Foto: sedmoskaredka
Je tu veľa receptov na fašiangové šišky, ale tento sa líši množstvom rumu, ktorý ide do cesta a tým, že namiesto tuku sa pridáva Zobraziť celý popisJe tu veľa receptov na fašiangové šišky, ale tento sa líši množstvom rumu, ktorý ide do cesta a tým, že namiesto tuku sa pridáva šľahačka. S týmto receptom sú za chvíľu na stole vydarené voňavé šišky s minimom cukru. Nemci volajú šišky Berliner a predávajú jednu za 1,10eura. Ak si ich urobíme sami sú za desatinu ceny.
porcií
príprava
tepelná úprava
Suroviny
500 g alebo polohr. |
|
1/4 ČL |
|
2 ks |
|
75 ml |
|
100 ml |
|
Kvások: | |
250 ml |
|
21 g |
|
1 ČL |
|
Pena: | |
2 ks (z vajca) |
|
5 ČL (podľa chuti) |
|
Na vyprážanie: | |
1/2 l |
|
1 ks |
|
Postup
-
1
Najprv si pripravíme kvások. Do teplého mlieka dáme rozpustiť kvasnice a cukor. Po 15min pridáme ostatné suroviny a zmiesime cesto. Ja som použila domácu pekárničku (DP), program cesto. Po zapnutí som vložila prísady na kvások a ešte pred začatím miešania som dodala ostatné suroviny.
-
2
Počas miešania som nakukla, či je hustota cesta v poriadku. Moje bolo tentokrát trošku moc riedke, tak som pridala pár lyžíc múky, potreba pridatia závisí od použitej múky. Cesto by malo byť mäkké a vláčne, rozhodne nie tvrdé a husté. Po vymiesení vyzeralo cesto takto:
-
3
A hodinku neskôr po nakysnutí takto:
-
4
Cesto vyklopíme na pomúčenú dosku, trošku preložíme, aby vyzeralo kompaktnejšie a rozvaľkáme na hrúbku 1cm. Vykrajujeme kolieska, ja som použila horčicový pohár. Je možné robiť aj plnené šišky, vtedy dáme do stredu kolieska trochu džemu a navrch položíme druhé koliesko a okraje poriadne popritláčame.
-
5
Do panvice si dáme rozohriať olej na vyprážanie, u mňa na el. sporáku na stupeň 5. Pokým sa ohrieva, očistíme si jednu mrkvu a nakrájame na kolieska. Aj šišky počas toho trochu podkysnú. (Pozor, na plyne to ide rýchlo, najprv nachystať mrkvu a nechať podkysnúť, až potom zapínať sporák!) Do šišiek vytlačíme do stredu priehlbinku a touto stranou ich vkladáme do horúceho oleja. Okrem šišiek tam vhodíme aj pár koliesok mrkvy, vraj to pomáha proti prepaľovaniu tuku. Vyprážame zakryté asi 2-3min, po otočení už pražíme odokryté.
-
6
Vyberieme na papierový obrúsok, aby sa odsal prebytočný tuk. Ešte teplé posypeme cukrom alebo do dierky vložíme lyžičku džemu. Ja som zo zvyšných bielkov ušľahala nad parou sneh a zašľahala som doňho pár lyžičiek jahodového džemu.
-
7
Mne osobne chutia najllepšie neplnené šišky s džemom navrchu, lebo majú vo vnútri veľkú dieru a sú krásne vzdušné.
Hneď by som si dala a pripájam aj hviezdičky.
@elixir tak to som fakt netušila, asi budem musieť podniknúť nejaký výlet do Berlína:-) zase som o čosi múdrejšia:-)
Recept chválim, vyskúšam.