15 minút
príprava
príprava
Postup
-
1
Orechy vložíte do mixera a mixujete. Po chvíli mixér vypnete, zoškrabete väčšie kúsy orechov, ktoré ostali po bokoch mixéra a mixujete ďalej. Toto opakujete, kým nedosiahnete tuhú hmotu. Hotové maslo skladujte v uzavretej nádobe v chladničke.
a o arasidovom masle si pocula? mozes zuzitkovat rovnako
Ja som niekde počul, že ak to skladuješ dlhšie než týždeň, tak to môže stuchnúť, ale zase neviem, či to s tým maslom nie je ako s olomouckými tvarôžkami, že čím staršie, tým lepšie, ale ja som také maslo nikdy nerobil ani nejedol a vlastne ani tvarôžky som nikdy nerobil ani nejedol, len som o tom niekde čítal, ale netuším kde.
@Katka78 , mám taký istý, len inej značky, takže skúsim.
Orechové, mandľové, arašídové, aj mix orechov u nás milujú decká ako nátierku na chleba, zmiešam ho s trochou medu, miesto nutelly. Maslo sa dá použiť do koláčov, zo dve lyžice miesto obyčajného masla, švagor s tým robí brownies. Mne osobne to chutí najviac na takom obyčajnom maslovom keksíku, to si jeden natriem, druhým zlepím, ku kávičke pochúťka. V chladničke vydrží dlho, v špajzi by som ho nedržala, to sú nerafinované a nekonzervované oleje, tie dlho nevydržia. Na mandľovom sa na vrchu objaví trochu oleja, tak to vždy rozmiešam. Je to kalorická bomba, ale zas je to neuveriteľne dobré a zdravé. Ak ste niekde niekedy používali arašídové, tak toto je také isté, len z iných orechov.
Tu neplatí Čím staršie, tým lepšie. Je jeden indikátor - vlastný nos. Kým to nesmrdí stuchnutým olejom, je to dobré. Keď začne smrdieť čo i len trochu, treba vyhodiť. Treba dbať na to, aby zbytky neboli na uzávere, alebo okraji nádoby, v tenkej vrstve začína olej tuchnúť rýchlejšie. Olej sám o sebe je konzervant, takže určite nie týždeň, v chladničke kľudne aj pol roka. Hlavne si to nerob z kila orechov, stačí 20 dkg, keď to pomixuješ, bude toho na dne misky.
O co ti jde? @Redakcia vymažte tento znevažující a šikanující koment, děkuji.