Orechová torta

marienka44 - fotkamarienka44, 21. apríla 2010

Recept je z Dullovej kuchárskej knihy a pečiem ju na slávnostné príležitosti.

16
porcií
40 minút
príprava
40 minút
na 180 °C

Suroviny

8 ks
200  g
200 g
na špic noža
1 lyžica
50 g
Plnka:
130 g
3 ks
2 kávové lyžičky
250 g
0,25 l




Postup

  1. 1

    8 žltkov vymiešame s 2/3 práškového cukru

  2. 2

    8 bielkov vyšľahať so zbytkom cukru na tuhý sneh. Môže sa pridať aj 1 polievková lyžica studenej vody na kyprenie cesta.

  3. 3

    Postupne pridať do žĺtkov striedavo zmes múky , orechov , sódy bicarbóny a tuhého snehu. Na záver pridať lyžicu rumu. Cesto vyliať do tortovej formy vystlanej pečiacim papierom o priemere asi 24 cm. Piecť v elelktrickej rúre asi pri 160-180 st. Koniec pečenia zistíme zapichnutím špajgle, ktorá musí byť suchá. Tortu po upečeni vyberieme z formy preklopením na podnos "hore nohami". Zaručuje to rovný povrch torty. Po vychladnutí rozrezat elektrickým nožom na 3 časti. Pomôcka pri krájani: na boku torty si označíme pred rozkrojením práš. cukrom zvislý pasik, aby sme ju zložili po naplnení tak, ako sa piekla. Po rozrezani pred naplnením vydatne pokropit rumom vsetky poschodia, aby torta bola šťavnatá. Na krém uvaríme bešamel z mlieka, múky a 3 žĺtkov /nemusia byť/.Vychladnutý bešamel vmiešame postupne do vymiešaného masla s cukrom. Môže sa použiť aj iný, napr. čokoládový krém varený nad parou. Vrch torty polejeme čokoládovou polevou, boky torty obsypeme mletými orechami.

    Orechová torta - obrázok 3

Diskusia k receptu

jerica
Starý , a osvedčený recept , mala som recept od mamy na orecovú tortu , nevedela som kde sa podel, tak teraz som si ho pripomenula , super , vytlačím pre kamarátku a ukladám do mojej KK.
marienka44
Dakujem, rada by som si zalozila aj ja KK, neviem, ako nato. Som tu nová. Pomoze mi niekto?
marienka44
Zabudla som pri recepte uviest, ze po rokrojení vsetky poschodia vydatne pokropím rumom, aby bola sťavnatá.
redakcia
@marienka44 , keď sa ti nejaký recept bude páčiť, stačí vpravo hore kliknúť na "pridať do mojej kuchárskej knihy". Všetky takto odkliknuté recepty potom budeš mať vo svojej K.K. :-), stačí ísť na "Moja Varecha" a tam ju už nájdeš.
asasa40
toto je genialny recept,robila som tuto tortu vzdy mojim detom na narodeniny ale uz par rokov som v zahranici a nemala som recept.uz je v mojej KK:))
lia66
Toto je aj náš naj, naj, naj recept ešte od našej starkej-mám ho napísaný, ako Torta zázrak...a ozaj je skvelá!!!
marienka44
Pridala som foto, ale plnka v tejto torte je cokoladova: varene vajicka nad parou s cokoladou, cukrom krystalovym a kakaom a potom po vychladeni k mase pridane maslo 300 g. Vyborny krem.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia