Oravský kabáč

emusa - bez fotkyemusa, 28. apríla 2010

Recept mám od svokry, je veľmi jednoduchý, ide v podstate o biely chlieb, dá sa upiecť v prípade, že nemáte doma žiadne zásoby pečiva. Zobraziť celý popisRecept mám od svokry, je veľmi jednoduchý, ide v podstate o biely chlieb, dá sa upiecť v prípade, že nemáte doma žiadne zásoby pečiva. Je veľmi chutný. My ho robievame na Vianoce a Veľkú Noc.

20
porcií
20 minút
príprava
40 minút
na 180 °C

Suroviny

1 kg
1 KL
1 PL




Postup

  1. 1

    Z vody, droždia a trošky cukru pripravíme kvások, necháme podkysnúť.

  2. 2

    Preosejeme hladkú múku, pridáme rascu, kvások, vymiesime vláčne cesto, ktoré necháme postáť prikryté 10 minút.Cesto rozťaháme rovnomerne na vymastený plech a dáme piecť asi na 180 C° do stredu rúry.

  3. 3

    Slaninku nakrájame nadrobno, opražíme a v polovici pečenia (asi po 20 minútach) rozotrieme aj s vypekom na kabáč. Dopečieme, podávame k šalátom, syrom, šunke, kapustnici.

Diskusia k receptu

hanina
Moja maminka ho robievala tiež ale bez slaninky, len ho potrela tuším olejom/ alebo masťou/ a mali sme ho vždy, keď sme zabudli kúpiť chlieb.
sjuz
tak to veľmi dobre poznám - keď v Zázrivej nie je chlieb, upečie sa kabáč v peci....mňam:)
zitar
Tak toto sa mi veľmi hodí, hlavne na chate, kde nikdy neviem, koľko chleba bude akurát
hefi
Ale to je podobné ako cesnakový posúch čo pridal nedávno "mb", nie?
Len on dal do cesta uvarené zemiaky a vrch potrel cesnakom zmiešaným so soľou. Vyskušala som to je to fantastické.
veronka8
presne tak u nás sa volá Posúch...........
naučila ma ho moja maminka............
zitar
@emusa , tento recept sa mi veľmi osvedčil a kabáč robievam dosť často. Je skutočne výborný.
emusa
Ahojte, dík za ohlasy, kabáč robievam len na Vianoce, Veľkú noc a keď máme zabíjačku. NIe je to ani pizza, ani posúch. Svokruša potiera len tou slaninkou a je vynikajúci. Mávame ho naozaj len príležitostne a o to viac chutí. Ale môžete vypekať každý deň, jasné!!!! (Ak sú zvyšné varené zemiaky, môžu sa do cesta pridať.)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia