Orechová torta

Autor receptu: marienka44

Recept je z Dullovej kuchárskej knihy a pečiem ju na slávnostné príležitosti.

16
porcií
40 minút
príprava
40 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. 8 žltkov vymiešame s 2/3 práškového cukru
  2. 8 bielkov vyšľahať so zbytkom cukru na tuhý sneh. Môže sa pridať aj 1 polievková lyžica studenej vody na kyprenie cesta.
  3. Postupne pridať do žĺtkov striedavo zmes múky , orechov , sódy bicarbóny a tuhého snehu. Na záver pridať lyžicu rumu. Cesto vyliať do tortovej formy vystlanej pečiacim papierom o priemere asi 24 cm. Piecť v elelktrickej rúre asi pri 160-180 st. Koniec pečenia zistíme zapichnutím špajgle, ktorá musí byť suchá. Tortu po upečeni vyberieme z formy preklopením na podnos "hore nohami". Zaručuje to rovný povrch torty. Po vychladnutí rozrezat elektrickým nožom na 3 časti. Pomôcka pri krájani: na boku torty si označíme pred rozkrojením práš. cukrom zvislý pasik, aby sme ju zložili po naplnení tak, ako sa piekla. Po rozrezani pred naplnením vydatne pokropit rumom vsetky poschodia, aby torta bola šťavnatá. Na krém uvaríme bešamel z mlieka, múky a 3 žĺtkov /nemusia byť/.Vychladnutý bešamel vmiešame postupne do vymiešaného masla s cukrom. Môže sa použiť aj iný, napr. čokoládový krém varený nad parou. Vrch torty polejeme čokoládovou polevou, boky torty obsypeme mletými orechami.