Opité šišky s jahodovou penou fotorecept

sedmoskaredka - fotkasedmoskaredka, 8. februára 2014

Je tu veľa receptov na fašiangové šišky, ale tento sa líši množstvom rumu, ktorý ide do cesta a tým, že namiesto tuku sa pridáva Zobraziť celý popisJe tu veľa receptov na fašiangové šišky, ale tento sa líši množstvom rumu, ktorý ide do cesta a tým, že namiesto tuku sa pridáva šľahačka. S týmto receptom sú za chvíľu na stole vydarené voňavé šišky s minimom cukru. Nemci volajú šišky Berliner a predávajú jednu za 1,10eura. Ak si ich urobíme sami sú za desatinu ceny.

30
porcií
120 minút
príprava
5 minút
tepelná úprava

Suroviny

500 g alebo polohr.
1/4 ČL
2 ks
75 ml
100 ml
Kvások:
250 ml
21 g
1 ČL
Pena:
2 ks (z vajca)
5 ČL (podľa chuti)
Na vyprážanie:
1/2 l
1 ks




Postup

  1. 1

    Najprv si pripravíme kvások. Do teplého mlieka dáme rozpustiť kvasnice a cukor. Po 15min pridáme ostatné suroviny a zmiesime cesto. Ja som použila domácu pekárničku (DP), program cesto. Po zapnutí som vložila prísady na kvások a ešte pred začatím miešania som dodala ostatné suroviny.

    Opité šišky s jahodovou penou (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Počas miešania som nakukla, či je hustota cesta v poriadku. Moje bolo tentokrát trošku moc riedke, tak som pridala pár lyžíc múky, potreba pridatia závisí od použitej múky. Cesto by malo byť mäkké a vláčne, rozhodne nie tvrdé a husté. Po vymiesení vyzeralo cesto takto:

    Opité šišky s jahodovou penou (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    A hodinku neskôr po nakysnutí takto:

    Opité šišky s jahodovou penou (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Cesto vyklopíme na pomúčenú dosku, trošku preložíme, aby vyzeralo kompaktnejšie a rozvaľkáme na hrúbku 1cm. Vykrajujeme kolieska, ja som použila horčicový pohár. Je možné robiť aj plnené šišky, vtedy dáme do stredu kolieska trochu džemu a navrch položíme druhé koliesko a okraje poriadne popritláčame.

    Opité šišky s jahodovou penou (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Do panvice si dáme rozohriať olej na vyprážanie, u mňa na el. sporáku na stupeň 5. Pokým sa ohrieva, očistíme si jednu mrkvu a nakrájame na kolieska. Aj šišky počas toho trochu podkysnú. (Pozor, na plyne to ide rýchlo, najprv nachystať mrkvu a nechať podkysnúť, až potom zapínať sporák!) Do šišiek vytlačíme do stredu priehlbinku a touto stranou ich vkladáme do horúceho oleja. Okrem šišiek tam vhodíme aj pár koliesok mrkvy, vraj to pomáha proti prepaľovaniu tuku. Vyprážame zakryté asi 2-3min, po otočení už pražíme odokryté.

    Opité šišky s jahodovou penou (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Vyberieme na papierový obrúsok, aby sa odsal prebytočný tuk. Ešte teplé posypeme cukrom alebo do dierky vložíme lyžičku džemu. Ja som zo zvyšných bielkov ušľahala nad parou sneh a zašľahala som doňho pár lyžičiek jahodového džemu.

    Opité šišky s jahodovou penou (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Mne osobne chutia najllepšie neplnené šišky s džemom navrchu, lebo majú vo vnútri veľkú dieru a sú krásne vzdušné.

Diskusia k receptu

zuzkabluzka
prave som sa chystala hladat recept na sisiky, vies, ze zajtra vyskusam rovno tento Tvoj :) mas ich vydarene :) 5*
afataga
vyzeraju vyborne, na zakladnej sme niekedy mavali sisky s takou penou, vzdy ta porcia bola akasi mala :-), ten rum asi vypili kucharky :-) ale aj tak boli vyborne, dnes by asi sudruhovia neprezili, aby deti jedli surove bielka, ved by z nich isto pomreli :-)))
sedmoskaredka
presne, aj ja tú penu poznám zo školskej jedálne môjho detstva. Vtedy mi vôbec nechutila a teraz vylížem aj misu:-)
jozka2
je tu naozaj vela receptov na sisky,ale mas ich nadherne,urcite skusim,lebo s takymito ingr.nepoznam,cesto vyzera na reze veeelmi pufke,zeby to bolo tou smotanou?alebo vacsim mnozstvom rumu?!
hubata
Pekné šišky, vydarené s bielou dierkou uprostred aby tam držal lekvár alebo tá družinárska pena, prípadne tvaroh. Tiež ma prekvapila tá šľahačka, ale rum ju nadľahčil. V TV Paprika som videla tie dve švagrové ako robili ony šišky a bola to paráda: vyrobili takého hada, skrútili ho a vypraženého nakrájali na cca 10 cm kúsky.
Hneď by som si dala a pripájam aj hviezdičky.
eviana
Naozaj už na pohľad skvelé šišky, super názov a aj tá jahodová pena vyzerá fajne :)
medovnicek
so smotanou v ceste som ešte nerobila, takže recept si ukladám a tú penu na šiškách mám veľmi rada
iwuska
prave ich jem, do cesta som este pridala 1 prasok do peciva, citr. koru a vanilkovy cukor. prve sisky, co sa mi fakt podarili, miesila som cesto v robote asi 20 minut, oplatilo sa. akurat som musela pouzit este trochu muky, inak pomer asi 2/3 hladkej a 1/3 polohrubej. niekore su derave, ine menej, ale vsetky su lahke, nie velmi mastne, som spokojna, no kedze sme nikdy sisky nerobievali, tak nemam moc s cim porovnavat. vdaka za recept
iwuska
este dodam, ze som ich prvy krat teraz skusala robit vo friteze a veru uz nikdy viac inak. niekedy sa mi nechce vytahovat fritezu a umyvat ju, ale veru, je to najlepsi sposob vyprazania, pre nas pohodlnych :)
iwuska
dnes som musela na objednavku robit druhu varku (tento krat s kyslou namiesto slahackovej smotany, tak som doliala trosku oleja), tak este dodam, ze ked sa valkaju na tensie (tak cca 0,7 cm), su lahsie a "deravejsie", skusene kucharky to asi poznaju, pre mna to je novy grif
elixir
Fajne vyzerajú, idú do KK... inak len pre zaujímavosť, šišky sa volajú v Nemecku Berliner všade, okrem Berlína... tu je to Pfannkuchen. :)
sedmoskaredka
@iwuska som rada, že môj recept poslúžil ako základ tvojich šišiek
@elixir tak to som fakt netušila, asi budem musieť podniknúť nejaký výlet do Berlína:-) zase som o čosi múdrejšia:-)
tkatka
@sedmoskaredka ďakujem veľmi pekne za receptík :))) vydarili sa veľmi už 2 krát som ich robila :))) Dnes som ich robila a mala som aj dvoch učňov :))) pridám aj fotku šišiek :))) Výborné sú môžem len odporúčať :)))



jesing
no a prehrešok je na svete. detox -nedetox neodolala som a urobila som ich--- sú božské. A keďže som nemala doma rum, nahradila som ho becherovkou a sú top. ďakujem za receptík
marienka44
K bodu č.4: Ak robíme plnené pampúšiky, dávame na jeden predznačený krúžok lekvár a priložíme vykrojené koliesko cesta. Potom ešte spolu znovu vykrojíme, čím sa spoja okraje šišky.
Recept chválim, vyskúšam.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia