekde čítal, ale netuším kde.
2x mirop a astor
bubaya
Ja som sem písala a posielala z tabletu a vidím, že to neprešlo.
@Katka78 , mám taký istý, len inej značky, takže skúsim.
Orechové, mandľové, arašídové, aj mix orechov u nás milujú decká ako nátierku na chleba, zmiešam ho s trochou medu, miesto nutelly. Maslo sa dá použiť do koláčov, zo dve lyžice miesto obyčajného masla, švagor s tým robí brownies. Mne osobne to chutí najviac na takom obyčajnom maslovom keksíku, to si jeden natriem, druhým zlepím, ku kávičke pochúťka. V chladničke vydrží dlho, v špajzi by som ho nedržala, to sú nerafinované a nekonzervované oleje, tie dlho nevydržia. Na mandľovom sa na vrchu objaví trochu oleja, tak to vždy rozmiešam. Je to kalorická bomba, ale zas je to neuveriteľne dobré a zdravé. Ak ste niekde niekedy používali arašídové, tak toto je také isté, len z iných orechov.
bubaya
@Strucik (4.1.2018 18:34)

Tu neplatí Čím staršie, tým lepšie. Je jeden indikátor - vlastný nos. Kým to nesmrdí stuchnutým olejom, je to dobré. Keď začne smrdieť čo i len trochu, treba vyhodiť. Treba dbať na to, aby zbytky neboli na uzávere, alebo okraji nádoby, v tenkej vrstve začína olej tuchnúť rýchlejšie. Olej sám o sebe je konzervant, takže určite nie týždeň, v chladničke kľudne aj pol roka. Hlavne si to nerob z kila orechov, stačí 20 dkg, keď to pomixuješ, bude toho na dne misky.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia